KATASTROFE: Den italienske kystvakten bar mandag morgen i land omkomne etter lørdagens forlis. Myndighetene frykter at det kan ha vært opptil 950 personer på båten. Foto:Zammit Lupi,REUTERS

Italiensk politi: Båtflyktninger fraktes til Norge

24 pågrepet etter dødsforliset i Middelhavet

Ifølge italiensk politi kan menneskesmuglere tjene mange
hundre tusen kroner på én båttur fra Libya til Italia. Så fraktes flyktningene videre - blant annet til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en stor, samordnet aksjon tidlig mandag morgen slo italiensk politiet til flere steder i landet og arresterte 24 personer. Disse er mistenkt for å være del av et større nettverk som jobber med å frakte desperate flyktninger over Middelhavet med båt. Det skriver Palermo Today.

Pågripelsene skjedde flere steder på Sicilia, samt i storbyene Roma og Milano. Aksjonen kom i kjølvannet av at en flyktningbåt med mange hundre personer om bord kantret på vei mellom Libya og Europa lørdag kveld.

BAKGRUNN: Den grufulle dødsflukten (krever innlogging)

300 kan ha vært innelåst

Det fryktes at så mange som 950 personer kan ha vært om bord i båten, og en av de kun 24 overlevende som har ble reddet etter ulykken har fortalt at 300 personer var låst inne under dekk da båten kantret.

Til nå er 28 personer funnet døde etter ulykken, men det fryktes at resten av passasjerene vil bli funnet døde senere.

Dersom antallet omkomne bekreftes, vil dette være den verste ulykken med båtflyktninger på Middelhavet så langt i år. Før søndagens ulykke hadde rundt 1600 mistet livet i lignende forsøk på å krysse Middelhavet i år.

Forrige søndag mistet anslagsvis 400 flyktninger livet da en båt med 550 mennesker om bord kantret, og mandag omkom minst tre personer e da en flyktningbåt sank utenfor Hellas.

Et barn er blant de tre personene som er funnet døde etter at en seilbåt med flyktninger gikk på grunn utenfor den greske øya Rhodos mandag. Over 80 mennesker var om bord i båten, ifølge gresk politi, som frykter at dødstallet vi stige. 57 skal være uskadet mens 23 andre er fraktet til sykehus på Rhodos.

LES OGSÅ: Redningsheltenes bønn: «Det trengs skip, helikopter, hva som helst»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

REDDET: Illegale immigranter tar seg her i land på Zefyros-stranden på Rhodos mandag. Minst tre personer er døde etter at båten de var om bord i sank. Foto:LOUKAS MASTIS,EPA

Smugles til Norge

Ifølge påtalemyndigheten i Palermo, har politiet også identifisert en annen gruppe innenfor den samme smuglerligaen. Denne gruppen opererer i Italia, og jobber med å huse ulovlige innvandrere i landet etter at de har kommet fra Nord-Afrika med båt. Deretter bidrar gruppen ifølge påtalemyndighten med å sende flyktningene videre til Nord-Europa.

– De sender flyktningene videre, særlig til Tyskland, Nederland, Sverige og Norge, sier en av etterforskerne, Geri Ferrara, til den italienske avisen Corriere.

Politiet i Italia sier at smuglerne hevder de tjener hundretusener av kroner på hver båt som starter sin ferd over Middelhavet.

Politiets utlendingsenhet (PU) sier til VG at de er kjent med at sjøveien fra Libya er en viktig reiserute inn i Europa.

– Vi gjorde en undersøkelse i fjor, hvor rundt 30 prosent av de 11.000 asylsøkerne som oppga reiserute fortalte at de hadde reist via Lybia og videre til Italia med båt før de kom til Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i PU, Tuva Otterlei Blikom.

Det betyr at minst 3000 asylsøkere har kommet til Norge etter først å ha blitt fraktet med båt over Middelhavet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DØDE: Kroppene til de omkomne etter forliset ligger pakket inn på kystvaktskipet Bruno Gregoretti. Foto:Darrin Zammit,REUTERS

Etterforsker bakmenn

Blant de som nå etterforskes av italiensk politi, er to menn som antas å være hovedmennene bak smuglerligaen. Den ene av dem, en mann fra Etiopia med base i Libya, ble internasjonalt etterlyst allerede i mars. Han er også mistenkt for å være en av bakmennene bak båtturen som endte med et tragisk forlis ved Lampedusa i Middelhavet 3. oktober 2013. Minst 366 flyktninger døde i båttragedien.

Den italienske storavisen La Repubblica har snakket med den mistenkte eritreeren. Han sier til avisen at han er stresset på grunn av alt arbeidet med flyktningbåtene.

- Folk sier til meg at jeg alltid tar med alt for mange på hver båt. Men det er flyktningene som absolutt vil dra umiddelbart, sier han til La Repubblica.

DØDE: Kroppene til de omkomne etter forliset ligger pakket inn på kystvaktskipet Bruno Gregoretti. Foto:Darrin Zammit,REUTERS

De første likene tatt med til Malta

Et italiensk redningsfartøy ankom mandag morgen Malta med likene av de 24 flyktninger som til nå er funnet.

En tjenestemann i Maltas redningsoperasjon sier til journalister mandag at en patruljebåt har funnet en livvest og private eiendeler.

– Dette kan ikke fortsette, sier Maltas statsminister Joseph Muscat til avisen Times of Malta.

Muscat forventes å møte sin italienske motpart Matteo Renzi i Roma senere mandag for å diskutere hendelsen, som igjen har satt søkelys på hva EU kan gjøre for å forhindre flyktningkatastrofen i Middelhavet, der trolig over 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet hittil i år.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Mogherini: Europa har moralsk ansvar

– Europa har et moralsk ansvar for å hindre nye tragedier i Middelhavet, sier Unionens utenrikssjef Federica Mogherini.

EU vurderer å samle stats- og regjeringssjefene til et hastetoppmøte som følge av ulykken, som er den siste i en rekke. Fortsatt står mange migranter i Libya og venter på å prøve den farlige overfarten.

– Jeg følte det var vårt moralske ansvar å konsentrere ansvaret som europeere for å unngå at slike tragedier skjer igjen og igjen, sier utenrikssjef Mogherini etter å ha satt Middelhavet på dagsordenen for mandagens utenriksministermøte i Luxembourg.

EU har et mindre patruljeringsoppdrag i Middelhavet, men det blir kalt håpløst utilstrekkelig av hjelpeorganisasjonene. Unionen skal nå være i ferd med å vurdere en redningsoperasjon i stor skala.

Kilde:VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder