DÅRLIG HELSE: Joshua French i samtale med Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide under rettssaken fredag. Advokaten til French er svært bekymret for sin klient.

Vil vurdere å få French innlagt på sykehus: Kongo-dommeren: - Kan ikke avsi dom så lenge en tiltalt er syk

Frenchs norske advokat: Dom viktigere enn sykehus

KINSHASA (VG) Kongo-dommer åpner for å legge inn Joshua French (31) på sykehus etter at leger har vitnet i retten mandag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Domsavsigelsen i straffesaken mot Joshua French i Ndolo militærfengsel i Kongo skulle ha funnet sted fredag, etter å ha blitt utsatt fra tirsdag.

Fredag besluttet imidlertid dommer Serge Kabondo at domsavsigelsen skal utsettes til mandag, for at de norske legene som har vurdert Joshua French sin helsetilstand i en rapport som er blitt oversendt domstolen skulle få mulighet til å vitne i retten.

Dommer Serge Kabondo. Foto: NTB SCANPIX

- Dommen kommer på mandag, sa dommer Kabondo mot slutten av rettsmøtet fredag.

Sykehus eller dom

Overfor VG antyder dommeren at domsavsigelsen likevel kan bli ytterligere utsatt. Det kan komme til å skje dersom retten kommer frem til at Joshua French er syk og må legges inn på sykehus.

- Etter at de norske og kongolesiske legene som har undersøkt Joshua French har vitnet på mandag, vil vi se på hva vi skal gjøre. Dersom retten konkluderer med at French er syk, må han legges inn på sykehus. Vi kan ikke avsi noen dom så lenge en tiltalt er syk, og resten av rettssaken vil da måtte utsettes til den tiltalte er blitt frisk, sier dommer Serge Kabondo til VG.

- Har forklart seg konsistent

For French er det viktig å få dommen, som han har ventet lenge på. Det forteller advokaten hans som har fulgt 31-åringen tett i helgen.

- Han venter på å få resultatet, og at vi kan få lagt rettsrunden bak oss. Som vi har sett, er han i stand til å gjennomføre dette. Vi har ikke sagt at han ikke er i stand til å stille i retten. Det er ikke noe galt med rettens resonnement. Dersom en har vært underveis i en rettssak, i den forstand at han ikke har vært i stand til å forklare seg, kan man verken gjennomføre en rettssak eller felle en dom, men det er helt klart ikke tilfelle her. Han har forklart seg konsistent både i august og nå i januar, sier advokat Hans Marius Graasvold til VG.

- Er det viktigst å få en dom, eller å få French innlagt på sykehus?

- Det viktigste nå er å få en dom. Vårt håp er at når han har fått lagt denne rettsprosessen bak seg, vil det ha en positivt effekt på hans tilstand. Jeg har besøkt French i fengselet senest i dag, og han bekrefter at han ønsker en dom og ser mer enn noe annet frem til det, sier Graasvold.

PAUSEPRAT: I en liten pause i retten fredag snakker Joshua French med sin norske advokat Hans Marius Graasvold. Foto: NTB SCANPIX


Dommeren sier at han tar tiltalte French sin helse og rettssikkerhet på alvor, og at han derfor gjør grundige vurderinger underveis. Hele uken har gått med til å vurdere helserapporten som de to norske legene Lavrantz Kyrdalen og Gunnar Farstad undertegnet 19. januar i år.

Rapporten som lederen av den militære påtalemyndigheten bestilte fra den norske konsulen i Kongo mandag, ble oversendt dommeren tilsynelatende uten at aktor Katenda Nkulu visste om det.

French virket tilsynelatende opplagt og til stede da han kom til rettslokalet fredag formiddag. Han slapp å stå foran dommerpanelet i tropevarmen, men fikk sitte mesteparten av dagen.

- Har du det bra? spurte dommeren direkte helt på slutten av dagen.

Stille French

Dommeren forsøkte forgjeves å få French selv til å si noe om sin egen helsetilstand og som kunne overbevise retten om hva som var rett av sykehusinnleggelse eller fengsel.

VILLE IKKE SNAKKE: Joshua French fikk muligheten til å snakke til dommeren, men ville heller at forsvareren skulle svare på hans vegne.


French reagerte med stillhet. Han så først ned i bordet, siden bort mot moren Kari Hilde French som satt rett til venstre for bordet.

Som reaksjon på tausheten avgjorde Kabondo at de to norske legene som undersøkte French i januar må komme til domstolen inne i Ndolo-fengselet mandag for å fortelle retten hvor syk French er.

French sin familie og forsvarsadvokater, i tillegg til norske myndigheter, har i flere uker arbeidet for at den drapstiltalte nordmannen skal få den behandlingen han behøver på sykehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder