Trump til landsmøtet: – Jeg er lov og orden-kandidaten

Datteren Ivanka: – Han er fargeblind og kjønnsnøytral

Delegat til VG: – Virket fra hjertet og ærlig

CLEVELAND (VG) Hillary Clintons ettermæle er død, terror, ødeleggelse og svakhet, raste Donald Trump (70) i sin tale til landsmøtet i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til ellevill jubel som ropte taktfast «USA, USA» ble eiendomsmogulen tatt imot av et nærmest fullsatt Quicken Loans Arena i sentrum av Cleveland.

I natt aksepterte Trump nominasjonen, og dermed er alt det formelle i orden: Trump er republikanernes nominerte presidentkandidat.

– Sammen skal vi lede partiet vårt tilbake til Det hvite hus, sa han til et entusiastisk og høylytt publikum, mange av dem holdene på Trump-skilt over hodet.

– Vi skal være et land av generøsitet og varme, men vi skal også være et land med lov og orden, fortsatte han.

Lest denne? Trump-rådgiver sa at Hillary burde skytes

«Bygg muren, bygg muren»

Lov og orden, nasjonal sikkerhet og innvandring var noen av hovedtemaene i den over én times lange talen. Trump omtalte ulovlige innvandrere som får «går fritt omkring» og den trusselen han mener de utgjør. Derfor vil han «umiddelbart vil stanse innvandringen fra enhver nasjon som har blitt kompromittert av terrorisme».

– Jeg vil kun slippe inn personer til landet vårt som vil støtte våre verdier og elske vårt folk.

Mens han snakket om innvandring ropte publikum «bygg muren, bygg muren». En demonstrant med et skilt hvor det sto: «bygg broer, ikke murer» ble tatt hånd om av sikkerhetsvakter.

– Amerika er langt mindre trygt, og verden er langt mindre stabil, enn da Obama tok avgjørelsen om å gi Hillary Clinton ansvaret for Amerikas utenrikspolitikk. La oss slå henne i november.

DEMONSTRANT: Mens Trump snakket om innvandring ropte publikum «bygg muren, bygg muren». Denne demonstranten ble kastet ut umiddelbart. Foto: Thomas Nilsson

VGTV: Dette er Donald Trumps barn

Arven etter Hillary

Igjen og igjen kom han tilbake til hun som han skal kjempe mot frem mot presidentvalget 8. november.

– Dette er arven etter Hillary Clinton: Død, terror, ødeleggelse og svakhet.

– Hillary Clintons ettermæle trenger ikke bli USAs ettermæle, sa Trump, og gjentok budskapet om at en endring er nødvendig, sa Trump

Lest denne? Disse kan bli Hillarys visepresident

Kort tid etterpå svarte Hillary Clinton på Twitter:

– Vi er bedre enn dette.

Lov og orden

En rekke ganger kom presidentkandidaten tilbake til selve kjernen av hans take: Lov og orden – et høyaktuelt tema i USA om dagen etter politidrapene i Dallas og Baton Rouge, samt terrorangrepet i Orlando

– Jeg har en beskjed til dere alle: Forbrytelsene og volden som plager nasjonen i dag, skal få en slutt, sa Trump, som videre sa at han vil gjenopprette lov og orden.

– Jeg er lov- og orden-kandidaten.

En gjenganger i talen var også setningen «jeg er deres stemme» – en beskjed til det amerikanske folket om at han lover å stå opp for dem.

DELEGAT: Daren Ward fra Oklahoma. Foto: Thomas Nilsson/VG

På gulvet der alle delegatene befant seg under Trumps tale, var entusiasmen stor og applausen satt løst.

– Jeg syntes at talen var uventet. Jeg tror mange føler seg mer samlet nå, sier delegat Daren Ward fra Oklahoma til VG.

Vi møter han nede på gulvet hvor delegatene sitter kort tid etter at Trumps tale er over, og tusenvis av ballonger og store mengder konfetti er sluppet ned fra taket.

– Hva likte du best med talen?

– Den var inkluderende og det var ikke den typiske politiske talen. Det virket mer fra hjertet, mer ærlig.

– Hvordan er det å være republikaner i kveld?

– Det er bra. Det gir oss håp, sier Ward.

– HØYDEPUNKT: Edward Burgess fra West Virginia var svært fornøyd med Trumps tale. Foto: Thomas Nilsson/VG

Edward Burgess, delegat fra West Virginia er enig.

– Et høydepunkt i mitt liv. I lang tid har jeg kjempet mot etablissementet i partiet, og nå er nedkjempet. Donald Trump kommer til å gjøre det konservative har villet gjøre i tiår - og vi er glade.

– Fargeblind og kjønnsnøytral

Like før Trump talte til landsmøtet, hadde hans eldste datter Ivanka (34) stått på scenen i Ohio. Da hun entret podiet like etter klokken fire, ble hun møtt med jubel og applaus fra et entusiastisk publikum.

– Dette er øyeblikket, og Donald Trump er mannen til å gjøre Amerika gode igjen, sa datteren.

Hun startet talen med å beskrive hvordan faren oppdro henne og søsknene, og tegnet bilde av en omsorgsfull far.

– Min far verdsetter talent. Han vet anerkjenne reelle kunnskaper og ferdigheter når han ser dem. Han er fargeblind og kjønnsnøytral, la hun til.

BALLONGFEST: Etter Donald Trumps tale ble det sluppet tusenvis av ballonger. Her sparker hans eldste sønn, Donald Trump Jr, noen av dem. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommentar: Kronprinsessen av Trump-imperiet

– En av de største visjonære

I fire dager har republikanske landsmøtet pågått på Quicken Loans Arena i sentrum av Cleveland i delstaten Ohio. Blant talerne i natt var også den kjente pastoren Jerry Falwell på talerstolen:

– Donald Trump er en av de største visjonære i vår tid, sa pastoren.

VGTV: Se Trumps glamorøse ankomst til landsmøtet

HYLLET FAREN: Ivanka Trump var full av lovrod om faren da hun sto på scenen i Ohio natt til ferdag. Foto: Brendan Smialowski AFP

Partileder for Det republikanske partiet, Reince Priebus brukte store deler av sin tale på å snakke om Hillary Clinton og hvorfor han mener at hun ikke må bli USAs neste president.

– Med Donald Trump og Mike Pence er Amerika klar for et comeback etter nesten et tiår med fiaskoer fra Clinton og Obama.

Kaos

Det har vært et landsmøte preget av en god del dramatikk. Først mandag da det var et mislykket forsøk på å endre reglene slik at man kunne stemme på andre enn Trump.

Senere ble forretningmannens kone Melania (46) beskyldt for å plagiere en tale Michelle Obama tidligere har holdt.

Natt til torsdag norsk tid ble det nok en gang bråk i landsmøtesalen da Texas-senator og tidligere Trump-rival Ted Cruz (45) nektet å gi si sin støtte til Trump i sin tale. Senere har Cruz sagt at årsaken er at han «ikke støtter folk som angriper kona mi og faren min».

Førstkommende mandag starter Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Det er ventet at Hillary Clinton (68) kommer til å kunngjøre sin visepresidentkandidat i dag, fredag, eller i morgen lørdag i Florida.

FAMILIEMANN: Donald Trump ble omringet av familien etter talen til landsmøtet fredag morgen norsk tid. Foto: Thomas Nilsson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder