URETTFERDIG DØMT? Steven Avery (53) ble kjapt anholdt for drapet på Teresa Halbach i 2005. Nå hevder støttespillere at de har gjort nye funn viser at han kan ha blitt utsatt for en urettferdig rettsprosess. Foto: MANITOWOC COUNTY POLICE ,

Hevder nye «Making a Murderer»-bevis sår tvil om etterforskningsprosessen

Støttespillerne til drapsdømte Steven Avery har fått tak i dødsattesten til Teresa Halbach. Den er full av uregelmessigheter og slurv, mener de.

 • Ingri Gudmundsen Bergo

Artikkelen er over fire år gammel

Historien om Steven Avery (53) fra Wisconsin som først sonet 18 år for en voldtekt han ikke hadde begått, for så å bli siktet for et nytt drap etter tre år i frihet, har engasjert seere over hele verden gjennom Netflix-suksessen «Making a murderer».

Gjennom ti episoder følger serieskaperne rettsprosessen som førte til at Avery ble dømt til livstid for drapet på fotografen Teresa Halbach i 2007.

Dokumentaren – som blant annet gir en detaljert innføring i forsvarernes anklager om at Manitowoc-politiet plantet beviser hjemme hos Avery – fikk seere over hele verden til å tvile på det amerikanske rettsvesenet. I kjølvannet av serien har et eget Avery-team iherdig fortsatt arbeidet med å gjennomgå rettsdokumenter og beviser på egenhånd i et forsøk på å få saken gjenopptatt.

Nå har imidlertid Averys støttespillere fått ferskt vann på mølla. De hevder nemlig at dødsattesten til avdøde Halbach inneholder både slurv og uregelmessigheter.

Les på VG+ : Steven er julens TV-farsott: Er han skyldig eller uskyldig?

Uregelmessigheter

Dødsattesten (ekstern lenke her) ble innhentet av UPROXX, gjennom en såkalt Freedom of Information Act-forespørsel (FOIA).

Attesten inneholder flere motsigelser, ifølge UPROXX. For eksempel har politiet krysset av for «Nei» under feltet «Kropp funnet». Samtidig har de krysset av for «Ja» under feltet «Obduksjon gjennomført».

Det som påpekes som aller mest oppsiktsvekkende, er at attesten ble utstedt 10. november 2005 – bare én dag etter at kroppsdelene ble mottatt av rettsmedisinerne, og samme dag som Avery ble anholdt for drapet.

Dødsårsaken er først definert som «ubestemt», før noen har krysset over dette med en penn. Lenger nede er det krysset av i boksen for «drap» – til tross for det ikke er fastslått hvorvidt myndighetene faktisk var i besittelse av kroppen til Halbach på tidspunktet attesten ble fylt ut.

Dødsattesten beviser ifølge UPROXX at politiet allerede hadde bestemt seg for å hekte drapet på Avery. I en rapport slås det fast at prosessen avdekker en «seriøs mangel på profesjonalitet», og et «hastverk for å bestemme at Avery var skyldig», ifølge Independent.

Advokaten til Avery, Kathleen Zellner, har ikke kommentert funnene. På Twitter i går publiserte hun denne beskjeden:

https://twitter.com/ZellnerLaw/statuses/705039279202897920

Samtidig som seere raser over aktoratet og politiets jobb, er sheriffen i Manitowoc misfornøyd med fremstillingen om en drapssak i Wisconsin. Han fastholder at politiet slettes ikke har plantet noen bevis i saken - og at det er en rekke detaljer rundt Averys atferd i forkant av drapet som dokumentaren ikke sier noe om.

Anders Giæver kommenterer: Interaktiv detektime

VG omtalte saken i 2007, før opplysningene i dokumentaren kom frem.

Tidligere frikjent

Avery har tidligere sonet en dom for et voldtektsforsøk han ikke begikk. Han ble dømt i 1985, og sonet 18 år før han ble frikjent etter at det framkom nytt DNA-bevis som pekte ut en annen skyldig.

Avery hadde hele tiden fastholdt at han var uskyldig. I 2005 saksøkte han politimyndighetene i Manitowoc og krevde 36 millioner dollar i oppreisning. Kort tid etter ble han siktet for drap.

Sett denne? Fengslet siden 70-tallet – var uskyldig

Teresa Halbach tok bilder av biler hos Avery like før hun ble drept. Avery ble dømt blant annet på bakgrunn av at det ble funnet blod i Halbachs bil med hans DNA. Forsvarerne mener blodet er plantet av etterforskere fra Manitowoc. Nøkkelen til Halbachs bil ble funnet hjemme hos Avery, men først da politiet undersøkte boligen for syvende gang.

På nøkkelen ble det funnet DNA-spor fra Avery, men ikke fra Halbach. Forsvarerne mener dette er mistenksomt. Halbach må ha tatt i nøkkelen en rekke ganger, hevder de. De hevder Averys DNA er blitt plantet der etter at nøkkelen ble renset.

Har du hørt VGs populære «True crime»-serie? Hør Uløst her – om Birgitte Tengs-drapet

Les også

 1. «Making a Murderer» kan få oppfølger

  Serieskaperne er allerede i snakk med Steven Avery og hans advokat om å gjenoppta filmingen.
 2. Påstander, bevis og verdensomspennende debatt: Fem saker du bør lese om «Making a murderer»

  Her er artiklene som gir deg ytterligere innsikt, dersom du har sett Netflix-suksessen.
 3. Netflix tatt på sengen av «Making a Murderer»-suksessen

  LAS VEGAS (VG)  Netflix-programsjef Ted Sarandos forteller til VG at han er overrasket over alt oppstyret rundt «Making…
 4. Steven Avery ønsker nye rettsmedisinske tester

  Advokaten delte Averys brev fra fengsel på Twitter: – Jeg er uskyldig, skriver han.
 5. Ville ha rettferdighet for Steven Avery - truet politistasjon med bombe

  En person ringte Manitowoc politistasjon med en bombetrussel etter å ha sett «Making a Murderer».

Mer om

 1. Krim
 2. Drap
 3. Netflix
 4. Fengselsvesenet

Flere artikler

 1. Aktor slår tilbake: Bevisene du ikke fikk se i «Making a murderer»

 2. Ville ha rettferdighet for Steven Avery - truet politistasjon med bombe

 3. Mann hevder han står bak «Making a Murderer»-drapet

 4. Påstander, bevis og verdensomspennende debatt: Fem saker du bør lese om «Making a murderer»

 5. Pluss content

  «Making a Murderer»: Dette gjør de i dag

Fra andre aviser

 1. «Making a Murderer»-anmeldelse: Mesterlig om mord

  Aftenposten
 2. «Making a Murderer»-regissør avviser at målet med sesong 2 er å renvaske Steven Avery

  Aftenposten
 3. Jeg slukte Making a Murderer på to dager. I ettertid har den gitt meg litt vond smak i munnen. | Tommy Gulliksen

  Aftenposten
 4. Rettsstatens herjinger

  Bergens Tidende
 5. «Making a murderer»-skaperne: – Har gitt et så sannferdig bilde som mulig

  Aftenposten
 6. Dom opphevet mot Brendan Dassey fra «Making a Murderer»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder