1,6 millioner på flukt i nordlige Irak i humanitær krise

67 prosent støtte i VG-avstemning

Fredsforsker: - Ryddig

Kvinner og barn fra den religiøse minoriteten yazidiene flykter fra de voldelige ISIL-krigerne, nord i Irak, mandag. Onsdag melder CNN at 100 kvinner og barn fra den religiøse minoriteten er tatt til fange, og brakt til byen Monsul, der målet er å omvende dem til Islam. Foto:STRINGER/IRAQ,Reuters

Norge vil gi transportbistand til Nord-Irak: Brende om Irak: - Ekstremt behov for humanitær assistanse

Norge tar sikte på å bidra med transportbistand for å avlaste den prekære, humanitære situasjonen i Nord-Irak. - Dette er ikke en militær operasjon, sier utenriksministeren.

  • Amund Bakke Foss
  • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA, som allerede i et par uker har brukt militære styrker i en humanitær operasjon i Nord-Irak.

I en spørreundersøkelse blant VGs lesere mener 67 prosent av leserne at Norge bør bidstå USA i Irak. 27 er imot. Over 5000 lesere av avgitt sin mening.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var også tilstede på pressekonferansen.

- Regjeringen har besluttet å tilby et transportfly til humanitær innsats for befolkningen i Irak. Slik kan vi få brakt inn mat, medisiner og husly til de veldig mange internt fordrevne i Irak.

Hun sier det ikke har vært aktuelt for Norge å bidra med transport av våpen eller ammunisjon. Det er flere land som bidrar, og formen og rammen rundt en operasjon er foreløpig uklar, ifølge ministeren.

- Vi er veldig tydelige på at vi ønsker å gi et bidrag. Fra Forsvarsdepartementet har vi stilt til rådighet et Hercules transportfly med en responstid på 48 timer.

Katastrofe

Den 12. august henvende USA seg til en rekke land for å be om hjelp i den humantiære katastrofen som var i ferd med å utvikle seg i det nordlige Irak.

Det var også ønske om å bidrra våpen og ammunisjon, men Norge valgte da å si at det landet kunne stille med var frakt av humanitær bistand.

- Som vi alle har sett de siste ukene, så er det en forferdelig humanitær katastrofe som har fått utvikle seg i Irak. FN har slått fast at dette er en kategori 3-krise på linje med krisen i blant annet Syria, sier utenriksminister Børge Brende under en pressekonferanse fredag.

- Bare de siste to månedene er det bortimot en million mennesker som er drevet på flukt. Situasjonen er svært alvorlig. Ekstremistorganisasjonen ISIL strekker seg fra nord i Syria til Mosul. De er så nær Erbil som 30 kilometer, sier han, og fortsetter:

- I en slik situasjon er det et ekstremt behov for humanitær bistand. Det mangler tepper, medisiner, rent drikkevann, telt og beskyttelse av sivile er helt avgjørende. Verst har det gått ut over minoriteter.

- Sikkerhetsrådet i FN sier at vi i verste tilfelle kan stå overfor en situasjon med folkemord. Det er svært alvorlig. Vi vet at kristne minoriteter har blitt forfulgt og drept på bestialske måter. Metodene Isil benytter er uvirkelig og bestialsk. Det er slik at man ikke skulle tro at det kunne skje i det 21. århundre.

Se pressekonferansen her!

Bidrar ikke med våpen og styrke

Brende fortsetter på pressekonferansen:

- Norge var tidlig ute med å love humanitær bistand til Irak. Vi var ute med 60 millioner i juni, og legger nå 50 millioner til på borde. Vi følger situasjonen og vil selvsagt bidra med mer humanitære midler dersom situasjonen krever det.

- Det som er utfordringen nå er tilgang til de ofrene og sivile som trenger bistand. Amerikanske myndigheter har forespurt en rekke land om å bidra. Norge har valgt å bidra humanitært. Det ble understreket av statsministeren i går.

- Vi har ikke på dagsorden å bidra med våpen eller styrke. Men vi vil bidra med stor humanitær hjelp til det irakiske folk, som lider.

UTEN FORELDRENE: På onsdag fortalte VG om to av ofrene i Irak: Søstrene Alla (5) og Randa (9) finner ikke igjen foreldrene sine etter å ha vært sju dager alene på Sinjar-fjellet. Les historien her. Foto: Privat,

Humanitær krise

Katastrofen i Irak har drevet inntil 800.000 irakiske barn på flukt, anslår Redd Barnas programdirektør i landet.I hele krisen er nesten 1,6 millioner mennesker drevet på flukt.

En lynoffensiv fra sunniekstremistene i ISIL i forrige uke, der opprørerne gikk til angrep på flere kurdiske byer og landsbyer, har økt katastrofens omfang betraktelig.

Bare i Dohuk-provinsen er det nå 400.000 internt fordrevne irakere, både kristne, yazidier, shabaker, kakaier, armenere og turkmenere.

Katastrofen på Sinjar-fjellet avverget

Det er bare omkring 1.000 yazidier igjen på Sinjar-fjellet, opplyser FN-representanter i Irak. 80.000 skal ha klart å flykte de siste fem dagene.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sa i går at svært mange har kommet seg vekk fra det ugjestmilde fjellet og ekstremistene i ISIL som omringet fjellet.

Natt til torsdag kom meldingen om at USA ikke lenger ser noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Pentagon kom med uttalelsen etter at en gruppe amerikanske kommandosoldater hadde vært på lynvisitt der for å vurdere situasjonen.

LES MER: Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

USA fortsetter luftangrep

Frankrike har varslet at landet kommer til å forsyne de kurdiske styrkene, som er i harde kamper mot ISIL, med våpen, men det er uklart hvilke våpen det er snakk om. Tyskland sender fredag sitt bidrag i form av 36 tonn mat, vann og medisiner.

Torsdag opplyste USAs president Barack Obama at landet vil fortsette militæroperasjonen i Irak. Han sa videre at de vil fortsette luftangrepene hovedsakelig for å beskytte amerikanske installasjoner i landet.

Fredsforsker: – Ryddig norsk linje i Irak-hjelp

LUFTANGREP: En video viser røyk som stiger opp etter luftangrep mot ISIL i Irak forrige fredag, i nærheten av Khazer-chekpointet utenfor den kurdiske hovedstaden i Irak, Erbil. Angrepet var første gang amerikansk militære har gått til direkte angrep på ISIL, som kontrollerer store områder i Syria og Irak. Foto: Pentagon,

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener Norges transportbistand av humanitær hjelp til Nord-Irak er ryddig.

– Norge sier ja til å bruke militær kapasitet til å bistå i Irak, men er helt klare på at formålet er rent humanitært. Dette er relativt ryddig og en annen posisjon enn Danmark, som har sagt seg villig til å transportere både humanitære og militære forsyninger, sier Harpviken til NTB.

Han berømmer statsminister Erna Solbergs posisjon, men sier samtidig at det ikke er helt uproblematisk å svare ja til den amerikanske henvendelsen om hjelp.

– Den norske støtten blir også et element i en mer omfattende USA-ledet operasjon som går ut på å støtte de kurdiske selvstyremyndighetene for å demme opp for trusselen fra ISIL, sier Harpviken.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

  2. – Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

  3. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

  4. – ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  5. Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

  6. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder