Kraftige sammenstøt i Ramallah

Palestiner til VG i morges: – Bare oppvarming

RAMALLAH (VG) Opptøyene i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden tiltar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det startet rolig med noen få ungdommer som kastet stein mot en israelsk kontrollpost og satte fyr på bildekk.

Men etter fredagsbønnen, som var ferdig ved 13-tiden, samler stadig flere folk seg til demonstrasjoner i byen. Tåregassen som brer seg får folk til å løpe i panikk. Gatene er røyklagt.

Det pågår kraftige sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske sikkerhetsstyrker.

Gjemmer seg for kulene

Ungdommene er bevæpnet med steiner og brannbomber. Sikkerhetsstyrkene svarer med gummikuler og gassgranater. Soldatene rykker også frem og skyter gassgranater inn i folkemengden. Folk flykter i panikk for å komme unna gassen.

De unge palestinerne søker tilflukt mellom husene, mens sikkerhetsstyrkene fortsetter å skyte gummikuler. Til tross for de kraftige sammenstøtene er det mange som følger kampene.

Noen har med seg små barn som bærer rundt på steiner nesten like store som dem selv.

Noen av steinkasterne skjuler seg i mengden av pressefolk og slynger ut steiner før de løper videre. Det er også skutt med skarpt, men det er foreløpig uklart hvor mange som er skadet.

Ambulansene går i skytteltrafikk.

Les også: TV2-Græsvik anklager Israel for barnedrap

OPPTØYER: En palestinsk demonstrant står på en tankbil og svinger en slynge med en stein oppi ved Ramallah onsdag denne uken. Urolighetene i Israel og Palestina er de verste på flere år. Foto: Mohamad Torokman , REUTERS

Verste på flere år

I morgentimene fredag forberedte palestinske ungdommer seg ved å bære dekk de ville tenne på. Noen samlet også stein.

– Dette er bare oppvarming. Bare vent, så vil du snart se action, sa en ung palestiner til VG tidligere fredag morgen.

Urolighetene i Israel og Palestina er de verste på flere år. De er delvis utløst av palestinsk sinne og frustrasjon over det de ser som en snikende og økende jødisk innflytelse over plassen foran al-Aqsa-moskeen, skriver NTB.

Plassen er viktig for jøder som stedet der de to historiske templene sto.

Mange drept - flere hundre såret

32 palestinere og syv israelere er drept de siste to ukene. Blant de døde palestinerne er det ti personer som gikk til angrep med kniv, samt barn og demonstranter som er skutt.

I tillegg er flere hundre palestinere blitt såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.

Onsdag kveld ble en kvinne angrepet og lettere skadet av en mann med kniv. Mannen ble senere skutt og drept av politiet. Angrepet er det foreløpig siste i den lange serien av overfall mot både sivile israelere og politi og militære som patruljerer gatene og inngangen til offentlige steder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder