S-300: Eksempel på missilsystemet som Iran nå kan få kjøpe. Dette bildet er fra Minsk i Hviterussland.

S-300: Eksempel på missilsystemet som Iran nå kan få kjøpe. Dette bildet er fra Minsk i Hviterussland. Foto:Vasily Fedosenko,Reuters

Putin vil selge missilsystem til Iran

Den russiske presidenten har besluttet at Iran igjen skal få muligheten til å handle avanserte rakettsystemer fra Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var tidligere president Dimitri Medvedev som i 2010 kansellerte en kontrakt, verdt rundt 6,5 milliarder norske kroner, der Iran skulle kjøpe fem versjoner av missilforsvarssystemet S-300 fra Russland.

Kontrakten ble opprinnelig skrevet i 2007. Avtalen den gang kraftig kritisert av USA og Israel. Som følge av FN-sanksjonene mot Iran, som kom på grunn av Irans omstridte atomprogram, besluttet Russland at salget likevel ikke skulle gjennomføres.

Historisk avtale

Iranske myndigheter saksøkte den russiske våpenprodusenten Rosoboronexport til en domstol i Geneve som følge av salgsstoppet. Domstolen har ikke tatt stilling til saken.

Mandag opphever altså Vladimir Putin embargoen, ifølge en nyhetsmelding sendt ut fra Kreml. Men allerede i februar i år skal Russland ha tilbudt Iran å kjøpe enda nyere våpensystem, Antey-2500, i stedet for S-300.

Dette skjer mindre enn to uker etter at Iran godtok en historisk avtale, som gjør at landet må kutte i atomkapasiteten, med USA, EU, Russland og flere andre land. Avtalen som før påske kom i stand er en rammeavtale man skal jobbe videre med frem mot slutten av juni. Da skal flere detaljer og en langsiktig avtale etter planen være på plass.

Ifølge NTB vil enhver ny avtale om russisk våpensalg til Iran etter alt å dømme bli dårlig mottatt i USA ettersom den endelige avtalen ennå ikke er på plass.

PRESIDENT: Vladimir Putin, Russland. Foto: AP,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder