Politiets egen video av drapet på Keith Lamont Scott

Beviser ikke at Scott var bevæpnet

Etter massivt press har politiet snudd og frigitt opptak av politiskytingen som tok livet til Keith Lamont Scott (43).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Videoopptaket er filmet av et kamera som var festet til uniformen til en av betjentene. Den viser en av politimennene som går mot Scott, mens en annen retter våpenet mot ham. Vi ser Scott som står utenfor bilen sin med hendene ned langs siden, før selve skuddene er klippet ut.

De neste bildene er av at Scott ligger på bakken mens politiet roper «håndjern» og legger ham i jern. Man hører godt at 43-åringen klynker seg og man ser også blod.

Det er ikke mulig å se om Scott er bevæpnet i videoen, men politiet mener helt sikkert at han var det. Familien sier på sin side mener bestemt at han var ubevæpnet.

Bakgrunn: Konas desperate rop: – Ikke skyt! Ikke skyt!

Politisjefen mener det ikke er noen grunn til å klandre betjenten som skjøt til dødelige skuddene. I tillegg til videoen over, har politiet også sluppet en som er filmet av et kamera som var plassert inne i en av politibilene.

De har også offentliggjort bilder av et våpen, et ankelhylster og en marihuana-joint som de opplyser tilhørte den drepte 43-åringen Keith Scott.

– Videoene vil være et tillegg til annet bevismateriale, sier politisjef Kerr Putney, som avviser at noen av politibetjentene vil pågripes.

Snuoperasjon

Det var tirsdag denne uken at Scott døde etter å ha blitt konfrontert av politi i bilen sin ved et leilighetskompleks i Charlotte, North Carolina i USA.

Politiet i Charlotte har nektet å frigi sine egne opptak fra skyteepisoden. Familien har fått se opptakene og mener de ikke gir svar på hvorfor Scott ble skutt.

Fredag holdt lokale myndigheter en pressekonferanse der de redegjorde for hvorfor de ikke ville gi ut videoopptakene.

– Hvis jeg ukritisk skulle frigjort disse, og de ikke gir dere god nok kontekst, kan det fyre opp under situasjonen og gjøre den enda verre. Det vil forverre ettervirkningene. Det vil øke mistilliten, og det er der dømmekraft, skjønn og fornuft må komme inn, sa Putney da, ifølge The New York Times.

Bakgrunn: Rasende etter ny politiskyting i USA

Pressekonferansen ble avholdt like før advokaten til avdøde Scotts familie friga en video som Scotts kone tok med mobilen de siste minuttene før mannen ble skutt.

Verst tenkelige tidspunkt

Som om situasjonen ikke var kaotisk og komplisert nok, er det kun en drøy uke til en ny lovendring trår i kraft i nettopp Nord-Carolina: 1. oktober skal politiopptak ikke lenger anses for å være offentlig materiale. Skal opptak frigis må det godkjennes av en dommer.

– Denne lovendringen ble vedtatt i sommer, og trår jo i kraft på verst tenkelige tidspunkt. Den blir omtalt som en av de strengeste lovene på dette feltet blant delstater i USA, sier instituttleder ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Gunnar Grendstad.

Han mener lovendringen er en innskrenkning av åpenheten som vil bidra til ytterligere mistenkeliggjøring av politiet, som allerede har et stort tillitsproblem med deler av befolkningen.

– Spør du den hvite middelklassen i forstedene, er tilliten til politiet generelt god, men spør du de svarte er den tynnslitt og svak, sier Grendstad.

Les også: Erklærer unntakstilstand i Nord-Carolina

Kjøper ikke begrunnelsene

The New York Times skriver at når den nye loven trår i kraft, vil det være opp til hver enkelt dommer å avgjøre viktigheten av at offentligheten får tilgang, og om en eventuell frigjøring kan være en trussel mot en rettferdig rettergang.

Grendstad ser begrunnelsene, men kjøper dem ikke helt.

– Det kan være elementer i slike videoer som må holdes unna offentligheten, eksempelvis sivile politimenn som ikke skal identifiseres, men slike problemstillinger kan løses ved hjelp av sladding og lignende, sier han.

Det var i juli i år at guvernør i delstaten, republikaneren Pat McCrory, signerte den nye loven. Ifølge CNN mente guvernøren at denne ville fremme åpenhet ved å skape tydelige standarder for frigjøring av denne typen materiale.

Denne argumentasjonen holdt ikke til å overbevise kritikerne. Statsadvokat Roy Cooper i Nord-Carolina har uttalt at han tror loven kan minimere sjansene for at politiet vil holdes ansvarlig for sine handlinger.

– For meg virker det som om det med denne loven blir mye vanskeligere å offentligere en video, skal Cooper ha uttalt, ifølge CBS News.

Les også: Innfører portforbud i Charlotte etter nye opptøyer

Hillary: – Bør frigi politivideoen

Både Hillary Clinton og Donald Trump har utsatt sine planlagte besøk til Charlotte, skriver CNN. Det var byens borgermester, Jennifer Roberts, som ba dem la være. Hennes begrunnelse var at alt av sikkerhetsressurser brukes på å gjenopprette ro i byen, som har vært preget av en rekke demonstrasjoner i dagene etter politidrapet.

Clinton er blant dem som har engasjert seg i debatten for å få frigjort opptakene. På Twitter tok hun fredag til ordet for at politiet måtte frigi sin video av det som skjedde da Scott mistet livet.

– Charlotte bør frigi politivideoen av Keith Lamont Scott-skytingen uten forsinkelse. Vi må sikre rettferdighet og jobbe for å bygge bro mellom splittelser, skriver hun.

Skakkjørt samfunn

Gunnar Grendstad forteller at det er en vanskelig og sammensatt problemstilling som ligger bak de mange politidrapene i landet.

– Det er et raseproblem og våpenproblem. Det har alltid vært et vanskelig forhold mellom svarte og ikke-svarte i USA, sier Grendstad.

De liberale våpenlovene, mener han, gjør at politiet må ta utgangspunkt i at alle de stanser er bevæpnet, og dermed må de ta tilsvarende forbehold.

– Deler av samfunnet der borte er blitt ganske så skakkjørt i årenes løp. Spesielt forholdet mellom svarte borgere og hvitt politi, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder