FLYKTET FRA KAMPENE: Mellom 50.000 og 200.000 personer har rømt opp i Sinjar-fjellene i Irak, som er omringet av ISIL. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix Foto:Stringer/iraq,Reuters

Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

Det vil ta flere dager å lage en trygg passasje ned for de rundt 200.000 flyktningene som har søkt dekning i Sinjar-fjellene i Nord-Irak, ifølge en kurdisk myndighetsperson.

Artikkelen er over fem år gammel

I helgen erobret ekstremistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene.

– De rundt 50.000 menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, opplyser en kurdisk myndighetsperson.

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

– Å lage en trygg passasje ned fra fjellet vil ta flere dager, sier Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK).

«Porten til helvete»

Iraks fungerende statsminister Nuri al-Maliki sa i sin tale til folket onsdag at forsøk på å gripe inn i prosessen med å velge ny statsminister er grunnlovsstridig og vil åpne «porten til helvete» for landet.

Siden ISIL-opprørere erobret store områder i Nord-Irak i juni, har presset økt både nasjonalt og internasjonalt om at Maliki må gi seg og åpne for en bred samlingsregjering. Politikerne har ennå ikke klart å stable en ny regjering på beina, på tross av at en ny nasjonalforsamling ble valgt 30. april.

Kjemper mot ISIL

Maliki har lenge vært i konflikt med kurdiske myndigheter om hvem som skal ha kontrollen i Nord-Irak. Det har ført til at det militære samarbeidet mot den felles fienden ISIL tidligere har blitt brutt, men tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad.

Ifølge en kuridsk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL. Onsdag brøt det ut nye kamper mellom ISIL og de kurdiske styrkene kun 40 kilometer sørvest for den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder