STORE STJERNER: Den populære artisen Zara Larsson var blant dem som sto på scenen under fjorårets We Are Sthlm-festival. Foto: ALEXANDER TILLHEDEN, , WE ARE STHLM

Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

Skal granskes

Svensk politi kjente til at guttegjenger forulempet jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm i to år på rad, men utad ble det sagt at festivalen gikk ganske rolig for seg.

Dagens Nyheter har avslørt at overgrepene på festivalen We are Sthlm ikke var med i politiets offisielle rapportering etter festivalen.

– Dette er et ømt punkt, noen ganger tør vi ikke å si det som det er, fordi vi tror at det tjener Sverigedemokraternas sak. Dette må vi ta innover oss her i politiet, sier politisjef Peter Ågren til DN.

Les også: Mener overgrepene i Köln var planlagte

Ble ikke nevnt

Den svenske avisen har hatt tilgang til interne logger som hver dag ble sendt til politiet om hva som hadde hendt på festivalen. De første meldingene om seksuelle overgrep mot kvinnelige besøkende kom tidlig, skriver avisen, som slår fast at dette ikke var med da stockholmspolitiet oppsummerte festivalen i etterkant.

Problematikken med yngre menn som trakasserer unge jenter i publikum er tilbakevendende, kom det fram av loggen fra august i fjor.

Köln på nyttårsaften: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

Ifølge DNs kilder var gjerningsmennene ofte unge utenlandske menn som kom til Sverige uten foreldre. Politiet oppgir at det hovedsakelig skal ha dreid seg om en gruppe flyktningungdom fra Afghanistan.

Blir gransket

– Hvis dette stemmer, og det har jeg ingen grunn til å tro at det ikke gjør, er det selvsagt helt uakseptable hendelser som vi burde ha informert allmenheten om, sier pressesjef i Stockholm-politiet, Varg Gyllander, til Aftonbladet.

Sent søndag kveld skriver rikspolitisjef i Sverige, Dan Elisasson på Twitter at saken vil bli gransket.

– Ble varslet om DNs opplysninger i kveld. Lover at saken skal utredes, skriver han.

Økning for to-tre år siden

Også arrangementssjef i Stockholm by, Roger Ticoalu, er sjokkert over det som kommer frem i DNs artikkel. Han sier at antallet overgrep på festivaler og lignende arrangement økte dramatisk for to-tre år siden.

– Jeg har holdt på med dette i drøyt 20 år, og det finnes alltid tilfeller med gutter som oppfører seg dårlig, særlig når de har drukket alkohol. Det vi har sett de siste årene, er at det er større gjenger med gutter som omringer jenter og tafter på dem og forsøker å få hendene under klærne deres. Dette skjer ofte på en aggressiv måte, sier Ticoalu til Aftonbladet.

Kilde: VG/NTBMer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder