KAN KURERES: Dr. Deborah Persaud ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore i USA mener at dette kan være et steg på veien mot å kurere hiv his barn. Foto: AP

Spedbarn kan ha blitt kurert for hiv i USA

(VG Nett) For første gang skal et barn, en liten jente fra Mississippi, ha blitt kurert for hiv - og det med helt vanlige medisiner.

  • Jenny-Linn Lohne
  • Daniel Ramberg

Artikkelen er over syv år gammel

Den vellykkede behandlingen ble utført med vanlige hiv-medisiner, og kan være et gjennombrudd i arbeidet for å kurere spedbarn som blir født med hiv-viruset.

Nyheten ble annonsert ved en aids-konferanse i Atlanta, USA. Forskerne er nøye med å påpeke at det dreier seg om en funksjonell kur, ikke en total kur. Dette fordi viruset ikke er fullstendig fjernet. Likevel er viruset redusert til et så lavt nivå at kroppen selv kan takle det uten behov for medisiner.

- Du kan kalle dette det nærmeste vi har kommet en kur, hvis ikke en kur, sa Dr. Anthony Fauci fra det nasjonale amerikanske helseinstituttet (NIH), som kjenner til funnene, til AP.

Fra før kjenner man bare til ett tilfelle der en hivsmittet ble kurert. En amerikansk mann med leukemi ble frisk etter en benmargstransplantasjon, og skal ikke ha noen symptomer i dag.

LES OGSÅ PÅ VG+: Odd Kåre Rabben døde av aids som 16-åring (krever abonnement)

I det nye tilfellet ble den lille jenta kurert uten andre medisiner enn standardmedisiner til bekjempelse av viruset.

Forskjellen fra vanlig behandling var at hun fikk en større dose medisiner, og at behandlingen begynte mindre enn 30 timer etter fødselen, lenge før det forelå en positiv diagnose, fordi moren var hivsmittet.

Jenta er nå to og et halvt år gammel. Hun har ikke fått medisin på ett år og viser ingen tegn på sykdommen.

- Dette er et bevis på at hiv potensielt kan kureres hos barn, sier Deborah Persaud ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore i USA, som la fram resultatet av forskningen på en konferanse i Atlanta.

Fortsatt et stort problem

Forskerne må gjennomføre flere tester for å kunne fastslå om behandlingen kan benyttes på andre barn, men foreløpige resultater tyder på at man kan ha funnet en effektiv kur for barn som er hivsmittet.

Rundt 300 0000 barn ble født med hiv i 2011. Flesteparten av disse ble født i fattige land hvor bare rundt 60 prosent av hiv-smittede gravide kvinner får behandling for å unngå at viruset overføres til fosteret.

Til tross for at antallet som får påvist hiv-smitte minsker på verdensbasis, er det fortsatt mange som rammes. Det finnes også områder der antallet smittede øker, som Russland, der tall fra FN-organisasjonen UNAIDS viser at én av hundre russere er hiv-smittet.

Nytt håp

Forskere har nå fått en ny giv i AIDS-forskningen, skriver AP.

- Det kan være forskjellige typer kurer for forskjellige hiv-smittede befolkningsgrupper, sier Dr. Rowena Johnston fra stiftelsen for AIDS-forskning (amFAR).

Nå mener mange miljøet at det kan være tilfeller hvor barn har blitt kurert med samme virkemidler så langt tilbake som på 1990-tallet, forteller Dr. Steven Deeks fra University of California i San Francisco.

- Dette vil inspirere mange i miljøet og gjøre folk mer optimistiske for hva som er mulig, sier han.

Regelmessige sjekker

I Mississippi-tilfellet fikk moren ingen behandling under svangerskapet. Da hun kom til en liten klinikk på landsbygda i Mississippi viste en test at hun hadde hiv. Barnet ble sendt videre til Gay's medisinske senter fordi den lille klinikken ikke hadde de rette medisinene til å behandle spedbarnet.

Det var på Gay's at det ble bestemt at den lille jenta skulle få en mye høyere dose enn det som er vanlig. Etter 18 måneder sluttet familien å komme på kontroller med jenta. Da de kom tilbake flere måneder etter ble det ikke funnet virus i blodet hennes.

Ti måneder senere ble det utført en mengde supersensitive tester, som gav de resultatene legene håpet på.

Jenta er fortsatt til jevnlige kontroller.

- Jeg sjekker bare om viruset er der og ber om at det holder seg borte, sier Persaud.

Barntes mor er hiv-positiv og får medisiner for å holde sykdommen i sjakk.

(VG/NTB)

Les også

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Håper denne babyen betyr gjennombrudd i HIV-kampen

  2. Ekspert om hiv-kur: For tidlig å sprette champagnen

  3. Millioner til forskning på hiv-medisin for kvinner

  4. Forskere mener matsopp kan bekjempe HPV-viruset

  5. Forskere tror de har funnet hiv-kur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder