VIL VÆRE UAVHENGIGE: Medlemmer av kampanjegruppen «English Scots for Yes» holdt et teselskap på grensen mellom Skottland og England ved Berwick-upon-Tweed samtidig med at resultatene av den første meningsmålingen som viser ja-flertall til skotsk uavhengighet ble publisert. Foto:Danny Lawson,Pa Photos

Professor: Panikk etter flertall for skotsk uavhengighet

LONDON/OSLO (VG) Valgkampen blir mer spennende enn man først trodde, etter meningsmålingen som viser at et flertall er positive til at Skottland skal løsrive seg.

 • Stian Eisenträger
 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over seks år gammel

En meningsmåling i avisen Sunday Times tyder på at det nå er flertall for uavhengighet: 51 prosent svarer ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarer nei i målingen. Ja-siden har aldri tidligere ledet på en meningsmåling mens kampanjen for løsrivelse har pågått.

– I det siste har det blitt jevnere, og en ny meningsmåling i går viste en liten ledelse for ja-siden. Det skremmer politikerne i London, sier professor Tony Travers ved London School of Economics (LSE) til VG.

Selv om ja-sidens ferske ledelse ligger innenfor feilmarginen, betyr målingen at resten av valgkampen trolig blir langt mer spennende enn de fleste hadde sett for seg for kort tid siden.

– Frykter Cameron konsekvensene av et eventuelt ja?

– Det vil være veldig ekstraordinært om det blir ja. Det vil traumatisere hele den britiske politikken. Nå er det en risiko for at det gjør det, og det ser ut som de har fått panikk. Det er veldig uvanlig for en del av et veletablert land å ville frigjøre seg. For David Cameron vil han i så fall være den som ikke klarte å holde Storbritannia samlet. Og Tories er et konservativt parti og ønsker at unionen skal holdes sammen. Det vil være dårlig for begge, sier professor Travers til VG.

London lover mer makt til Skottland

Panikken ser ut til å bre seg i Westminster. Under halvannen uke før folkeavstemningen forsøker finansminister George Osborne nå å hindre et skotsk flertall for løsrivelse med nye løfter.

– Dere kommer i løpet av de neste dagene til å få se en handlingsplan om å gi mer makt til Skottland – større skattemyndighet, kontroll over pengebruk, mer makt over velferdsstaten – som vil bli iverksatt i det øyeblikket det foreligger et «nei» i folkeavstemningen, sa Osborne til BBC søndag ifølge NTB.

Nicola Sturgon, nestleder i selvstendighetspartiet SNP, sier meningsmålingen markerer et betydningsfullt øyeblikk i kampen om løsrivelse. Hun har lite tro på Osbornes løfter om nevneverdig mer makt til Skottland.

KOM MED LOVNADER: Storbritannias finansminister George Osborne under intervjuet med BBC søndag. Foto:,Reuters

– Jeg tror ikke folk kommer til å ta dette seriøst. Hvis de andre partiene hadde ment alvor om mer makt, hadde noe konkret vært lagt fram før nå, sier hun til Sky News.

En talsmann for statsminister David Cameron sier regjeringen ikke har lagt eller kommer til å lage noen «plan B» på bakgrunn av den nye meningsmålingen.

– Det eneste regjeringen er opptatt av, er å gjøre det beste for å holde Storbritannia sammen, sier talsmannen mandag ifølge NTB.

– Umulig å stoppe folkeavstemning

En eventuell uavhengighet vil heller ikke være gunstig for Labour, som tradisjonelt har hatt mange velgere i Skottland.

Prosessen som har ledet til folkeavstemningen om skotsk frigjøring har røtter tilbake til 70-tallet, men fikk virkelig fart på slutten av 90-tallet da det skotske parlamentet ble opprettet etter en britisk folkeavstemning.

Etter at nasjonalistpartiet Scottish National Party (SNP) fikk flertall i 2011 ble det raskt klart at det ville bli avholdt en folkeavstemning om skotsk frigjøring.

– Denne prosessen ble startet da Tony Blair var statsminister, og har gjort det umulig for David Cameron å stoppe en folkeavstemning i Skottland. Så den er akseptert og støttet av den britiske regjeringen, sier Travers.

Nei-siden har fått kritikk for at deres kampanje har vært for negativ og følelseskald.

– Allerede tidlig i prosessen har man sett at nei-siden argumenterer om penger og praktiske ting, mens ja-siden har spilt på følelser. Kjendiser, som heller enn kompliserte meldinger, sier «We love you». Dette valget blir tatt basert på følelser, ikke økonomiske argumenter. Sånn sett kan nei-siden ha fått ut budskapet sitt feil. Men det betyr ikke at de taper, påpeker LSE-professoren.

E24:Pundet falt etter skotsk måling

Mer om

 1. Storbritannia
 2. EU

Flere artikler

 1. Derfor drømmer de om et uavhengig Skottland

 2. Eksperter: Skotsk løsrivelse kan få katastrofale ringvirkninger

 3. Så splittet er Storbritannia etter valget

 4. Pluss content

  Et splittet Storbritannia

 5. Skottland stemte nei til frigjøring

Fra andre aviser

 1. Osborne: Vi må ta vare på skottene

  Fædrelandsvennen
 2. En politisk skilsmisse

  Bergens Tidende
 3. Cameron til Skottland for å redde unionen

  Fædrelandsvennen
 4. London lover mer makt til Skottland

  Fædrelandsvennen
 5. Nei-siden foran på ny skotsk meningsmåling

  Fædrelandsvennen
 6. Mer selvstyre for Skottland

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no