UFATTELIG: De tre kompisene Daisy Maffia, Oliver Thompson og Emre Ozen klarer neste ikke å ta inn over seg at Storbritannia skal oppgi sitt EU-medlemskap. – Hvordan i all verden kom det til dette? Hva skjer med oss nå?, er spørsmål de stiller seg. Oppgitt og frustrert rusler de rundt i Covent Garden. Foto: Harald Henden VG

Unge briter skuffet over brexit: – Dette er latterlig

LONDON (VG) Unge i Covent Garden våknet opp til et Storbritannia med full fart ut av EU. De forstår
ikke hva som har rammet dem.

Artikkelen er over tre år gammel

– Hva er det som har skjedd? Skal vi ut av EU? Hvordan kom vi hit?, sier Daisy Maffia (25).

– Situasjonen er like latterlig som navnet mitt, sier hun og greier åpenbart å se litt humor i at landets statsminister har trukket seg, et flertall av velgerne har sagt nei til EU og Daisy vet ikke om hun skal le eller gråte.

– Dette er David Camerons skyld. Han trengte ikke å utlyse en folkeavstemning. Statsministeren er valgt, slik vi har valgt politikerne i parlamentet til å ta viktige avgjørelser for landet og velgerne. Nå har han sørget for at vi som er unge kan miste muligheter som vi har hatt som medlemmer i EU. Reise fritt omkring, uten å trenge visum, jobbe i andre europeiske land, studere hvor vil. Dette kan David Carmerons latterlige folkeavstemning ha ført til, sier kameraten, Emre Ozen (30).

Les også: Ekspertene frykter dominoeffekt - er Frankrike neste?

– Frarøvet fremtiden

Hippe, trendy og godt utdannede britiske ungdommer har trivdes i EU, med alle mulighetene til en global og internasjonal livsførsel det har ført med seg.

Les også: Slik blir brexit i praksis - steg for steg

Ifølge YouGovs meningsmåling på valgdagen stemte 72 prosent i aldersgruppen 18-24 år for å forbli en del av EU.

– Med en betydelig margin stemte unge mennesker for å bli, men de ble ikke hørt. De stemte for sin fremtid, men den har blitt frarøvet dem, sier leder i Liberaldemokratene, Tim Farron, ifølge The Mirror.

Mens England og Wales ønsket å forlate EU, ville Nord-Irland og Skottland bli. Resultatene viser også store forskjeller mellom distrikt og storbyene.

Slik stemte britene:

Foto: GRAFIKK: SONDRE NILSEN/ØYVIND ENGAN

– Et sjokk

– Hva skal skje med oss nå, det lurer jeg på. Dette er virkelig et sjokk vi ikke så komme selv om det var veldig jevn mellom de to fløyene, for og imot den europeiske unionen, sier Oliver Thompson (23).

– Om dere skulle begi dere inn på en analyse om hvorfor resultatet ble et flertall for å trekke Storbritannia ut av EU, hva blir den?

– For det første. Det er stor forskjell på London og resten av Storbritannia. Dette er en europeisk by, vi er åpne mot verden og er ikke så opptatt av nasjonalistiske ideer og tanker. Hovedstaden er internasjonal, livlig og er mulighetenes by, spesielt for unge mennesker. Vi lurer selvsagt på hvordan utviklingen nå blir, sier Oliver.

Daisy, skyter inn:

– Ikke for å være diskriminerende eller fordomsfull. Men det er et faktum at på småsteder og på landsbygda er ikke utdanningsnivået så høyt, mange mennesker er blitt offer for den demagogien som nei-siden så gjennomført har benyttet seg av, sier hun.

Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

LEI SEG: Morris Jones sier at han ikke rakk å stemme fordi han var hos tannlegen og hadde mye å gjøre i butikken. – Jeg er sjokkert, det var forferdelig å våkne opp till dette, sier han. Foto: Harald Henden VG

Morris Jones (37) driver en blomsterbutikk i Covent Garden og sier til VG at han føler nedstemt og trist over resultatet.

– Jeg frykter fremvekst av høyrepopulisme og rasisme, sier Morris, og er litt forbannet på seg selv fordi han var opptatt hos tannlegen og derfor ikke fikk stemt for å bli i EU.

– Jeg har ingen god dag i dag, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder