ULIKE EBOLA-SKJEBNER: Amerikanske Nancy Writbol (t.v.) ble friskmeldt i august, spanske Manuel Garcia Viejo døde i september og situasjonen er kritisk for liberiske Thomas Eric Duncan som får behandling i USA. Foto:AP,

Slik har det gått med de ebola-smittede hjelpearbeiderne

Minst et titall personer utenfor Vest-Afrika er bekreftet smittet av Ebola. To av dem er døde, og flere får fremdeles behandling.

 • Hanna Haug Røset
 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag ble det bekreftet at en spansk sykepleier er blitt smittet med ebolaviruset utenfor Vest-Afrika. I tillegg har et tosifret antall personer i Europa og USA fått viruset før de ble fløyet til sine respektive hjemland.

Spanske myndigheter jobber på spreng med å finne ut hvordan den 44 år gamle kvinnen ble smittet.

– Vi jobber nå med å verifisere kilden til infeksjonen, sier den spanske helseministeren Ana Mato på en pressekonferanse mandag kveld.

FRAKTES: Natt til tirsdag ble den spanske sykepleieren fraktet til Carlos III-sykehuset i Madrid. Foto:Andres Kudacki,Ap

Medisinsk personell undersøker nå alle menneskene sykepleieren har kommet i kontakt med, inkludert de ansatte på sykehuset. 30 kolleger av sykepleieren går nå gjennom omfattende undersøkelser.

Ifølge den spanske avisen El Pais har den 44 år gamle kvinnen behandlet begge de to spanske statsborgerne som så langt er bekreftet døde av viruset.

**MIGUEL PAJARES (75):

Spanjolen ble i sommer den første europeeren som ble smittet av blødningsfeberen. Den romersk-katolske presten fikk viruset i Liberia og ble sener innlagt på isolat ved et sykehus i Madrid, men døde der 12. august i år.

75-åringen skal ha blitt behandlet med den eksperimentelle medisinen ZMapp, men livet sto likevel ikke til å redde.

**MANUEL GARCIA VIEJO (69):

Pajares' landsmann og kollega i en katolsk hjelpeorganisasjon, misjonæren Manuel Garcia Viejo (69) ble smittet i Sierra Leone og sendte hjem til det samme sykehuset i Madrid. Han døde 25. september.

**KENT BRANTLY (33) OG NANCY WRITEBOL (59):

Misjonæren Writebol og legen Brantly ble begge smittet mens de opphold seg i Liberia De to ble innlagt på isolat ved Emory University-sykehuset i Atlanta by og var de første amerikanerne som ble behandlet for ebola i USA. På en pressekonferanse 21. august ble det bekreftet at begge hadde testet negativt for ebola på blodprøver, og dermed var friskmeldte.

Behandling: Både Brantly og Writebol ble behandlet med legemiddelet ZMapp.

**RICK SACRA (51):

BLE FRISK: Richard Sacra overlevde viruset. Han ble blant annet behandlet med et eksperimentelt legemiddel. Foto:,Afp

Dr. Richard Sacra er det tredje ebola-smittede amerikaneren som ble behandlet i USA, etter at han ble smittet da han jobbet i Liberia. Han ble innlagt på Nebraska Medical Center i begynnelsen av september, og viste fremgang etter at han blant annet mottok blodoverføringer fra Brantly, som allerede var blitt frisk. Kort tid etterpå viste Sacra tegn til bedring.

– Fremgangen hans har vært bemerkelsesverdig, sa Dr. Angela Hewlett, som behandler Sacra, på en pressekonferanse 12. august.

Sacra ble erklært frisk og utskrevet fra sykehuset 25. august, etter tre uker med behandling.

Behandling: Av legene fikk han det eksperimentelle legemiddelet TKM-Ebola, som nylig er godkjent av det amerikanske legemiddelverket for videre bruk.

ASHOKA MUKPO (33):

Den amerikanske tv-fotografen som jobbet som frilanser for NBC ble smittet i Liberia, og fraktet til sykehus i Nebraska for behandling etter at han ble syk.

Under en pressekonferanse uttalte 33-åringens foreldre at han er redd, men «ekstremt lettet» over å ha blitt satt under behandling.

Status: Fremdeles under behandling

**THOMAS ERIC DUNCAN (33):

33-åringen fra Liberia var den først personen på amerikansk jord som fikk påvist ebola-smitte. Duncan hadde ingen symptomer hverken ved avreise fra Liberia eller ved ankomst til USA, men ble syk noen dager senere.

Ifølge The Dallas Morning News reiste Duncan til USA for å gifte seg med moren til sin 19 år gamle sønn.

Sykehuset som behandler ham opplyst søndag at tilstanden hans er kritisk.

Behandling: Duncan blir ifølge amerikanske helsemyndigheter behandlet med brincidofovir, som er et legemiddel som er inne i den siste test-fasen og som muligens vil ble godkjent for behandling av andre typer virus.

**WILLIAM POOLEY (29):

Sykepleieren Pooley jobbet for Verdens helseorganisasjon i Sierra Leone da han ble den første briten som ble smittet av ebola.

FRISKMELDT: William Pooley overlevde viruset og har i ettertid blitt en aktiv stemme for videre økte innsats i Vest-Afrika. Her under en ebola-konferanse i London. Foto:,Reuters

I et intervju med The Guardian etter at han ble friskmeldt sier Pooley at han gjerne vil reise tilbake til landet for å hjelpe til ytterligere i kampen mot epidemien.

**SENEGALESISK FORSKER:

Forskeren ble friskmeldt i månedsskiftet og utskrevet like før helgen. Mannen ble smittet mens han var på jobb for Verdens helseorganisasjon WHO i Sierra Leone, og ble i sluttet av august fraktet til Hamburg universitetssykehus i Tyskland for behandling.

Behandling: Sykehuset nekter å kommentere hva slags behandling de har gitt mannen, men opplyser at det ikke ble brukt eksperimentelle medisiner.

**SYKEPLEIER

Kvinnen som var på jobb for Leger uten grenser i Liberia ble i september den første franske statsborgeren som ble smittet av viruset. Hun ble fløyet tilbake til Frankrike 19. september, og ble friskmeldte og utskrevet fra sykehus i starten av oktober.

Behandling: Eksperimentell medisin.

**WHO-ARBEIDER

En ikke navngitt lege og representant for Verdens helseorganisasjon ble 27. august fløyet til Frankfurt for behandling etter å ha blitt smittet i Sierra Leone. Vedkommende er nå under behandling.

Norsk kvinne smittet

Det ble mandag klart at en norsk helsearbeider som er smittet med ebola blir hasteevakuert med ambulansefly fra hovedstaden Freetown.

Hun vil trolig lande i Norge natt til tirsdag eller tidlig tirsdag morgen.

Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola, har Anne Cecilie Kalteborn, generalsekretær i Leger uten grenser, bekreftet overfor VG.

Les også

 1. Så stor er faren for ebola-spredning til Europa

  Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen a…
 2. Spansk sykepleier smittet med ebola i Madrid

  En spansk sykepleier som behandlet en ebolasyk prest, har blitt smittet av viruset, opplyser spanske myndigheter.
 3. Norsk kvinne smittet av ebola

  Norge har fått sitt første ebola-tilfelle: En norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone.
 4. Slik skal Norge bidra i kampen mot Ebola

  Transportfly, helseteam, feltsykehus og 89 ekstramillioner. Slik skal Norge bidra i den internasjonale kampen mot Ebola.
 5. Ti personer kan være smittet av Ebola i USA

  Tirsdag kveld opplyste amerikanske smittevernmyndigheter at Thomas Eric Duncan var smittet av Ebola.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Norge har sikret seg verdens siste dose av ebola-medisin

 2. Kent (33) var ebolasyk og ble frisk - Det er en mirakuløs dag

 3. Spansk prest døde av ebola

 4. Amerikansk ebola-pasient skrives ut av sykehus

 5. Ebola-pasient i USA er død

Fra andre aviser

 1. Her er ebola-smitten

  Aftenposten
 2. - Jeg fikk medisin fordi jeg er vestlig, det gir enn viss skyldfølelse

  Aftenposten
 3. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 4. Taust om tilstanden til ebolasmittet kvinne

  Aftenposten
 5. Ebola-friskmeldt: - Håper å kunne dra ut i felt igjen

  Aftenposten
 6. WHO sier ja til eksperimentell ebolamedisin

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no