HVA MED LITT LUFT? Forretningsmnannen Chen Guangbiao delte onsdag ut frisk luft på boks til innbyggere i Beijing. På boksene er det bilde av ham selv, med påskriften «Chen Guangbiao er en bra mann». Foto: REUTERS

Selger frisk luft på boks i ekstremforurenset Beijing

Kina brenner nesten like mye kull som resten av verden til sammen

Flyavganger må kanselleres grunnet dårlig sikt

(VG Nett) Multimilliardæren Chen Guangbiao utnytter kinesernes desperate kamp mot den kvelende smogen i Beijing med sin nye forretningsidé.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

På skalaen for fint svevestøv bikker Beijing med jevne mellomrom 500.

Til sammenligning anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at verdien ikke bør overstige 20, og mener at mennesker som puster inn luft med svevestøvverdier over 300 utsettes for alvorlig helsefare.

- Når jeg går ut på gaten og spaserer i 20 minutter, blir jeg svimmel og får vondt i halsen, sier Chen Guangbiao til nyhetsbyrået Reuters.

Koster fire kroner

Forretningsmannen, hvis formue er anslått til å være 4 milliarder kroner, er ifølge Reuters en slags kjendis i Kina, og har over 4 millioner følgere på landets Twitter-liknende tjeneste Sina Weibo.

Guangbiao skal blant annet være kjent for store milliondonasjoner til humanitære katastrofer de senere årene. Nå vekker hans nyeste forretningsidé oppsikt i medier over hele verden: Salg av frisk luft på brusbokser til desperate innbyggere i store deler av Kina.

Artikkelen fortsetter under bildet

DEN FORURENSEDE BY: Den svært helseskadelige smogen lå onsdag som et tungt teppe over turistmagneten «Den forbudte by» i Kinas hovedstad. Her med «Den himmelske freds plass» i forgrunnen. Foto: AFP

På boksene er Guangbiao selv avbildet, med den tilhørende teksten «Chen Guangbiao er en bra mann». Nederst på boksene står det ifølge Reuters «Vær en god person, ha et godt hjerte og gjør gode ting».

Boksene skal vanligvis koste i overkant av fire kroner, og inntektene skal gå til fattige regioner av Kina og steder med historisk betydning.

- Vi trenger en mann som ham

- Jeg ønsker å fortelle ordførere, regionssjefer og ledere for store selskaper at de ikke bare skal jage økonomisk vekst. Det går på bekostning av våre barn og barnebarn og det går ut over miljøet vårt, sier milliardæren til Reuters.

LUFTHJELP: Chen Guangbiaos ansatte hjelper forretningsmannen med å dele ut luftboksene i sentrum av Beijing onsdag. Foto: REUTERS

Særlig landets hovedstad Beijing har slitt med kraftig forurensning denne vinteren. Tirsdag måtte en rekke flyavganger kanselleres fordi sikten var for dårlig, og myndighetene i hovedstaden beordret flere fabrikker til å stanse produksjonen, skriver nyhetsbyrået AP.

Salget av luftboksene skaper oppstandelse, men også begeistring i media og blant desperate kinesere som desperat forsøker å unnslippe den kvelende smogen , skriver Reuters.

- Luften i Beijing må bli bedre, så vi trenger en god mann som ham som tar tak. Det får folk til å huske på at de må bruke mindre drivstoff og gjøre hva de kan for luften her, sier 21-åring med etternavnet Hu til Reuters.

Brenner 3,8 milliarder tonn kull

Ifølge Time Magazine brenner Kina i dag nesten like mye kull som resten av verdens land til sammen.

Det anerkjente amerikanske ukesmagasinet presenterer en graf som forteller at landet i år 2000 brente 1,5 milliarder tonn kull, mens de i 2011 oversteg 3,8 milliarder tonn. Resten av verden ligger på 4,3 milliarder tonn.

Artikkelen fortsetter under bildet

BESKYTTER SEG: Innbyggerne i Beijing tar alle hjelpemidler i bruk for å la være å puste inn den giftige smogen. Foto: AFP

Tirsdag skrev NTB at fotgjengere med masker beveget seg gjennom den kvelende smogen i Beijing, til tross for at myndighetene har bedt alle om å holde seg innendørs og kun gå ut hvis de har helt nødvendige ærend.

- Renere luft øvers på ønskelisten

Beijings nye ordfører, Wang Anshan, som ble innsatt mandag, pekes ut som en av dem som må gjøre noe med problemet.

- Hva forventer Beijings innbyggere av sin nye ordfører? Av alle de tingene som må forbedres, vil renere luft være øverst på ønskelisten for mange mennesker, skrev den myndighetskontrollerte avisen China Daily nylig.

7. januar i år nådde luften i Beijing rekordhøye 755 på skalaen for svevestøv - nesten 38 ganger høyere enn nivået som WHO anbefaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder