BRANNBOMBE: En moské i bydelen Svartbäcken nord i Uppsala ble tidlig første nyttårsdag utsatt for et attentat. Sveiges statsminister Stefav Löfven fordømmer angrepet. Foto:PONTUS LUNDAHL, NTB SCANPIX/ FRODE HANSEN, VG,

Löfven fordømmer nytt moskéangrep i Sverige

Statsminister Stefan Löfven fordømmer torsdagens angrep mot en moské i Uppsala i Sverige, det tredje i landet på kort tid.

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette er ikke Sverige, og dette er ikke svenskene, sier en rystet Löfven om ugjerningen.

Det var grytidlig første nyttårsdag at noen kastet en brannbombe mot en moské i Uppsala nord for Stockholm. I tillegg ble en av gudshusets vegger tilgriset med rasistiske slagord.

– Det viktigste nå er at alle tar avstand fra dette. Jeg vil samtidig berømme alle som har gitt sin støtte til dem som ble rammet. I Sverige skal ingen være redde for å utøve sin religion, sier han videre.

Brannbombe

– Da politiet kom til stedet kunne de konstatere at det hadde brent på et sted ved fasaden, og at noen hadde skriblet et rasistisk budskap på inngangsdøren. Derfor har vi innledet en etterforskning om hets mot folkegrupper i tillegg til forsøk på mordbrann, sier Uppsala-politiets pressetalsperson Lisa Sannervik.

– Det virker som om at dette er et planlagt hatangrep som har som hensikt å skremme en del av befolkningen. Det er et angrep på religionsfriheten og et angrep mot hele samfunnet. Jeg kan ikke annet enn å kalle dette en terrorhandling, sier Omar Mustafa, leder i Islamska Förbundet Sverige.

– De sier: dra hjem. De tror ikke at dette også er vårt hjem, på tross av 40 år i Sverige. Det er rart, sier en moskegjenger i Uppsala til nyhetsbyrået TT.

Utelukker ikke hatkriminalitet

Hendelsen er det siste av en rekke moskébranner som svensk politi mistenker er påsatt den siste tiden.

Natt til 29. desember ble politiet varslet om en brann i en moské i Eslöv. Politiet mistenker mordbrann og utelukker ikke at det dreier seg om hatkriminalitet. Første juledag brøt det ut brann i en moské i Eskilstuna, der 70 personer på samme tidspunkt befant seg. Fem personer ble skadd, og politiet etterforsker saken som grov mordbrann.

Ifølge Sannervik i politiet er det for tidlig å si om det finnes noen tilknytning mellom de tre hendelsene.

– Det er umulig å spekulere rundt det, derimot kan det finnes en spredningseffekt av det som har hendt andre steder i landet, sier hun.

Ett angrep i måneden

Ifølge en oversikt laget av tidsskriftet Expo ble moskeer og muslimske bønnelokaler i løpet av 2014 utsatt for i gjennomsnitt ett angrep i måneden.

Ingen er foreløpig pågrepet for angrepet første nyttårsdag.

– En person er observert av vitner, men vi utelukker ikke at det kan dreie seg om flere gjerningspersoner, sier Sannevik.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder