OMSTRIDT: Den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke ønsker seg inn i Senatet, i kjølvannet av Donald Trumps offisielle nominasjon som republikanernes presidentkandidat torsdag kveld. I dag lanserte han sitt kandidatur på egen hjemmeside. Her fra en boklansering i Spania i 2007. Foto: Gustau Nacarino/REUTERS

Straffedømt Ku Klux Klan-leder vil inn i Senatet

Fem dager etter politidrapene i Louisiana annonserer tidligere KKK-leder David Duke (65) sitt kandidatur i delstaten.

Thomas Karlsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke (65) kunngjorde fredag formiddag i en web-video på sin egen hjemmeside at han akter å stille til valg til Senatet i Louisiana.

Louisiana er en stat preget av store rasespenninger, og dagens kunngjøring fra Duke kommer mindre enn en uke etter politidrapene i Baton Rouge, Louisiana, der seks politibetjenter ble skutt i fullt dagslys, hvorav tre døde. Gavin Eugene Long (29), som skal ha opptrådt på egenhånd, ble drept av politiet på stedet

Duke, som er kjent som nazist og talsmann for hvit overlegenhet, har en brokete politisk karriere bak seg: Flere ganger har han forsøkt å oppnå politiske verv, uten hell. Duke har blant annet forsøkt å bli guvernør i hjemstaten i Louisiana, Representantenes hus, senatet og senatet i Louisiana. I 1988 stilte han i demokratenes nominasjonskampanje, fire år senere, i 1992, stilte han i republikanernes tilsvarende kampanje. I 1991 stilte han til valg som guvernør i Louisiana, men også da uten å nå opp.

I innlegget lagt ut på sin på sin hjemmeside i dag forteller Duke at han har vært «oppmuntret av et enormt antall mennesker her i distriktet til å stille for Senatet».

The National Republican Senatorial Committee (NRSC) var raskt ute med å ta avstand fra David Duke.

«Velgere i Louisiana vil kunne velge mellom flere republikanske senatskandidater som kommer til å ha stor innvirkning på Bayou State og dette landets fremtid», sier NRSC-direktør Ward Baker i en offisiell uttalelse.

«David Duke er ikke én av dem. Han vil ikke under noen omstendighet ha NRSCs støtte».

Legges til her må også det faktum at David Duke i 2002 ble dømt til 15 måneders fengsel. Den da 52 år gamle Duke sto anklaget for å ha lurt sine tilhengere til å tro at han var i økonomiske vanskeligheter, for deretter å ha misbrukt pengene han ble tilsendt mellom 1993 og 1999. Etter sigende gikk pengene til personlige investeringer og flere gamblingturer til Mississippi, Las Vegas og Bahamas.

65-åringens kunngjøring kommer dagen etter at Donald Trump aksepterte innstillingen som republikanernes presidentkandidat. Trump har vært hardt kritisert av så vel demokrater som republikanere for ikke å distansere seg tilstrekkelig fra den tidligere KKK-lederens støtte, men bøyde av for presset til slutt.

STRITTET IMOT: Donald Trump har vært heftig kritisert for ikke å ha tatt umiddelbar avstand fra den tidligere Ku Klux Klan-lederens omfavnelse. Foto: Rick Wilking/REUTERS

At Duke ender opp i Senatet er langt i fra sikkert - flere fremstående republikanere har annonsert at de ønsker seg setet til David Vitter. Vinneren må ha majoritet i november; skjer ikke dette vil de to beste kandidatene gå videre til en siste, avgjørende runde i desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder