IKKE SØSTERPARTI: Sverige mangler en åpen debatt om innvandring og integrering, sier finansminister Siv Jensen. Samtidig understreker hun at SD ikke er deres motpart i Sverige. Foto:Terje Bringedal,VG

Jensen: – Tid for selvransakelse i Sverige

Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg er en reaksjon på et sykdomstegn i svensk politikk.

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB.

Fredrik Reinfeldts Allianse sikret ikke gjenvalg, og Socialdemokraterna gjorde et historisk sett svakt valg til tross for at Stefan Löfven overtar statsministerstolen. Flere peker derfor på Sverigedemokraterna som en slags valgvinner med sine snaue 13 prosents oppslutning – et parti som Socialdemokraterna og andre har avvist å samarbeide med.

KOMMENTAR: Høyresjokket

Jensen understreker at Frp har lite til felles med Sverigedemokraterna, og at hun ikke vil legge seg opp i hvordan svenskene organiserer politikken fremover.

– Det er for tidlig å si hva svenskene har i vente, men jeg vil tro Löfven vil ta seg god tid med regjeringsdannelsen. Uansett ser jeg fram til et godt samarbeid, sier Frp-lederen.

I sommer sammenlignet Sverigedemokraternes partileder Jimmy Åkesson seg med Jensen under en demonstrasjon i Oslo - hvor han ble møtt av høylytt motstand.

- Jeg vil tro at min mottakelse her i Norge er slik Siv Jensen ville opplevd det om hun besøkte Sverige. Hun er jo også blitt kalt en masse forskjellig, sa han til VG da.

Mer om

 1. Sverige
 2. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Regjeringsdramaet i Sverige: Vil ikke støtte Löfven- krever politisk gjennomgang

 2. Nyordning i Sverige kalles Desember-overenskomsten: Löfven fortsetter - flertallet isolerer Sverigedemokraterna

 3. Ekspert: – En unik politisk krise i svensk politikk

 4. Valg i Sverige: Sverigedemokraterna holder journalister ute fra valgvaken

 5. 131 dager etter valget: Löfven valgt til statsminister

 6. Stefan Löfven mener Sverigedemokraterna har budsjetthull på 30 milliarder

Fra andre aviser

 1. Jensen: - Tid for selvransakelse i Sverige

  Bergens Tidende
 2. Jensen: - Tid for selvransakelse i Sverige

  Fædrelandsvennen
 3. Hagen: Sverigedemokraterna blir behandlet enda dårligere enn Frp

  Aftenposten
 4. Sverige kan gå mot mer politisk kaos

  Bergens Tidende
 5. Löfven varsler nyvalg i Sverige

  Aftenposten
 6. Duket for valgthriller i Sverige

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder