Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

Massive opptøyer i Ferguson

Den ubevæpnede tenåringen Michael Brown skal ha blitt truffet av minst seks skudd, avfyrt av politiet i St. Louis.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En uke etter at politimannen Darren Wilson (28) skjøt og drepte den amerikanske 18-åringen på åpen gate i Ferguson i Missouri i USA, har det vært voldsomme protester i byen.

Natt til mandag fortsatte opptøyene med full styrke, og klokken 04.45 norsk tid rykket flere titalls politifolk med skjold inn mot demonstranter som hadde samlet seg i en gate.

Skutt i hodet

Det ble brukt store mengder røykbomber og tåregass mot folkemengden, og skudd skal ha blitt avfyrt.

En foreløpig obduksjonsrapport viser ifølge New York Times at 18-åringen ble truffet av seks skudd, som alle skal ha blitt avfyrt forfra.

I tillegg til å bli truffet to ganger i hodet, skal Brown ifølge den private obduksjonsrapporten ha blitt truffet fire ganger i den høyre armen.

BILDESPESIAL:VGs bilder fra opptøyene

Det er ifølge obduksjonen ikke funnet kruttslam på kroppen til tenåringen, noe som kan tyde på at skuddene ikke ble avfyrt på kloss hold.

Det er patolog Michael Baden som har utført den foreløpige obduksjonen etter forespørsel fra Browns familie.

Tre obduksjoner

Han sier til New York Times at 18-åringen ikke ville overlevd skuddene, selv om han hadde blitt fraktet til sykehus med en gang.

– Folk har spurt hvor mange ganger han ble skutt. Dette er informasjon som kunne blitt offentliggjort den første dagen. Det ble det ikke, selv om det bygget seg opp en stemning blant innbyggerne om at myndighetene forsøkte å skjule noe. Vi håper på å lindre dette, sier Baden.

USAs justisminister Erik H. Holder sa søndag at Justisdepartementet vil gjennomføre en egen obduksjon, i tillegg til denne private og den som utføres av lokale myndigheter.

Justisdepartementet begrunner den ekstra obduksjonen med «ekstraordinære omstendigheter», og viser også til at avdødes familie ønsker det.

– Det store antallet kuler og måten de ble spredt over hele kroppen hans, viser at denne politimannen hadde en forakt for menneskene han skulle beskytte i samfunnet. Vi ønsker at folk forstår hva denne saken handler om: En politimann som tar livet av en ung, ubevæpnet mann i fullt dagslys, sier familiens advokat, Benjamin Crump, til New York Times.

En talsmann for politiet sier til avisen at de ikke har sett den foreløpige obduksjonsrapporten, og at de derfor ikke ønsker å kommentere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder