VOKTET AV VÆPNET POLITI: Her er en av personene som er blitt anholdt i aksjonen. Bildet er offentliggjort av australsk politi. Foto:NSW police,

Gigantisk antiterror-operasjon i Australia

15 personer er arrestert i det som beskrives som den største antiterroroperasjonen i australsk historie.

  • Vidar Enerstvedt
  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

800 tjenestemenn fra lokalt og føderalt politi skal være involvert i aksjonen som fortsatt pågår i Sydney torsdag morgen, lokal tid. Storbyen ligger åtte timer foran Norge i tid.

Aksjonene som ble innledet før daggry torsdag morgen, var rettet mot personer som er mistenkt for å stå i ledtog med Den islamske staten (IS) i Syria og Irak, ifølge avisa The Australian.

Pågripelsene skjer etter at politiet i flere måneder har overvåket personene. En av de arresterte er siktet for en alvorlig terrorrelatert forbrytelse.

Politiet i Sydney bekrefter i en pressemelding at det er foretatt arrestasjoner og at aksjonen ikke er avsluttet. Ransakelsesordrer er utstedt i områdene Beecroft, Bellavista, Guildford, Merrylands, Northmead, Wentworthville, Marsfield, Westmead, Castle Hill, Revesby, Bass Hill og Regents Park, melder politiet.

Politiet sier at operasjonen var vellykket og at den avverget planer om voldshandlinger på åpen gate, inkludert en mulig offentlig halshogging av en tilfeldig person for åpent kamera.

– Politiet mener at denne gruppen som vi har gått til aksjon mot i dag, hadde til hensikt å gjennomføre, og faktisk allerede hadde begynt å planlegge, voldshandlinger her i Australia, handlinger som ville innebære aksjoner mot tilfeldige mennesker, sier den nasjonale politisjefen Andrew Colvin.

Flere aviser skriver også at det skal pågå aksjoner i Brisbane-området.

Trusselnivået i Australia ble før helgen hevet fra «medium» til «høyt», noe som innebærer at risikoen for et terrorangrep blir sett på som sannsynlig.

Statsminister Tony Abbott understreket da at australske myndigheter ikke hadde spesifikk informasjon om et nært forestående angrep.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder