Lahlum om Michelle Obama: – Ikke umulig at hun stiller til valg

– Hillary har åpnet en vei som gjør det lettere for andre tidligere førstedamer å gå mot presidentkampanje. Om Michelle Obama vil benytte seg av denne gjenstår å se.

  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Når vi hører hatefulle ytringer fra offentlige personer på TV, så har vårt motto vært: Når de går lavt, går vi høyt, sa Michelle Obama til stormende jubel fra talerstolen på demokratenes landsmøte i Philadelphia i går.

Etter en periode der den ene skandalen har avløst den andre i valgkampen, trengte demokratene en opptur. Og den fikk de i går av førstedamen.

Les også: Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

I 14 minutter hyllet hun Hillary Clinton, for hennes engasjement, personlighet og politikk, og oppfordret alle til å stemme på henne under presidentvalget i november.

Michelle har siden Barack Obama ble president i 2008 holdt mange gode taler, og ikke minst blitt en svært populær person innad i partiet, men etter gårsdagens tale har hun blitt hyllet over store deler av USA.

Kvinnen som er blitt sett på som essensiell for å få kvinner, afroamerikanske, latinamerikanere og unge mennesker til å stemme på Hillary, fokuserte i går på forskjellene mellom republikanerne og demokratene, over hva slags land amerikanerne vil få med Trump som president – men uten å nevne hans navn.

Les også: USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

– Ingen ville ha reagert negativt om hun sa Trumps navn, men ikke å si navnet hans er et finurlig trekk. Dette er en retorisk teknikk som man alltids kan diskutere, men hun valgte å heve seg over persondebatten som har pågått og heller få frem motsetningene mellom kandidatene, sier USA-ekspert Hans Olav Lahlum.

Trump i landsmøte-talen: – Jeg er lov og orden-kandidaten

– Ikke umulig at hun stiller

I løpet av de siste månedene har Michelle ved flere anledninger blitt spurt om hun har politiske ambisjoner. Men både hun og ektemannen avkrefter dette.

MINDRE OMSTRIDT: Hans Olav Lahlum mener at Michelle Obama har en stor mulighet til å bli politiker, da hun er mindre omstridt enn det Hillary er. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Etter gårsdagens tale, hvor hun blant annet omtales som partiets nye superstjerne, er det neppe siste gang noen vil stille henne nettopp det spørsmålet.

Les også: Michelle holdt rørende tale for elever

– Det er vanskelig å si om hun har politiske ambisjoner, men hun har et godt grunnlag for å gjøre en politisk karriere. Hillary har åpnet en vei som gjør det lettere for andre tidligere førstedamer å gå mot presidentkampanje. Om Michelle Obama vil benytte seg av denne gjenstår å se, sier Lahlum.

– Tror du det er sannsynlig at hun en gang vil stille som presidentkandidat?

– Det er ikke umulig at hun vil det, og det blir spennende å se om hun stiller til valg på noe nivå i 2018 eller 2020. Men jeg tror også at det avhenger av hvordan det går med Hillary i dette valget.

– Kan det være at hun holder tilbake planene om å bli politiker?

– Det kan være. Det ville i alle fall ikke vært veldig klokt å si det allerede nå. Det ville ikke vært skandale, men det er kledelig beskjedent å holde på de eventuelle ambisjonene til presidentvalget er over, sier Lahlum.

Taleskriver innrømmer: Fikk Michelel Obama-sitater fra Melania Trump

– Har et bedre grunnlag enn Hillary

Om Michelle Obama velger seg en politisk karriere gjenstår altså å se, men om hun gjør så, vil hun ifølge Lahlum ha en lettere vei å gå enn det Hillary Clinton har hatt.

Sanders: – Ingen er mer skuffet enn meg

– Hun er langt mindre omstridt enn Hillary, som allerede i 2000 hadde skaffet seg mange motstandere og var svært omstridt. I tillegg har Obama-regjeringen vært ryddig og hatt lite skandalesaker, noe som gjør veien enda lettere for Michelle om hun ønsker en politisk karriere, sier Lahlum og legger til:

– Men for alt vi vet kan det hende at Obama-familien har gjort opp regnskap og bestemt seg for at det holder med åtte år i Det hvite hus. Men Michelle står åpenbart på listen over personer som har fått et veldig godt grunnlag til å stille som presidentkandidat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder