MØTTES: Statsminister Erna Solberg og president Barack Obama slår av en prat på toppmøtet i Haag. Foto: SMK

Erna Solberg og Barack Obama møttes for første gang

DEN HAAG (VG) Den amerikanske presidenten gratulerte Erna Solberg med statsministerjobben da de møttes til en uformell prat.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Solberg deltar på NSS-møtet om atomsikkerhet i Haag i likhet med USAs president Barack Obama og verdens mektigste statsledere de neste to dagene.

I ettermiddag fikk hun også en kort, uformell prat med den amerikanske presidenten.

- Det var en hyggelig samtale hvor han gratulerte meg med statsministerjobben og understreket det gode forholdet mellom USA og Norge, også når det gjelder det vi møtes om i dag, atomsikkerhetsarbeid, sier Erna Solberg.

- Fikk dere snakket om Stoltenberg og NATO?

- Nei, vi gjorde ikke det.

Men om hun ikke rakk å snakke med den amerikanske presidenten om Stoltenbergs muligheter, var det flere som kom bort og ville snakke med den norske statsministeren om Stoltenbergs kandidatur.

- Det var flere som ønsket å påpeke at de synes Jens Stoltenberg er en god kandidat. Det er jo land som i for seg har flagget at de gjerne ser ham som det tidligere.

NATO-toppjobb

Krisen i Ukraina er blitt konferansens heteste tema i randsonen, men også Jens Stoltenbergs gode muligheter for å bli ny generalsekretær i Nato opptar flere.

- Vi støtter norske kandidater til internasjonale poster. Vi har ikke lansert en norsk kandidat, men vi ser at det er mange spekulasjoner og at mange land vil ønske at han skal være en kandidat, sier statsminister Erna Solberg.

- Du sier at Norge ikke har en offisiell kandidat, men jobber du litt for Stoltenberg når du nå møter kollegaer ute i verden? spør NTB.

- Jeg jobber alltid for at nordmenn skal få gode jobber, og jeg jobber også for at Stoltenberg har en mulighet for å få dette hvis det er aktuelt.

VG kommenterer: Jens på vei til Brussel .

En engere krets

Hvordan hun jobber for Stoltenberg og hvem hun vil snakke med, vil Solberg derimot ikke ut med.

RIVAL: De har knivet i norsk politikk i en årrekke, men Erna Solberg sier det er hyggelig at jens Stoltenberg er en het kandidat til toppjobben i Nato. Foto: Terje Bringedal

- Jeg kommer til å ha mange samtaler om flere saker, og det er sikkert også noen som vil ta opp hvem som skal bli Natos nye generalsekretær, men jeg kommer ikke til å kommentere hva jeg snakker med folk om på forhånd.

Til VG beskriver hun at de neste dagene vil bestå av både avtalte møter og mer tilfeldige samtaler.

- Det er jo en mulighet for å snakke. Vi kommer til å ha møter hvor bare landenes statsledere er til stede, uten noe annet, og da blir det jo en ganske engere krets da.

Italias kamp

Ifølge den danske avisen Politiken, ønsker Italia fortsatt å kjempe for at landets tidligere utenriksminister Franco Frattini skal bli ny generalsekretær i NATO.

- Jeg vil ikke kommentere hvilke analyser vi gjør eller hvordan vi arbeider eller hva situasjonen er. Jeg synes det er unaturlig å kommentere alle disse spekulasjonene som er i media, sier Solberg.

Erna Solberg er tydelig på at hun ikke vil svare på hvorvidt hun kommer til å drive lobbyvirksomhet for Stoltenberg det neste døgnet.

- Men du sier at noen trolig vil stille deg spørsmål om Stoltenberg. Vil du ta opp temaet med..?

- Jeg har ikke tenkt til å kommentere disse spørsmålene.

Rask avklaring

Det hun derimot vil svare på er hvorfor det er så viktig med en rask avklaring på hvem som blir Natos neste generalsekretær.

- Den situasjonen vi er med Ukraina, Russland, Nato og EU, altså hele det sikkerhetspolitiske bildet, gjør at det er fint hvis man raskt hadde visst hvem som skulle ta over, at det ikke blir en lang personaldiskusjon fremover, sier Solberg.

- Det ville jeg ment uansett hvem som hadde vært kandidaten.

- Bra for Norge

Solberg er også tydelig på hvorfor Stoltenberg ville være en god kandidat til topposisjonen for Norges del.

- Det er bra for Norge å ha fremtredende norske politikere i internasjonale posisjoner. Det er mange dagsaktuelle saker for øvrig i sikkerhetspolitikken, Russland-Ukraina selvfølgelig, Midøsten og Syria, men det er viktig også å ha noen som vet hva som er utfordringene i Nord. Det har vi hatt i Fogh Rassmussen, og det ville selvsagt være flott å få en person som kjenner godt det vi oppfatter som trusler.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder