Putin: - I tråd med folkeretten

Eksperter: - Russland og Ukraina vil måtte forhandle

Reaksjonene i Kiev: Frykter Russland starter tredje verdenskrig

Klart flertall for russisk Krim

KIEV/OSLO (VG)Med halvparten av stemmene talt opp har 95,5 prosent av velgerne på Krim stemt for å bli en del av Russland.

 • Nilas Johnsen
 • Ida Anna Haugen

Artikkelen er over seks år gammel

Klokken 19.00 norsk tid stengte valglokalene på Krim. En og en halv million mennesker har hatt mulighet til å delta i avstemmingen om Krims videre fremtid.

Som ventet ble det klart flertall for at Krim bør bli en del av Russland. Når halvparten av stemmene er talt opp viser har 95,5 prosent av velgerne stemt for å bli en del av Russland. Valgdeltakelsen var på 80 prosent.

- Vi har ventet i flere år på denne muligheten, sier 78 år gamle Iran Konstantinovitsj i byen Bakhtsjysaraj på Krim i Ukraina, ifølge NTB.

- Dette er et historisk øyeblikk, sier Sergej Aksionov, den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim.

Allerede mandag vil Krims regionsforsamling sende en søknad om å få bli en del av Russland, skriver Aksionov i en melding på Twitter.

Russlands president Vladimir Putin har i en telefonsamtale med president Barack Obama sagt at søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya er i tråd med folkeretten.

Barack Obama avviser på sin siden avstemningen og vurderer å innføre sanksjoner mot Russland. Obama framholdt at Russlands håndtering av situasjonen utgjør et brudd på Ukrainas suverenitet, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus.

Den amerikanske presidenten sa at konflikten fortsatt kan løses med diplomatiske midler, men understreket at russiske styrker må slutte med å bevege seg inn på ukrainsk territorium.

Sinne i Kiev

I Ukrainas hovedstad Kiev møtes nyhetene fra Krim med mismot, frykt og sinne.

- Putins største feil var å angripe Krim, det er som å stikke nakken inn i en hengeløkke, sier Jurij Petrovic (46) til VG på Maidan-plassen.

- Min personlige reaksjon blir veldig klar. Først vil jeg protestere med alle mulige virkemidler. Hvis det ikke går, så¿ Når noen bryter seg inn i huset ditt med et våpen, så vil normale mennesker forsvare seg med det man har, fortsetter han.

- Jeg synes det er veldig trist, for jeg pleier å dra på ferie der hvert år, og folk er veldig vennlige der. Jeg håper på guds makt i vårt land. For vi har vært undertrykket så lenge i disse landene, særlig i Russland. Vi har vært under politikerne, så vi trenger noe spesielt, og det er guds makt, sier Alla Muzyka (35), og ser opp mot himmelen.

- Det er også en underliggende frykt for at Russland skal gripe inn i Øst-Ukraina. Er du bekymret for det?

- Ja, jeg tror at de planlegger å dra dit, for de har flyttet mye teknisk utstyr til grensen der. Jeg er veldig bekymret. Det kan bli stygt, ikke bare mot vårt land, men mot Hviterussland, og mot Polen og andre land. Det kan bli tredje verdenskrig, fortsetter hun.

Våpenhvile

LOVER FEST: - Dette er et historisk øyeblikk, sier Sergej Aksionov, den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim. Foto: NTB/Scanpix

I dag ble det også kjent at Ukraina og Russland er enige om våpenhvile på Krim fram til 21. mars.

Avtalen mellom Ukrainas og Russlands forsvarsministre innebærer at russiske styrker «ikke vil gripe til våpen» mot ukrainske militærinstallasjoner på Krim i perioden fram til 21. mars, opplyser fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh ifølge Reuters

Nei til Russland ikke mulig

Spørsmålene det ble tatt stilling til i folkeavstemmingen var: «Støtter du at Krim gjenforenes med Russland og blir en del av Den russiske føderasjonen?» og «Støtter du at grunnloven fra 1992 gjeninnføres og Krims status som en del av Ukraina?».

Spørsmål nummer to høres ut som et spørsmål om Krim bør forbli ukrainsk. Men faktum er at grunnloven fra 1992, som det vises til, raskt ble forkastet. Den innebærer nemlig at Krim i praksis blir en uavhengig region i Ukraina, med vide fullmakter til å velge sin egen vei og sine egne forbindelser.

FREDSHÅP: I Kiev frykter man at russiske soldater skal angripe andre deler av landet. Foto: Harald Henden/VG

Siden ledende politikere på Krim allerede ønsker at regionen skal bli russisk innebærer det bare en litt lengre vei mot russisk kontroll over halvøya, mener analytikere.

Folk hadde ingen mulighet til å velge dagens variant, hvor Krim klart er en del av Ukraina, men har utstrakt selvstyre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STEMMESEDDEL: Befolkningen på Krim kan velge mellom to alternativer. Foto: Baz Ratner/Reuters

Må forhandle

Derfor er det heller ingen overraskelse at det ble et klart flertall for å innlemme Krim i Russland. Men det behøver ikke bety at det er dette som kommer til å skje.

Helge Blakkisrud er forsker ved NUPI og tidligere leder for instituttets Russland-avdeling. Han tror folkeavstemmingen vil brukes i forhandlinger mellom Russland og Ukraina som han mener vil måtte starte snart.

FORSKER: Helge Blakkisrud tror Krim vil forbli ukrainsk. Foto: NUPI

- Et flertall for innlemmelse i Russland vil kunne brukes av russiske myndigheter. Nå har man militær kontroll på bakken, og et bevis på at flertallet på Krim ønsker å slutte seg til Russland. Det er et sterkt forhandlingsutgangspunkt for Moskva, sier han til VG.

Men selv om signalene fra Russland har vært at man er åpne for å ta opp Krim som en del av føderasjonen, tror Blakkisrud det mest sannsynlige utfallet er at Krim forblir ukrainsk.

- Jeg ser det slik at det ville være i russisk interesse at Krim fremdeles er en del av Ukraina, men med vidtgående garantier fra ukrainske myndigheter. Moskva vil for eksempel stille krav om stor grad av indre autonomi på halvøya, beskyttelse av russiske minoriteter i hele Ukraina og at Russland får beholde flåtebasene på Krim. På den måten vil Krim kunne nærme seg Russland, mens Moskva samtidig vil kunne bruke Krim som en brekkstang i ukrainsk politikk og sikre seg at landet ikke beveger seg for langt mot NATO og EU, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STERKE VIRKEMIDLER: Pro-russiske grupper har framstilt dagens folkeavstemning som et valgt mellom Russland og fascisme. Foto: NTB/Scanpix

- Mye prestisje

Samtidig er det en fare for at Russland har havnet i en posisjon hvor de vil bli nødt til å innlemme Krim i føderasjonen.

- Russland har spilt et høyt spill og det kan være at bordet fanger. Men jeg tror det fremdeles er slik at Russland er villige til å avstå fra å innlemme Krim fordi de på lang sikt ser at de kan beholde større innflytelse over ukrainsk politikk på den måten. Uten Krim som en del av Ukraina kan man for eksempel tenke seg at det vil bli vanskeligere å få på plass en mer pro-russisk regjering i Ukraina, sier Blakkisrud.

Han får støtte av Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved NUPI.

RUSSLAND-EKSPERT: Forsker Jakub M. Godzimirski ved avdeling for Russland og Eurasia på NUPI. Foto: NUPI

- Jeg tror ballen har rullet så langt nå at Putin ikke kan stanse at Krim innlemmes i Russland. Det ligger mye prestisje i det som nå skjer. Men det kan være at Russland sier de anerkjenner resultatet av folkeavstemmingen og avventer selve innlemmelsen. Det er nok det meste man kan forvente, fordi det gir Russland noe å forhandle om med Ukraina og slike forhandlinger må finne sted snart, sier han til VG.

Godzimirski mener Russland har mye å tape på at Krim blir en del av landet.

- Overtagelsen av Krim vil også kunne få negative konsekvenser for Russland. Det er halvannen million pro-russiske velgere på halvøyen som da ikke lenger vil stemme ved ukrainske valg. Det kan forskyve hele maktbalansen i Ukraina. En konsekvens kan være at de pro-russiske kreftene blir svekket, både fordi velgere forsvinner og fordi Russlands handlinger har fått noen til å revurdere sitt standpunkt, sier han.

- Uakseptabel

- Folkeavstemmingen brukes for å legitimere en anneksjon av Krim, men dette har ikke noe med demokrati og folkenes selvbestemmelsesrett å gjøre. En region kan ikke arrangere enn avstemning for å løsrive seg uten videre. Det finnes ingen rett til å løsrive seg fra en stat, sier Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til VG.

- Hele saksgangen er jo uakseptabel. Man kan ikke okkupere deler av en annen stat og så ha en avstemning for å støtte dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PROFESSOR: Janne Haaland Matlary mener Vesten må våge å risikere noe for at sanksjoner mot Russland skal bli effektive. Foto: Jørgen Upsaker

Anerkjenner ikke

Få timer før valglokalet stengte ble det understreket fra USA og EUs side at de ikke kommer til å anerkjenne resultatet av søndagens folkeavstemning. Det store flertallet av det internasjonale samfunnet mener Russlands aksjoner på Krim bryter med folkeretten.

Matlary mener Vesten må være villige til å risikere noe selv for at eventuelle reaksjoner mot Russland skal kunne få betydning.

- Vesten kan ikke gjøre noe som straffer Russland uten å risikere noe selv, for eksempel fransk våpenhandel med Russland, eller tysk gassimport. Uten å godta risikoen vil man ikke kunne iverksette straffereaksjoner av betydning. Vil man skjerme russiske investeringer i City of London, kan man ikke sanksjonere Russland.

Hun mener en mulig løsning kunne være å tilby Ukraina EU-medlemskap på lang sikt.

- Det vil gi Ukraina et alternativ til Russland, men er heller ikke uten risiko. Noe slikt vil jo garantert føre til sterke russiske reaksjoner, sier Matlary.

Les også

 1. Ukraina og Russland enige om våpenhvile for Krim

  OSLO/KIEV (VG) Ukraina og Russland er enige om våpenhvile på Krim fram til 21.
 2. Tysk avis: Vil ramme Putins nærmeste

  USA og EU kan slå til mot Vladimir Putins aller nærmeste krets hvis det blir satt i verk sanksjoner mot Russland.
 3. Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjon

  Russland har som ventet lagt ned veto mot en FN-resolusjon som erklærer søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya…
 4. To drept i sammenstøt i Ukraina

  To personer er drept i sammenstøt i byen Kharkiv øst i Ukraina, opplyser ukrainsk politi.
 5. Russland: - Amerikansk drone avskåret over Krim

  Et ubemannet amerikansk spionfly har falt i russernes hender etter at det ble oppdaget over Krim-halvøya, ifølge et…

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland

Flere artikler

 1. Putin tegnet Krim-avtale

 2. Britene stanser militært samarbeid med Russland

 3. Krim erklærer seg selvstendig

 4. Putin vil ha Krim inn i Russland

 5. AP-fotograf: Pro-russiske styrker stormet ukrainsk marinehovedkvarter

Fra andre aviser

 1. Putin anerkjenner Krim som en suveren stat

  Bergens Tidende
 2. Putin vil ha Krim inn i Russland

  Bergens Tidende
 3. «Her finnes ikke juks. Innbyggerne på Krim er ærlige»

  Aftenposten
 4. Putin vil ha Krim inn i Russland

  Aftenposten
 5. - Ukraina vurderer å gi regioner utvidet selvstyre

  Aftenposten
 6. Fire scenarier for Krim

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no