Ni mennesker skutt og drept i kirke i Sør-Carolina

Drapsmann lot kvinne overleve for å fortelle om hendelsene

ABC: Femåring overlevde kirkeskyting ved å spille død

NEW YORK (VG) Ni mennesker ble skutt og drept i kirke i Sør-Carolina onsdag kveld. En femåring skal ha overlevd ved å spille død.

  • Marianne Vikås
  • Geir Arne Kippernes
  • Morten S. Hopperstad
  • Sverre Norberg-Schulz Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi mener dette dreier seg om hatkriminalitet, sier politisjef Greg Mullen på en pressekonferanse torsdag morgen.

VGTV: – Vi leter etter en ekstremt farlig mann

Store politistyrker rykket i natt norsk tid ut til en kirke i sentrum av Charleston i delstaten Sør-Carolina etter meldinger om skyting i metodistkirken Emanuel African Methodist Episcopal (AME).

Skytingen fant sted rundt klokken 21 lokal tid (03 norsk tid). Det skal ha pågått bibelstudier i kirken da skytingen startet.

Ifølge TV-kanalen ABC skal det ha vært en femåring i kirken da skytingen tok til. Femåringen skal ha overlevd ved å spille død.

Den lokale lederen for NAACP (Nasjonalforbundet for fargedes interesser), Dot Scott, sier ifølge Post and Courier at en kvinnelig overlevende fortalte at gjerningsmannen gikk inn i kirken, satte seg ned, før han senere reiste seg og begynte å skyte.

Gjerningsmannen skal ifølge Scott ha sagt til kvinnen at han lot henne overleve, så hun kunne fortelle alle andre hva som hadde skjedd, skriver avisen.

Åtte døde i kirken

– Klokken fem over ni ble det ringt inn opplysninger om skyting i en kirke i Charleston. Da politiet rykket ut fant de flere døde inne i kirken, sier Mullen.

Ifølge politiet var det åtte døde i kirken, mens én person døde på sykehus som følge av skadene. Ofrene er ikke identifisert ennå. Politiet opplyser torsdag at flere personer også overlevde angrepet.

Ifølge nyhetsbyrået AP er kirkens pastor Clementa Pinckney – som også har sittet i delstatssenatet – blant de drepte.

Bush avlyser arrangement

Florida-guvernør Jeb Bush, som tidligere i uken annonserte at han stiller som kandidat i neste års presidentvalg, har avlyst et planlagt arrangement i Charleston, som følge av tragedien.

– Guvernør Bush' tanker og bønner er med de rammede og deres familier, sier en talskvinne for guvernøren ifølge Washington Post.

Bush skulle etter planen ha snakket om hvordan han vil forbedre det amerikanske militæret, og om USAs utenrikspolitikk.

Jakter mann i grå genser

Lokalavisen The Post and Courier melder at gjerningsmannen fremdeles er på frifot, og at store politistyrker med skuddsikre vester leter etter vedkommende.

– Det er virkelig ille. Det er virkelig stygt ut der inne, sier den lokale pastoren Thomas Dixon til CNN.

TATT HÅND OM: Personer som var til stede i kriken for å be ble ivaretatt etter skyteepisoden natt til torsdag. Foto: AP,

Twitter melder Charleston-politiet at de jaktet på en hvit mann på rundt 21 år. De melder at vedkommende er slank og spedbygd, og at han hadde på seg en grå genser og blå dongeribukser. Han skal også være glattbarbert.

– Det var angivelig en person som bare gikk inn i kirken og åpnet ild, men hendelsesforløpet er ikke helt klart ennå, sier pastoren.

Tallsmann i politiet: Mottatt bombetrussel

Bilder som er publisert på Twitter viser det som hevdes å være en pågripelse av en ung mann i forbindelse med saken, men like etterpå meldte politiet - også de på Twitter - at de fremdeles jaktet på gjeringsmannen.

Ifølge en talsmann for politiet i Charleston ble det også mottatt en bombetrussel i forbindelse med skytingen, og politiet ba skuelystne som har samlet seg om å trekke ut av området. Politiet anser nå bombetrusselen som over.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet!

Til nyhetsbyrået Reuters sier Charles Francis, talsmann for Charleston Police Department, at de jaktet på en mistenkt og at han ikke har noen informasjon om ofrene.

Ifølge Live5 News er også FBI på stedet. Det ble også meldt om et helikopter over åstedet. Politiet ba folk om å holde seg innendørs og unna området.

Emanuel-kirken i Charleston er en av de eldste og mest kjente afrikansk-amerikanske kirkene i hele USA. Kirken ble bygd i 1816.

– Det er en hjerteskjærende tragedie i en historisk kirke. En ond og hatefull person tok livet av borgere som kom for å be sammen, sier borgermesteren i Charleston Joe Riley til lokalavisen The State.

Les også

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Mistenkte bak kirkemassakren er pågrepet

  2. Politiet: Drapsmannen satt i kirken i en time før han begynte å skyte

  3. Her ble ni drept - i dag åpner kirken dørene igjen

  4. Obama ber om strengere våpenlover

  5. Åstedet for massehatdrapet i Charleston: Kirken sentral i kampen for de svartes rettigheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder