ISIL kontrollere elektrisiteten i store deler av Irak

Mange tusen mennesker er på flukt, og flere er henrettet.

PÅ FLUKT: Medlemmer av Yazidi-sekten er på flukt fra ISIL. De fleste har søkt tilflukt på Sinjar-fjellet, men mandag ble det meldt at 67 unge menn ble henrettet av ISIL-styrkene fordi de ikke fulgte gruppens religiøse regler. Foto:Stringer/iraq,Reuters

ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

Mandag tok opprørsgruppen ISIL kontroll
over det største vannkraftverket i Irak. Mosul-kraftverket styrer strømtilførselen til store deler av landet.

  • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

Daniel Pipes, lederen av nettstedet Middel East Forum, mener at ISIL-angrepet mot vannkraftverk beviser at ISIL konsekvent følger en strategi som er ment å sikre dem bredere kontroll i Irak

– Hvis du har kontroll på Mosul-dammen kan du true så å si hvem som helst, forteller Pipes til CNN.

Kapringen av Mosul-vannverket, som ligger 50 kilometer fra Mosul by, er et gjennombrudd for gruppen fordi kraftverket er den viktigste strømprodusenten i landet.

– ISIL klarer å nå målene sine, fordi det er ingen, hverken militærstyrker eller andre land, som står i veien for dem, sier Nic Robertson i et intervju på CNN. Han har jobbet som internasjonal korrespondent siden 1984 og har fulgt Irak-konflikten tett.

– De kan nå skru av og på strømmen i store deler av Nord-Irak, noe som betyr at de vil få betraktelig mer kontroll over området, sier Robertson

Ekstremistene i ISIL, som erklærte sitt egne kalifat i slutten av juni og endret navn til Islamic State (IS), gjør fremgang i Irak. 10. juni tok de kontroll over Iraks nest største by, Mosul, og de omkringliggende områdene. Nå nærmer de seg Bagdad.

Mer enn 200,000 mennesker er på flukt

Samtidig som ISIL har tatt kontroll over vannkraftverket, har de også sikret seg kontroll over flere irakiske byer i helgen. Så mange som 200.000 mennesker skal også ha blitt drevet på flukt fordi de ikke deler opprørsgruppens religiøse syn.

Mandag kom det meldinger om at 67 unge menn fra yazidi-sekten, som ble fordrevet fra sine hjem i helgen, har blitt henrettet av ISIL-styrkene. Det forteller vitner på stedet til nyhetsbyrået DPA.

Yazidi-minoriteten har søkt tilflukt i Sinjar-fjellene, som ligger 115 km vest for Mosul, etter at ISIL erobret byen Sinjar og andre landsbyer i området. Yazidi-minoriteten er en gammel og tradisjonsrik sekt som følger en religion fra før-islamsk tid, som respekterer profeter både fra kristendommen og islam. Det skriver NTB.

Ifølge FN er tilstanden til folket på Sinjar-fjellet kritisk. Flyktningene mangler vann, mat og ly, melder organisasjonen. Fjellet skal være omringet av ISIL.

– Vi er i alvorlig fare. Den irakiske og kurdiske regjeringen må gripe inn for å redde livene våre, ellers så risikerer vi å bli drept alle sammen, sa flyktningen Ayas Khalaf på telefon til DPA søndag.

Kurdiske styrker planlegger motangrep

Reuters meldte mandag at kurdiske styrker planlegger et motangrep mot ISIL, men dette er ikke bekreftet. Ifølge kurdiske tjenestemenn skal den kurdiske peshmerga-styrken kalle inn flere krigere for å slå tilbake mot fundamentalistene i ISIL.

Samtidig kom det motstridende meldinger mandag om at kurderne trakk seg ut da ISIL rykket inn for å sikre kontrollen over Mosul-kraftverket. Det skriver CNN.

– ISIL ser ikke ut til å ville angripe den kurdiske delen av befolkningen. Kurderne trakk seg ut at området rundt dammen, simpelthen fordi de ikke hadde nok militærmakt til å måle seg med ISIL, sier Robertson.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

  2. ISIL rykker frem i Aleppo-provinsen: USA vurderer bakkestyrker i Irak

  3. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

  4. Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

  5. ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

  6. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder