SAMARBEID: Per Sandberg reiser til russland for å bedre fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland. Fiskeriministeren mener verden må lære av samarbeidet. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen VG

Sandberg om Russland-besøk: – Prioriterer fiskerisamarbeid, ikke sanksjoner

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) reiser til Russland som første statsråd siden Krim-annekteringen. Russland-forsker mener besøket er en begivenhet i seg selv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fiskeriministeren sa søndag til NTB at han håper på dialog og samarbeid med Russland når han drar dit på et møte mellom de nordatlantiske fiskeriministrene. Det blir første gang en norsk statsråd drar til Russland etter Krim-annekteringen i 2014.

– Mitt budskap vil ganske enkelt være: Verden må lære av det norsk-russiske samarbeidet, sier Sandberg til NTB.

Etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina, innførte EU sanksjoner mot Russland. Som følge av det innførte Russland sanksjoner mot Europa. Blant annet har de innførtimportforbud mot norske produkter, deriblant fisk.

Tidligere var Russland (sammen med Frankrike) hovedmarkedet for norsk sjømat, og sto ifølge Norsk Sjømatråd alene for en inntekt på fem-seks milliarder.

Nå håper altså Sandberg å kunne bedre fiskerisamarbeidet med Russland, som har vart i flere tiår.

VGTV: Se bakgrunnen for Krim-konflikten

– Rammene rundt besøket er viktigst

Russland-forsker Geir Flikke ved Universitetet i Oslo mener Sandbergs besøk til Russland markerer det han kaller en liten endring.

– Men gitt sanksjonene er besøket en begivenhet i seg selv, sier han.

Likevel mener Flikke at rammene rundt besøket er viktigere enn fiskerisamarbeidet, som blir tema for konferansen.

Les også: Erna om Per Sandbergs fisker-utskjelling: – Aldri lurt å bli sint

– Det er viktig å huske på at EU besøker Russland like etter Sandberg har vært der, og sanksjonene fra EUs hold mot Russland skal jo voteres om i slutten av juni. Det er få som regner med at de sanksjonene vil fjernes nå, og dette er jo den store rammen, sier Flikke.

ENDRING: Russland-forsker Geir Flikke ved Universitetet i Oslo mener Sandbergs besøk til Russland markerer det han kaller en liten endring. Foto: UIO.

Sanksjonene ønsker imidlertid ikke Sandberg å fokusere på.

– Sanksjonene må ikke gå utover det gode samarbeidet vi har hatt med Russland i mange tiår, sier Sandberg til VG.

– Mener du med det at du ser fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland som viktigere enn EUs sanksjoner mot Russland?

– Det er ikke mitt forhold. For meg er det viktigste å være fiskeriminister og holde ved like det gode samarbeidet vi har med Russland på blant annet fiskeri og forskning.

– Men fiskerisamarbeidet har jo fått merke sanksjonene?

– Men sanksjonene er utenrikspolitikk. Jeg prioriterer det som ligger under mitt ansvarsområde, og det er fiskeripolitikken og samarbeidet med Russland, sier Sandberg.

Hummer-app: Sandberg med hummer-app mot spøkelsesfiske

– Vi må holde fast ved et politisk press

Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland, er i utgangspunktet positiv til dialog med russiske myndigheter, men håper ikke dette bidrar til oppmykning av sanksjonene mot Russland.

Les også: SV ber Sandberg gi gigabøter for lusefart

– Vi mener at økningen av handel av fisk og andre varer er av det gode, da det er viktig for Norge for å sikre bærekraftig utnyttelse av havressursene. Samtidig er vi for de målrettede sanksjonene som er innført mot russiske myndigheter, og Norge må være med på en ansvarliggjøring av land som bedriver menneskerettighetsbrudd.

Spytter: Her spytter fiskeriministeren ut sushi

Engesland mener det går an å ha begge disse tankene i hodet på en gang.

– Det at Sandberg reiser i seg selv er vi ikke kritiske til. Men det er avgjørende at vi holder fast ved et politisk press. Vi har tro på at det er mulig å kombinere disse synspunktene, sier han.

– Ingen endring av norsk politikk

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, sier i en e-post til VG at Sandbergs besøk til Russland ikke representerer noe politisk linjeskifte, men at det handler om å videreføre en dialog om fiskerisamarbeidet med Russland som har pågått lenge.

– Fiskeriministre fra syv andre land deltar også på denne konferansen. Vertskapet roterer mellom landene, og i år er det Russlands tur til å stå som vert. Så langt vi vet stiller Island, Færøyene og Grønland på ministernivå og fra EU deltar EUs fiskerikommissær, skriver Sehl.

Villaksbestanden: Mer enn halvert

Hun skriver videre at departementet legger vekt på å kommunisere med Russland i forbindelse med flere områder.

– Parallelt med reaksjonene på folkerettsbruddene har det bilaterale samarbeidet om blant annet fiskeriforvaltning vært videreført. I tillegg fortsetter det praktiske samarbeid på en rekke andre områder av gjensidig interesse. Det holdes jevnlig møter på embetsnivå, og utenriksminister Brende møter sin russiske kollega med jevne mellomrom i tilknytning til internasjonale møter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder