IS-krigere i Raqqa i juni, 2014. Ifølge nyhetsbyrået AP står terrorgruppen klare til å angripe Europa på nytt. Foto: Stringer Reuters

AP: – Minst 400 IS-folk står klare til nye angrep i Europa

Minst 400 mennesker har fått trening av IS og står klare til å
gjennomføre nye dødelige terrorangrep i Europa, ifølge Associated Press.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Opprørerne utgjør terrorceller av tilsvarende type som de som sto bak angrepene i Brussel og Paris, og har fått ordre om å velge tid, sted og metode for å forårsake så høye dødstall som mulig, ifølge sikkerhetskilder AP har snakket med.

Mål i Vesten

Nettverket av bevegelige, delvis uavhengige celler viser utbredelsen av IS i Europa, mens IS taper terreng i Syria og Irak. APs kilder omfatter europeiske og irakiske etterretningsfolk, samt en fransk parlamentariker som går jihadistnettverkene nærmere etter i sømmene. Kildene viser til treningsleirer i Syria, Irak og muligens også i land som tidligere var del av Sovjetunionen, der de får trening i å angripe mål i Vesten. Det melder NTB.

Les også: Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

Trusselbildet uendret

Politiets sikkerhetstjeneste gjentok onsdag at trusselbildet i Norge foreløpig er uendret som følge av terrorangrepene i Brussel dagen før. Inntil videre gjelder trusselvurderingen fra 9. februar, der det heter at PST vurderer det «som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer».

– Jeg tror ikke det ligger individer her som er klare til å utføre handlinger i morgen, men det stemmer at det finnes en ny organisasjon inne i IS for hvordan man ønsker å fortsette, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til Aftonbladet.

Ranstorp er skeptisk til opplysningene om de 400 IS-krigerne skal være trent til å slå til spesifikt mot Europa.

– En del av opplysningene ser jeg som psykologisk krigføring fra IS, sier han.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder