2010: Ga bøter til folk med for lite klær
2016: Gir bøter til folk med for mye klær

I 2010 fikk politiet i flere franske byer tillatelse til å stoppe turister på gaten og be dem om å kle på seg. Nå vil franske politikere bøtelegge kvinner som dekker seg til - på tross av at domstolen sier det er ulovlig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Klesaksjonen – som fikk massiv oppmerksomhet i 2010 – oppsto etter at lokalbefolkningen på stadig flere feriesteder i Frankrike hadde sett seg lei på lettkledde turister.

Både Perpignan, Cannes og St. Tropez slo hardt ned både mot kvinner i bikini og menn som viste sine såkalte «behårede brystpartier» når de gikk gatelangs.

2010: Sier nei til halvnakne turister

2016: Lå og sov – fikk burkinibot

Turistene som brøt de lokale reglene, risikerte en bot på rundt 350 kroner – temmelig nøyaktig de samme bøtene kvinner i burkini eller andre tildekkende plagg risikerer samme steder i dag.

– Nå har også vanlige familiefedre begynt å gå i badetøy når de er ute og handler. Det er ikke bare et spørsmål om estetikk, men også om hygiene, skrev den lokale avisen El Periodico de Catalunya i 2010.

Muslimsk småbarnsmor om burkini-forbud: Det føles som om vi er på vei mot apartheid

Nå har altså franske politikere snudd:

Det er ikke lenger menn i bar overkropp, men kvinner som dekker seg til på stranden som får politiet til å gripe inn.

Politifolk i 15 franske byer håndhever nå loven som forbyr muslimske kvinner å ha på seg det som i sommer er blitt kjent som burkini, en tettsittende og heldekkende drakt som flere muslimske kvinner har funnet det hensiktsmessig å bruke på stranden.

Fredag konkluderte den franske grunnlovsdomstolen med at forbudet «klart bryter med grunnleggende rettigheter». Domstolen vurderte konkret forbudet i Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice, og har opphevet dette inntil videre.

Det er ventet at avgjørelsen vil skape presedens, men borgermesterne i flere av de andre byene med forbud har sagt at de likevel vil opprettholde det. Nå kan saken ende i en grunnlovsdebatt i Frankrike.

Les også: Cannes gir opp kampen mot burkini

Kraftige reaksjoner

Siden burkini-forbudet ble innført som et hastevedtak etter terrorangrepet i Nice, er seks kvinner i byen blitt ilagt bøter og bortvist fra standen, ifølge lokale myndigheter.

Forrige uke publiserte medier over store deler av verden bilder av fire væpnede politifolk som henvender seg til en kvinne mens hun ligger og sover på stranden.

Billedserien viser hvordan politifolkene står rundt henne mens hun etter hvert tar av seg overdelen. Kvinnen måtte betale en bot på 30 euro, som er rundt 270 norske kroner.

Bildene har vakt kraftige reaksjoner, og det franske forbudet blir nå heftig debattert i flere land.

Bakgrunn: Nå er burkinien forbudt på franske strender

Forsvarer forbudet

Viseborgermester i Nice, Rudy Salles, forsvarer forbudet overfor VG.

– Burkini er en provokasjon og kvinner bør ikke påtvinges et klesplagg. For oss symboliserer burka, niqab og burkini en innskrenking av kvinners frihet. Vi kan derfor ikke akseptere det, forteller han, og fortsetter:

– Kommer man til Frankrike skal man akseptere franske regler, og her i landet har vi kleskoder. På stranden går man kledd i badeshorts og bikini, mens i byen har man på seg vanlige klær.

Kommentar: Ett plagg på og ett plagg av er like langt

Politifolkene som konfronterte kvinnen på stranden i Nice skal ifølge lokale myndigheter ha opplevd hets og sjikane etter at bildene av dem ble offentliggjort over store deler av verden. Nå truer lokalpolitikeren Christian Estrosi med å saksøke dem som har spredd bildene i sosiale medier, melder The Independent.

– Dette undergraver det lokale politiet og setter tjenestemennene i fare. Det bør derfor vurderes om vi kan straffeforfølge dem som sprer disse bildene og truer våre lokale politifolk i sosiale medier, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder