MED KNYTTET NEVE: President Vladimir Putin holdt en pressekonferanse under St. Petersburg International Economic Forum fredag. Foto: Sergei Savostyanov Ap

Gjett hvem som nå vil ha et godt forhold til USA

– I dag er USA trolig den eneste supermakten. Med denne kommentaren legger Vladimir Putin an til en ny linje i forholdet mellom vest og øst.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forholdet mellom USA og Russland kan få en ny vår, etter en lang periode med spenninger knyttet til krigen i østlige Ukraina og bombingen av Syria.

På en økonomisk konferanse i russiske St. Petersburg fredag gjorde Putin det klart at han anerkjenner USAs mektige rolle.

– USA er en stormakt. I dag er de trolig den eneste stormakten. Vi aksepterer det, sa han under en tale på konferanse ifølge The Guardian.

Debattinnlegg: Bøllenes tilbakekomst?

Krigen ikke fullt så kald?

I løpet av det neste månedene skal det avgjøres hvem som skal ha embetet i Det hvite hus de neste fire årene. På konferansen i St. Petersburg sa Putin at han var til å jobbe med både Donald Trump og Hillary Clinton.

– Vi vil og er klare til å samarbeide med USA.

Dette er en annen tone enn da Putin kritiserte den store NATO-øvelsen i Polen i begynnelsen av juni.

– Dessverre ser vi fortsatt mangel på gjensidig tillit, sa han til AFP gjennom sin talsperson Dmitrij Peskov.

Så kanskje er det håp om en varmere front?

Putin har tidligere karakterisert Trump som «en fargerik person», noe han også gjentok fredag. Clinton derimot, ble ikke nevnt utover at Putin kommenterte at han aldri hadde samarbeidet direkte med henne, skriver Reuters.

Russisk respekt

Trump, på sin side, har gjort det tydelig at han har respekt for den russiske presidenten, og at han gjerne vil styrke forholdet mellom de to landene hvis han blir valgt - i stedet for å satse ytterligere på NATO-alliansen.

Under en republikansk debatt i mars kom han med sleivspark til Barack Obama, samtidig som han roste Putins lederegenskaper.

– Jeg syntes Putin har vært en veldig sterk leder for Russland. Han har vært mye sterkere enn vår leder.

Trump: – Jeg er klar for å snakke med Kim Jong-un

– Jeg sier ikke det på en bra eller dårlig måte, men som fakta, fortsatte han før han sablet ned Tysklands forbundskansler Angela Merkel:

– Jeg syntes at Merkel var en sterk leder før jeg så hva hun har gjort med Tyskland. Tyskland er en katastrofe nå.

Lest denne? Donald Trumps kontroversielle liv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder