Ordkrig om advarsler før russisk fly ble skutt ned

Tyrkia offentliggjør lydopptak

UTENRIKS

Russisk pilot: Vi ble ikke advart

Det tyrkiske militæret har offentliggjort et lydopptak av det som skal være advarsler til det russiske kampflyet før det ble skutt ned. Samtidig fastholder piloten som overlevde nedskytingen at han ikke ble advart.

Publisert: Oppdatert: 25.11.15 22:34

Et nytt lydklipp som det tyrkiske militæret offentliggjorde onsdag kveld, skal vise hvordan de to russiske pilotene ble advart før flyet ble skutt ned av tyrkiske F 16-fly. På lydopptaket høres en stemme som på engelsk gjentatte ganger sier «skift retning».

«Dette er det tyrkiske luftforsvaret. Du nærmer deg nå tyrkisk luftrom. Dere må endre rute sørover».

Hør lydklippet her

Advarslene skal ikke ha hjulpet. Det russiske flyet ble skutt av tyrkernes F-16-fly, og de to pilotene skjøt seg ut i fallskjerm.

SISTE: Onsdag kveld melder nyhetsbyrået AFP at tyrkiske myndigheter nå hevder at de ikke visste at flyet de skjøt ned var russisk. I en skriftlig uttalelse sier militæret at nedskytingen skjedde fordi deres engasjementsregler trådte i kraft etter at flyet ikke responderte på deres advarsler.

I uttalelsen heter det også at tyrkerne tok kontakt med russiske myndigheter og tilbød «all mulig hjelp» da det ble klart hva som hadde skjedd.

Kommentar: En farlig rivalisering

- Ble ikke advart

Flygeren som overlevde nedskytingen av det russiske kampflyet, sier imidlertid at flyet ikke mottok noen advarsler over radio fra Tyrkia, melder nyhetsbyrået TASS.

Les også: Lavrov: Nedskytingen var en planlagt provokasjon

Piloten sier også at flyet umulig kan ha vært inne i tyrkisk luftrom.

– Vi fløy i en høyde av 6000 meter og været var helt klart. Jeg hadde full kontroll over flyruten hele tiden, så det er umulig at vi vi inne i tyrkisk luftrom så mye som et sekund, sier Konstantin Murakhtin til avisen Russia Today.

Les også: Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Piloten hevder flyet ble truffet av det tyrkiske missilet helt uten forvarsel.

– Det var ingen advarsel, verken over radio eller visuelt. Det var ingen kontakt i det hele tatt. Missilet traff bakenden av flyet. Vi hadde ikke engang tid til å endre kurs før det traff oss, sier han.

Skutt i luften

Få timer før han skulle spille en hovedrollen i et internasjonalt drama, tok den russiske jagerflypiloten Konstantin Murakhtin av fra en flybase i syriske Latakia.

Flyet han styrte sammen med kollega Oleg Peshkov, skal ifølge tyrkiske myndigheter ha vært i tyrkisk luftrom i 17 sekunder. Målet til de russiske pilotene skal denne dagen ha vært anti-Assad-opprørere fra den etniske gruppen turkmerene i Latakia-provinsen.

Les også: Hendelsene før Tyrkia skjøt ned det russiske jagerflyet

Mens syriske opprørere, ifølge dem selv, skal ha skutt Oleg Peshkov mens han fortsatt var i luften, idet hans fallskjerm var i ferd med å treffe bakken, skal Konstantin Murakhtin ha landet uten å bli oppdaget.

Det er det russiske mediet LifeNews som skriver om disse detaljene, samt britiske The Guardian og BBC. Russiske myndigheter har onsdag også kommet med en rekke nye detaljer.

Få oversikt: Slik er krigen verden må løse

Umiddelbart etter flystyrten skal russiske kamphelikoptre ha forsøkt å lande i fiendtlig territorium for å redde pilotene. Et av helikoptrene skal ha blitt beskutt av opprørere, og en av soldatene om bord ble skutt og drept under en nødlandingssituasjon som oppsto.

Gjemte seg i opprørsområde

Operasjonen for å finne den overlevende piloten skal ha pågått i 12 timer. Mens piloten Murakhtin gjemte seg inne på opprørernes område, lette 18 spesialsoldater fra den syriske hæren etter ham. De skal ha fått hjelp av seks elitesoldater fra den Iran-støttede libanesiske Hizbollah-militsen i oppdraget.

Den russiske forsvarsministeren sa onsdag, ifølge The Guardian:

– Operasjonen var vellykket. Piloten er tilbake på vår base, og er i live og ved god helse.

Vladimir Putin har også onsdag sagt at den døde piloten vil bli hedret med militære æresmedaljer. Det samme vil piloten som overlevde.

Den 39 år gamle piloten sier han vil tilbake i tjeneste så snart han er klarert for det.

- Det skylder jeg kapteinen min, sier han.

– Planlagt provokasjon

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyste umiddelbart et planlagt besøk til Tyrkia etter nedskytingen.

– Vi tviler sterkt på at dette skjedde utilsiktet. Det ser ut som en planlagt provokasjon. Erdogans påstander om at russiske fly tidligere har beveget seg inn i tyrkisk luftrom er bare unnskyldninger. Våre data viser at flyet var i syrisk luftrom, sier Lavrov på en pressekonferanse onsdag.

Han avviser likevel at Russland kommer til å gå til krig mot Tyrkia. Lavrov sier de derimot må revurdere deres bilaterale avtaler med Tyrkia.

USAs utenriksminister John Kerry ba om ro og dialog mellom Tyrkia og Russland i en telefonsamtale med sin russiske motpart onsdag. Kerry understreket også behovet for at «begge parter ikke tillater at denne hendelsen eskalerer spenningene mellom deres to land eller i Syria», heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Under samtalen sa Lavrov at Tyrkias handlinger var er et «grovt brudd» på en avtale mellom Moskva og Washington om sikkerheten i luftrommet over Syria, hvor både USA og Russland gjennomfører luftangrep.

Her kan du lese mer om