Tyrkiske medier: Dansk og svensk statsborger pågrepet for terrorplanlegging i Tyrkia

En svensk og en dansk statsborger er pågrepet i Tyrkia. De er siktet for planlegge terrorangrep i Europa, melder tyrkiske medier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to, den ene fra Sverige og den andre fra Danmark, skal ha vært på vei fra Tyrkia til Europa under falske identiteter for å gjennomføre et terrorangrep, skriver den tyrkiske avisen Hürriyet.

De to skal ha blitt pågrepet i Seyhan-provinsen sør i Tyrkia.

Ifølge Hürriyet dro den svenske statsborgeren til Syria i 2014, der han tilsluttet seg terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Skal ha fått våpentrening

Han skal ha blitt avhørt i Tyrkia i ti dager, melder Aksom. Den danske statsborgeren skal opprinnelig komme fra Libanon, mens den svenske har røtter i Irak. De to skal være henholdsvis 45 og 38 år gamle

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu skriver at de to i løpet av de tre siste månedene skal ha fått trening i å håndtere våpen og eksplosiver i Syria.

Svenske myndigheter ble varslet av 38-åringens kone, som har fortalt at ektemannen reiste inn i Syria fra Tyrkia sammen med parets to døtre i 2014, ifølge Anadolu. Kvinnen ble ikke med videre til Syria, og valgte i stedet å reise tilbake til Sverige.

Svensk sikkerhetstjeneste bekrefter pågripelse

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekrefter pågripelsen av en svensk statsborger i Tyrkia overfor nyhetsbyrået TT.

– Vi har informasjon fra den tyrkiske sikkerhetstjenesten om at en svensk statsborger har blitt pågrepet i Tyrkia, sier pressesjef Nina Odermalm Schei i Säpo til nyhetsbyrået, ifølge Aftonbladet.

Säpo skal ikke kjenne til de konkrete mistankene.

– Det vi konsentrerer oss om nå er å få mer informasjon om pågripelsen og hva den tyrkiske etterforskningen viser, sier hun videre.

Utenriksdepartementet i Danmark sier til avisen Ekstra Bladet at de er kjent med opplysningene om at en dansk statsborger skal være tilbakeholdt i Tyrkia.

– Utenriksdepartementet er sammen med ambassaden i Ankara i ferd med å undersøke saken nærmere. Skulle det være en dansk statsborger som er tilbakeholdt, vil ambassaden tilby sedvanlig konsulær bistand, sier dansk UD til Ekstra Bladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder