DØDSDØMT: Russell Bucklew skal henrettes i morgen. Advokatene frykter for at Bucklew vil pines og få en ondskapsfull straff. Foto: Reuters/AP

Advokater: Sykdom gjør at smertene hans vil bli uutholdelige

Usikkert om henrettelsen vil finne sted

Den dødsdømte fangen Russell Bucklew skal henrettes i USA. På grunn av en medfødt sykdom frykter han og advokatene at dødsgiften vil gi ham uutholdelige og torturerende smerter.

Anja Elen Eikenes
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Russel Bucklew frykter å lide samme skjebne som Clayton Lockett, som ble henrettet med en ny og uprøvd giftblanding i slutten av april. Han så ut til å ha store smerter og døde først etter at det hadde gått 43 minutter av et hjerteinfarkt. Normalt tar en henrettelse med giftsprøyte om lag 12 minutter.

Bucklew skulle i utgangspunktet henrettes onsdag morgen 07.00 norsk tid, men like etter klokken 01.00 norsk tid utsatte en føderal domstol henrettelsen på ubestemt tid, melder nyhetsbyrået AP.

Klokken 05.30 norsk tid meldte nyhetsbyrået AP at utsettelsen er blitt anket. Det er foreløpig usikkert om henrettelsen vil finne sted.

Drepte og voldtok

Henrettelsen debatteres heftig på Internett, og mange spør seg «vil de mislykkes denne gangen også?»

Ifølge The Guardian skal Bucklew ha drept ekskjærestens nye kjæreste, Michael Sanders, i mars i 1996. Drapet skal ha skjedd foran øyene på Sanders seks år gamle sønn. Deretter skal han ha kidnappet og voldtatt ekskjæresten i over fem timer.

Etter en heftig biljakt og skuddveksling med politiet, ble han pågrepet og dømt til døden.

Bucklew skulle være den første som ble henretttet i USA etter Lockett, og skulle motta samme dødelige injeksjon.

Bucklew skal visstnok angre på drapet.

- Jeg skjøt mannen, og drepte ham. Det er jeg virkelig lei meg for.

- Injeksjonen vil ikke sirkulere

En uke før henrettelsen har Bucklew tatt smertestillende tabletter tre-fire ganger om dagen, og har blitt holdt i nesten total isolasjon. Advokatene hevder at mannen har en sjelden sykdom som kan føre til at han får ekstreme smerter og kveles om han mottar den dødelige injeksjonen.

Ifølge advokatene skal han ha hatt en medisinsk tilstand fra fødselen av som gjør at klumper av misdannede blodkar vokser i hodet.

- En massiv svulst har tatt over det meste av Bucklews nese, hals og luftveier. Han har også store blødninger.

Advokatene sier at på grunn av sykdommen, vil ikke den dødelige injeksjonen sirkulere skikkelig, noe som vil gi han «uutholdelige og torturerende smerter».

- Det gjør det hele til en ondskapsfull og uvanlig straff.

Mandag avviste en føderal dommer påstanden om at henrettelsen ville bli urettferdig ondt på grunn av hans medisinske tilstand, skriver NBC News, men har nå bestemt at henrettelsen skal utsettes.

Vil at henrettelsen skal filmes

- Jeg er redd dette kommer til å gjøre meg til en grønnsak, at jeg blir hjernedød. Dere så hva som skjedde i Oklahoma. Er jeg den neste, kommer de til å rote det til?

Han er også bekymret for hvilke bilder familien vil sitte igjen med dersom henrettelsen blir dramatisk, skriver The Guardian.

Den dødsdømte ønsker at henrettelsen skal bli filmet for å ha bevis på at den blir utført i overensstemmelse med lovgivningen. Ønsket får støtte av menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International.

Bucklews advokater har levert en klage på hemmeligholdet rundt innholdet i giftsprøytene.

Mangler dødelige medikamenter

Flere amerikanske delstater opplever mangel på dødelige medikamenter, etter at europeiske selskaper har stoppet forsyninger til USA. Dette har fått flere delstater til å kjøpe blandingsprodukter, som ikke er blitt testet, ifølge NTB.

Bucklew bruker mesteparten av tiden sin på å lese. Favorittboken hans er «Den eldre edda» som handler om norrøne guder og helter.

En av hans siste ønsker er å få ta en røyk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder