Erdogan ble hyllet under massebegravelse

Folket: «Vi krever dødsstraff»

Erdogan: «Dere vil bli hørt»

ISTANBUL (VG) Etter å ha deltatt i bønnen for seks av dem som mistet livet under det mislykkede kuppet mot ham, sa Tyrkia-president Erdogan at han vil vurdere dødsstraff.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var en blanding av dyp sorg og sterkt sinne blant folkemassene som hadde presset seg inn i plassen foran Fatih-moskeen, i en av de sterkt religiøse bydelene i Istanbul, for å hedre minnet til seks av de over 260 personene som mistet livet under det mislykkede forsøket på militærkupp natt til lørdag.

Les også: Erdogans tilhengere: – Vi har tatt tilbake demokratiet

Mens slektninger gråt over de seks kistene, alle drapert i tyrkiske flagg, strømmet det på med støttespillere av det regjerende AKP-partiet, som var kommet for å se om ryktene om at president Erdogan skulle komme stemte.

Erdogan talte etter bønnen

Og da imamen forklarte folkemassen at presidenten var på vei, brøt det ut spontane rop av «gud er stor». Etter bønnen tok Erdogan selv ordet:

– Nasjonen har gitt den beste respons mot Fethullah Gülen og hans terroristorganisasjon, sa Erdogan, med henvisning til hans rival som lever i eksil i USA, og som får skylden for å stå bak kuppforsøket.

Les også: Gülen: – Kuppforsøket kan ha vært iscenesatt av Erdogan selv

– Gülenistene mislyktes, og nå arresterer vi tusenvis av dem. Nå går vi inn i deres huler og pågriper dem, sa Erdogan.

Gülenistene er en fraksjon tilhørende den islamistiske predikanten Fethullah Gülen, en av Erdogans tidligere samarbeidspartnere som de siste årene har vært i maktkamp med det herskende AKP.

Erdogan sa videre at kuppforsøket var et forsøk på å få landets «utøvende, lovgivende og dømmende makt til å kollidere med hverandre».

Han ble svart med et rungende rop, gjentatt flere ganger: «Vi krever dødsstraff», sa de fremmøtte.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Folkets krav kan ikke bli ignorert, dere vil bli hørt, svarte Erdogan, før han tok et lite forbehold:

– Myndighetene vil ta folkets ønske på alvor, og så vil vi ta en vurdering og fatte en beslutning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SORG OG SINNE: Store folkemasser samlet seg for å hedre minnet til seks av de over 260 personene som mistet livet under det mislykkede militærkuppforsøket natt til lørdag. Her utenfor Fatih-moskeén i Istanbul. Foto: HARALD HENDEN, VG

Stiller krav til USA

Det var da Erdogan var statsminister i 2004 at det regjerende AKP fjernet dødsstraff, men allerede i timene etter kuppet ble slått ned tok nåværende statsminister Binali Yıldırım opp muligheten for å gjeninnføre dødsstraff.

Statsministeren har beskrevet kuppmakerne som «en terroristorganisasjon innad i de militære styrkene». President Erdogan har gjort det klart at han vil kreve at USA utleverer Gülen til Tyrkia, noe han gjentok under begravelsen.

USAs utenriksminister John Kerry har gjort det klart at Tyrkia må ha håndfaste bevis dersom Gülen skal utleveres.

Kerry har også ringt sin tyrkiske motpart, Mevlut Cavusoglu, for å forklare at ryktene om at USA har hatt en rolle i kuppet er fullstendig feil.

– Kerry gjorde det klart at USA er villig til å hjelpe tyrkiske myndigheter med etterforskningen, men at offentlige institusjoner eller påstander om enhver amerikansk rolle i det mislykkede kuppforsøket er aldeles usanne og skadelige for vårt bilaterale forhold, sier talsmann John Kirby, ifølge NTB.

HYLLET ERDOGAN: Store menneskemengder hyllet Tyrkias president da han forlot seremonien i Fatih-moskeén i Istanbul søndag. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden VG

Mange rykter

Ryktet om at USA er involvert er ikke det eneste som har versert etter kuppforsøket. Myndighetene brukte under et halvt døgn på å fullstendig slå tilbake kuppet, og den raske responsen har fått stemmer i Tyrkia og Vesten til å konspirere om hvorvidt kuppet kan ha vært iscenesatt av president Recep Tayyip Erdogan selv.

En annen teori, fremsatt av den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Sik, er at regjeringen kan ha fått nyss om kupplanene og at folkene bak ble tvunget til å fremskynde dem. Han begrunner blant annet teorien med at kuppet fremsto svært amatørmessig.

Les også: «Erdogans Tyrkia»: Slik kan han bruke kuppforsøket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder