ANTI-PEGIDA: Tysklands justisminister Heiko Maas deltok i en av motdemonstrasjonene mot Pegida forrige mandag. Foto:Odd Andersen,Afp

Tysk minister: Pegida misbruker Paris-ofrene

BERLIN (VG) Den tyske justisministeren ber Pegida avlyse sine planlagte demonstrasjoner mot islam mandag. Han kaller dagens demonstrasjoner en kannibalisering av terrortragedien.

  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fem år gammel

For tolvte uke på rad innkaller Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten), til mandagsdemonstrasjoner mot det de kaller islamiseringen av Europa.

Mandag skal de etter planen ha svarte bånd rundt armen for å minnes de 17 personene som ble drept i ukens tredelte terrorangrep i Paris.

Mange er spente på om terrorangrepene som ble begått av personer som hevder å tilhøre Al-Qaida Jemen, vil øke gruppens tilhengere dramatisk

30 tyske byer

For én uke siden ble det holdt Pegida-demonstrasjoner i 11 tyske byer - 18.000 mennesker stilte opp i Dresden. Nå varsler foreningen på sine Facebook-sider at det skal holdes Pegida-tilknyttede demonstrasjoner i 30 tyske byer.

De skriver også på Facebook at det holdes Pegida-demonstrasjoner i 18 land, også i Norge er det varslet en Pegida-markering i Oslo mandag kveld.

Samtidig vokser motstanden mot den antiislamske gruppen. Dresden er blitt kjent som byen der Pegida oppsto, men lørdag stilte 35.000 mennesker opp mot Pegida i samme by.

– Kannibalisering

Nå advarer den tyske justisministeren, Heiko Maas, tyskere mot å stille opp. Han mener en demonstrasjon mandag vil være et misbruk av de 12 som ble drept i angrepet på magasinet Charlie Hebdo, politikvinnen som ble skutt på åpen gate og de fire mennene som ble drept i angrepet på et jødisk supermarked.

– Alle har rett til å demonstrere. Men hvor hyklersk er det ikke? I Dresden skal folk gå med sørgebånd på armen for disse ofrene som de for en uke siden fornærmet og kalte den løgnaktige pressen, sier Maas i et intervju med den tyske avisen Bild.

– Det er ubehagelig hvordan menneskene bak denne demonstrasjonen nå vil kannibalisere på de avskyelige forbrytelsene som ble begått i Paris. Dersom arrangørene hadde hatt en rest av anstendighet, ville de rett og slett avlyst disse demonstrasjonene. Ofrene fortjener ikke å bli misbrukt av slike agitører, sier justisministeren til Bild.

Vil ikke avlyse

Pegida svarer på kritikken og kravet om en avlysning på sine Facebook-sider:

«Kjære venner, det neste døgnet vil vi for 12. gang gå i tog, og vi vil ikke la Herr Maas eller andre anti-patrioter stanse oss. I morgen kveld vil vi gi svarene på angrepene mot vår borgerbevegelse. Vi hilser hjertelig til våre venner i 30 byer og 18 land i Europa.»

BERLIN: Rundt 500 Pegida-demonstranter møttes ved Alexanderplatz i Berlin for én uke siden. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
  2. Tyskland

Flere artikler

  1. Titalls tusen protesterte mot antiislamske Pegida i Tyskland

  2. Varsler demonstrasjoner i flere tyske byer: Venter tusenvis i tog mot «islamisering av Vesten»

  3. Pegida Norge: Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

  4. Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

  5. Tysk Pegida-leder trekker seg etter omstridt Hitler-bilde

  6. Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder