FLYKTET FRA KAMPENE: Mellom 50.000 og 200.000 personer har rømt opp i Sinjar-fjellene i Irak, som er omringet av ISIL. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix Foto:Stringer/iraq,Reuters

Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

Det vil ta flere dager å lage en trygg passasje ned for de rundt 200.000 flyktningene som har søkt dekning i Sinjar-fjellene i Nord-Irak, ifølge en kurdisk myndighetsperson.

Artikkelen er over fem år gammel

I helgen erobret ekstremistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene.

– De rundt 50.000 menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, opplyser en kurdisk myndighetsperson.

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

– Å lage en trygg passasje ned fra fjellet vil ta flere dager, sier Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK).

«Porten til helvete»

Iraks fungerende statsminister Nuri al-Maliki sa i sin tale til folket onsdag at forsøk på å gripe inn i prosessen med å velge ny statsminister er grunnlovsstridig og vil åpne «porten til helvete» for landet.

Siden ISIL-opprørere erobret store områder i Nord-Irak i juni, har presset økt både nasjonalt og internasjonalt om at Maliki må gi seg og åpne for en bred samlingsregjering. Politikerne har ennå ikke klart å stable en ny regjering på beina, på tross av at en ny nasjonalforsamling ble valgt 30. april.

Kjemper mot ISIL

Maliki har lenge vært i konflikt med kurdiske myndigheter om hvem som skal ha kontrollen i Nord-Irak. Det har ført til at det militære samarbeidet mot den felles fienden ISIL tidligere har blitt brutt, men tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad.

Ifølge en kuridsk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL. Onsdag brøt det ut nye kamper mellom ISIL og de kurdiske styrkene kun 40 kilometer sørvest for den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Flyktninger omringet av IS på fjelltopp

  2. Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

  3. Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

  4. Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

  5. Ekspert tror på snarlig USA-angrep

  6. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder