MISTENKT: Mens de to andre selsvmordsbomberne skal være døde, har «mannen med hatt» ikke ha vært indentifisert tidligere. Foto: Reuters

Antas å være mannen med hatt

Fayçal Cheffou mistenkes for å være mannen med hatt fra
overvåkningsbildene på flyplassen i Brussel. Lørdag ble han siktet for drap og medlemskap i en terrorgruppe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge belgiske Le Soir skal Fayçal Cheffou være den tredje selvmordsbomberen fra flyplassen Zaventem der to selvmordsbomber ble utløst tirsdag.

Belgiske myndigheter bekrefter i en pressemelding lørdag ettermiddag at en «Fayçal C» er siktet: «Han er siktet for medvirkning i en terrorgruppe, for terrordrap og forsøk på terrordrap», opplyses det i pressemeldingen.

Bombene i Brussel: Dette vet vi.

Under søk på bostedet hans, ble det hverken funnet eksplosiver eller skytevåpen.

Cheffou er én av tre som ble arrestert torsdag, i en bil parkert rett utenfor påtalemyndighetenes kontor i Brussel.

Cheffou skal ha blitt identifisert av taxisjåføren som kjørte de tre terroristene til flyplassen, ifølge Le Soirs kilder. Sjåføren skal ha pekt ham ut blant flere av de mistenkte for Brussel-terroren.

Ifølge belgiske myndigheter er også en Rabah N. (tidligere feilaktig omtalt som Salah A.) siktet for å ha deltatt i terroraktiviteter. Rabah N. er anklaget for å være knyttet til Reda Kriket som ble anholdt torsdag, mistenkt for å planlegge et kommende angrep i Frankrike

Les også: Disse skal ha stått bak terrorangrepet.

En mann omtalt som Aboubakar A. er også arrestert og siktet for deltagelse i en terroristgruppe. Vedkommende som var med ham i bilen da han ble arrestert, er løslatt etter å ha blitt forhørt, heter det i pressemeldingen. Ytterligere én mistenkt, Tawfik A., er også løslatt etter avhør.

Tawfik og Rabah ble ifølge Le Soir arrestert fredag.

Utvidet varetekt

En Abderamane A., mannen som ble skutt og såret under pågripelsen på et trikkestopp fredag, fikk forlenget varetekten med 24 timer lørdag og ble søndag siktet for å ha medvirket til planleggingen av terrorangrepene i Paris.

Ifølge New York Times er han en ulovlig innvandrer fra Algerie med et rulleblad i Frankrike. I rettspapirene oppgis han fulle navn som Abderahmane Ameroud. Han er beskyldt for å ha gitt logistisk støtte til de to tunisiske selvmordsbomberne som drepte Ahmed Shah Massoud, den afghanske motstandslederen, i 2001. Ameroud ble i 2005 dømt til fengsel i sju år for medvirkning til drapet.

Ifølge Amerouds advokat ble det antatt at han ble deportert til Algerie da han hadde sonet ferdig fengselsstraffen i Frankrike.

Skal være kjent av politiet

Mens identiteten til «hattemannen» ikke er bekreftet fra offisielt hold, skal politiet fredag kveld ha opplyst til Le Soir at det «svært sannsynlig» var Cheffou som er mannen med hatten.

Cheffou er fra Brussel og skal ha vært kjent for politiet. Han skal ha blitt arrestert flere ganger for «forsøk på rekruttering til radikale bevegelser». Borgemesteren har også pålagt ham å holde seg borte fra en av byens parker, ifølge franske RTL. Han opptrer ifølge belgiske medier også som en «uavhengig journalist» på et innslag fra et flyktningmottak, lagt ut på YouTube 21. juli 2014.

Ifølge La Capitale skal hans storebror, Karim Cheffou ha blitt drept under en arrestasjon i 2002.

På flyplassbildene sees ifølge Nieuwsblad mannen med lyse klær bli blåst overende når bombene detonerer, før han springer avgårde med de andre flyktende. Sprengladningene mannen med hatt fraktet til stedet detonerte ikke, men var betraktelig større enn de to andre ladningene og kunne ha forårsaket mye mer omfattende skader.

USA skal ha identifisert terrorist

De to andre mennene, som ble drept i flyplassangrepet, er identifisert som Ibrahim El Bakraoui (29) og Najim Laachraoui (24). Sistnevnte er mistenkt for å være mannen bak eksplosivene i både Paris og Brussel, ifølge The Telegraph.

Fredag ble det klart at amerikansk etterretningstjeneste skal ha identifisert mannen med hatt.

Fransk og belgisk politi har i over fire måneder samarbeidet tett for å ta terroristene bak Paris-angrepet. Til tross for at det er samme terrorcelle som står bak begge angrepene, klarte ikke belgiske myndigheter å forhindre et nytt angrep.

Slik saken står nå, ser det ut som samme mann har konstruert TATP-bombene som ble brukt i angrepene. Etterforskerne hadde allerede funnet DNA fra Najim Laachraoui på selvmordsvestene som ble brukt i Paris.

Bakgrunn: Disse skal stå bak terrorangrepet

Snaut 18 timer før angrepet skjedde sendte belgiske myndigheter ut en etterlysning på Laachraoui, hvor publikum ble bedt om å kontakte politiet øyeblikkelig dersom de så ham eller visste hvor han befant seg, skriver New York Times. Da var det allerede for sent. Nye bomber var alt gjort klare.

En rekke belgiske medier har meldt at Laachraoui døde under angrepet på flyplassen, men opplysningene er ikke bekreftet av belgisk påtalemyndighet eller hans familie.

Laachraoui, som er utdannet elektriker, reiste til Syria i 2013. Han er tett knyttet til Salah Abdeslam, som ble pågrepet i Brussel i forrige uke for terrorangrepet i Paris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder