Her lærer amerikanske barn norsk

UTENRIKS

WILLISTON (VG) Disse barna er født og oppvokst i Midtvesten i USA, har aldri vært i Norge, men går på kurs for å lære seg norsk.

Publisert:

«Hei, hei, hei, jeg heter Leah. Hei, hei, hei, hva heter du?», synger 31 år gamle Leah Johnson Ellis (31) på flytende norsk, men med en tydelig amerikansk aksent.

I sirkelen på gulvet sitter elleve barn rundt henne i alderen 0-11 år – de aller fleste med oldeforeldre eller tipp-oldeforeldre som utvandret fra Norge.

– Jeg syntes at historie er viktig. Når faren min snakker norsk ved middagsbordet sier han ting som «pass the smør». Jeg syntes det er viktig for oss å holde fast ved historien, sier Cyrena Wiiks (40) til VG.

«Lille Norge»

Vi er i et klasserom på kultursenteret i Williston i Nord-Dakota. Williston er en av byene i Midtvesten hvor svært mange nordmenn utvandret til fra midten av 1800-tallet.

Nå har byen blitt en rik oljeby som har tredoblet innbyggertallet på bare fem år, men før det var cirka 48 prosent av byens innbyggere av norsk herkomst.

Wiiks sitter på en stol inntil veggen og følger med på at hennes ti år gamle sønn Ben lærer norske sanger, rim, regler, og å telle til ti.

Cyrena Wiiks far Erving Flaten (81) er også med som tilskuer. Han er ivrig med på alle bevegelsene når barna lærer hva kroppsdelene heter ved å synge «Hode, skulder, kne og tå» om igjen og om igjen.

– Snakker du norsk?

– Ja, litte grann, sier han og smiler bredt.

Bodde i Oslo

Han er født og oppvokst i USA, men hans forfedre utvandret fra Norge. Derfra plukket han opp litt av språket.

– Jeg syntes at det var en god mulighet til å friske opp litt, sier han.

I sirkelen på gulvet er lærer Leah Johnson Ellis i full gang med å terpe på tellingen. Som repeteringshjelp bruker hun reglen om apekattene som hoppet i sengen, men som falt ned én etter én.

Johnson Ellis er i likhet med barna hun underviser født og oppvokst i Nord-Dakota.

– Jeg har norsk slekt, og var interessert i det. På skolen i Minnesota kunne jeg studere norsk, og jeg likte det. Deretter fikk jeg stipend for å kunne flytte til Oslo i halvannet år for å studere språket, sier 31-åringen som til daglig jobber som advokat i Williston.

Populært språk

Det er ti år siden hun returnerte fra Norge, men språket er ikke glemt.

– Det er veldig gøy å lære barna norsk. Jeg syntes det er viktig å snakke andre språk, og så er det jo veldig bra for meg fordi jeg får brukt norsken.

Det er språkskolen Purple School som arrangerer kurset.

– Vi har holdt språkkurs for barn i ulike språk siden 2001. Norsk startet vi med i vår, og har allerede hatt flere kurs. Vi planlegger å starte ukentlige kurs etter hvert, sier lederen for skolen, Joyce Nadolny Shui og fortsetter:

– Jeg har bodd i Williston i seks år, og har gjentatte ganger hørt fra folk at de ønsker å lære norsk. Etter spansk er norsk faktisk det andre mest populære språket å lære her nå.

Etter 45 minutter med sang og regler er timen slutt med at Johnson ønsker barna god jul – selvfølgelig på norsk.

– Jeg syntes at det var veldig bra. Jeg deltok fordi bestefaren min snakker norsk, jeg vil også lære, sier 10 år gamle Ben Wiiks og ser opp på bestefaren.

– Det blir moro å kunne si ting til ham og se om han skjønner det, repliserer bestefar Erving Flaten.

Her kan du lese mer om