Lærere fryktet for sikkerheten ved skolen

Advarte om kaféen bare timer før skoleangrepet

Lokalpolitikere tok til orde for å stenge kaféen ved Kronan skole torsdag morgen. Få timer senere gikk gjerningspersonen til angrep.

 • Sverre Holm-Nilsen
 • Maria Mikkelsen
 • Frank Ertesvåg
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

I en granskning gjennomført av skolemyndighetene i Trollhättan kort tid før sverdangrepet, torsdag, fortalte lærere at miljøet ved skolen føltes utrygg som følge av at skolebygget inneholder bibliotek, kafé og andre lokaler som står åpent for allmenheten, skriver den svenske avisen TTELA.

Følg utviklingen i VGs Direkte

Lærerne pekte på at det ikke er noen gjerder rundt skolen, og at elever som skal i kantinen først må gå rundt kafeen hvor angrepet skjedde torsdag formiddag.

SAMLER SEG: Flere personer står utenfor skolen Kronan hvor angrepet skjedde. Også ambulanser og politibiler står klare. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kaféens fremtid ble drøftet blant byens politikere onsdag. Artikkelen ble publisert torsdag formiddag, bare timer før angrepet skjedde ved skolen.

En person ble drept i angrepet på en skolen. En 11-åring og en 15-åring opereres for alvorlige skader. Gjerningsmannen i 20-årene er skutt, og har alvorlige skader. Han opereres nå på sykehus.

Bakgrunn: Mann til angrep med sverd på svensk skole - skutt av politiet

Ville stenge kaféen

Rita Paulsson Svensson (39) er gruppeleder for Folkpartiet i bystyret i Trollhättan. Hun har lenge jobbet mot at kaféen i Kronan-skolen skulle være åpen for alle, og ikke bare for elever og personale.

VILLE STENGE: Under et politisk møte i Trollhättan foreslo Rita Paulsson Svensson (FP) at caféen skulle stenges torsdag morgen. Foto: PRIVAT ,

I det som beskrives som et temperaturfylt møte, tok blant annet lokalpolitikeren til ordet for at det som omtales som «gubbekaféen» skulle stenges torsdag morgen, skriver lokalavisen.

– Vi har krevd at denne kafeen skulle stenges omgående. Det har lenge vært en uro knyttet til denne kafeen etter flere tilsyn og hendelser i tilknytning til lokalet. Nå kan jeg bare beklage at disse advarslene ikke er blitt tatt på alvor, sier Rita Paulsson Svensson til VG.

Politikeren beskriver området hvor angrepet skjedde som belastet og segregert.

– Vi har registrert uro, knivbråk, oppskyting av fyrverkeri og andre hendelser med stadig større hyppighet de siste månedene, ifølge lokalpolitiker Svensson Paulsson.

Hun har selv venner og kjente som er elever eller jobber på Kronan-skolen.

– Jeg får bare håpe at ingen av dem er direkte rammet. Uansett er dette tragisk for de som er rammet. Dette angrepet er en trussel mot demokratiet, sier Rita Paulsson Svensson til VG.

Ifølge lokalavisen var det også flere andre politikere som ville stenge kaféen.

Krisemøte

Kommunalråd i Trollhättan, Fahimeh Nordborg, sier til VG at de vil holde et krisemøte i kveld.

– Nå forsøker vi å roe ned personalet. Vi vet ikke så mye annet enn at gjerningsmannen er hardt skadet, og at ett av ofrene er død. Det er veldig tragisk. Vi skal ha et krisemøte i kveld. Men vi må vite mer før vi kan uttale oss noe mer, sier Nordborg, som også sitter i utdanningskomitéen i kommunen.

Hun opplyser at 90 prosent av elevene på skolen har minoritetsbakgrunn. Ifølge Nordborg har skolen slitt med integrering.

– Jeg vet ikke noe om hva gjerningsmannens motiv har vært, understreker Nordborg.

HER SKJEDDE ANGREPET: Det var på denne kafeen, som ligger i tilknytning til Kronan skole, at gjerningsmannen skal ha angrepet flere med sverd. Foto: Trollhättan Stad / Kronans hjemmeside ,

Mer om

 1. Skoleangrepet i Trollhättan
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Maskert mann til angrep med sverd på svensk skole - skutt av politiet

 2. Bohsra gjemte seg for gjerningsmannen: - Læreren vår reddet oss

 3. Eleven Laith (14): – Læreren min ble stukket med sverd

 4. Moren i sorg: Ahmed Hassan ble offer for skoleangrepet i Sverige

 5. Gjerningsmannen ved skoleangrepet i Trollhättan er død

Fra andre aviser

 1. To drept og to alvorlig skadet i sverdangrep på skole i Sverige

  Aftenposten
 2. Politiet bekrefter at skoleangrep var hatkriminalitet

  Bergens Tidende
 3. Tok selfies før han angrep

  Bergens Tidende
 4. Politiet i Sverige: Mener skoleangrepet i Sverige var planlagt - fant selvmordsbrev

  Aftenposten
 5. Sverige i sjokk etter skoleangrep i Trollhättan

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet bekrefter rasistisk motiv bak skoleangrep

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder