Knallharde personangrep i britisk valginnspurt

TØFFE TAK: Ed Miliband (t.v.) i partilederdebatt med Leanne Wood, Nicola Sturgeon og David Cameron i begynnelsen av april. Foto:Handout,Reuters

«Stoler heller på Jimmy Savile som barnevakt»

LONDON (VG) Den britiske valgkampen er tøffere enn noen sinne. Her er noen av de drøyeste angrepene.

Artikkelen er over fire år gammel

Da Labour-leder Ed Miliband lanserte sine seks løfter på en steintavle denne uke, svarte det konservative parlamentsmedlemmet Craig Whittaker nådeløst på Twitter:

«Stole på Labour? Jeg ville heller stolt på Jimmy Savile som barnevakt» og linket til en kommentar i den konservative tabloiden Daily Mail som målbar samme budskap.

«Smakløst», svarte partiet på sin offisielle Twitter-konto.

London-ordfører Boris Johnson er heller ikke nådig i sine utspill. De skotske nasjonalistene ønsker å støtte en Arbeiderparti-regjering. Johnson mener det er som å intervjue en dømt juveltyv til å vokte kronjuvelene i Tower of London.

Kamphaner i ordkrig

Også de to statsministerkandidatene, David Cameron og Ed Miliband, har skrudd opp intensiteten de siste månedene og virkelig kommet med noen kraftsalver i retning motstanderen.

Cameron, som sittende statsminister for The Conservatives, vil ha streng kontroll med økonomien, skattekutt og har åpnet for en folkeavstemning om britenes EU-medlemskap.

Miliband er leder for sosialdemokratene i Labour, og vil ha et høyere offentlig forbruk og heller øke skattene.

Men felles for kamphanene er at de begge ønsker å bli statsminister etter det som trolig blir et ekstremt jevnt valg på torsdag, og at de bruker mye av taletiden på å rakke ned på sin politiske motstander.

Hør bare her:

– Han har tatt oss nær en EU-utmeldelse fordi han har vært for svak til å kontrollere sitt eget parti, og for engstelig for Ukip-veksten - en vekst han kunne og skulle ha utfordret, men har oppildnet istedenfor, sa Miliband, gjengitt av Reuters, om sin konkurrent i april.

Ryggdolker

Cameron har også tatt på seg arbeidshanskene, og flesket til:

– Fyren som glemte å nevne landets underskudd kan være den som styrer hele økonomien vår. Mannen som er for svak til å stå opp mot fagforeningen her hjemme er mannen som skal stå i mot våre fiender i utlandet. Lederen som tror at lederskap er å snu kappen etter vinden kan bli den som tar være- eller ikke-være-avgjørelsene midt på natten, sa Cameron i mars, gjengitt av Daily Mail.

Tøffere tone

– Den britiske valgkampen er veldig personfokusert, både i hver enkelt valgkrets og på nasjonalt nivå. Nasjonalt er det knyttet til statsministerspørsmålet, som er en voldsomt fremskutt rolle. Man vil gjerne være overbevist om at den som trer inn i rollen har statsmannsevner, og det brukes for hva det er verdt. Den enkleste måten å vippe en kandidat av pinnen på, er å overbevise velgerne om at kandidaten ikke er kapabel til å være statsminister, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til VG.

Han sier tonen i Storbritannia også er tøffere enn vi er vant med her hjemme.

– Her må du være størst, politikere kan ikke operere ved siden av hverandre som med den norske valgordningen. Du må slå motstanderen i senk, og det gir en sterkere og mer direkte tone, sier Bratberg.

– Hvem synes du har gjort den beste valgkampen så langt?

– Det er ingen tvil om at Det skotske nasjonalistpartiet har overgått alle forventingene. Nicola Sturgeon har vært en lysende stjerne, slik Nick Clegg var for fem år siden. Men eksamen er først på torsdag, da får vi se om oppslutningen varer løpet ut. De tre store, britiske partiene har vært som forventet, både i tonen og budskapet. At Conservatives spiller så sterkt på at de er ansvarlige og kompetente, er naturlig. Det er Camerons trumfkort overfor Miliband, sier han.

Camerons forsvarsminister, Michael Fallon, gikk enda lenger enn sin sjef i en avisartikkel. Han skrev at Miliband vil dolke Storbritannia i ryggen – slik han «dolket sin bror i ryggen da han ble Labour-leder» – ved å inngå en avtale med Det skotske nasjonalistpartiet SNP om å fjerne atomubåtene Trident.

KJEMPET OM MAKTEN: Ed Miliband og broren David i 2007. Foto:Carl De Souza,Afp

David Cameron gikk senere ut og støttet sin forsvarsminister, og sa han hadde understreket et viktig poeng. Ed Miliband svarte med at forsvarsministeren hadde fornedret både seg selv og regjeringen.

Koblet inn Libya

Miliband på sin side vakte reaksjoner fra sin konkurrent da han trakk inn Storbritannias bidrag til krigføringen i Libya, ifølge De konservative for å slå politisk mynt på de døde flyktningene i middelhavet.

Miliband sa at David Cameron tok feil da han antok at Libya kunne bli overlatt til å utvikle seg og endres på egenhånd.

– Tragedien er at dette kunne vært forutsett. Det burde vært unngått. Og Storbritannia kunne ha vært med og forsikret at det internasjonale samfunnet sto bak det libyske folk i praksis, ikke bare i prinsippet, sa han for en drøy uke siden, gjengitt av Guardian.

Reaksjonen fra motstanderne var at påstandene om at David Cameron var direkte ansvarlig for det som skjer i Middelhavet var skammelige og totalt uakseptable.

Sår Miliband-frykt

Da David Cameron avholdt et valgmøte i Bath mandag, var han også klar på at om man våkner opp fredag med Ed Miliband som den som skal danne regjering, vil økonomien stoppe og Storbritannia oppleve tilbakegang.

– Så om dere foretrekker meg som deres statsminister: Ikke stem på på Liberaldemokratene, for dere kan ende opp med Ed Miliband. Ikke stem Ukip, for dere kan ende opp med Ed Miliband. Og i hvert fall ikke stem Labour, for da ender dere i hvert fall opp med Ed Miliband.

Utover valgkampen har De konservative også begynt å angripe Nicola Sturgeon og SNP, som ser ut til å gjøre et brakvalg og vinne svært mange av de skotske setene. Boris Johnson formulerte seg slik om muligheten for at SNP, som ønsker at Skottland skal bli uavhengig av Storbritannia, kan komme til å samarbeide med en Labour-regjering:

– Du ville vel ikke satt kong Herodes til å lede et barnehjem? Det ville normalt ikke falle deg inn å intervjue en dømt juveltyv til jobben å stå vakt ved Tower of London.

Deretter fortsatte lignelsene med en rev i en hønsegård og snutebiller i vakre trebygg.

SKARPE TUNGER: London-ordfører Boris Johnson og statsminister David Cameron. Foto:Justin Tallis,Afp

Nicola Sturgeon uttalte at det var en ekstremt krenkende kommentar, men De konservative har på ingen måte gitt seg.

Himmel og helvete

David Cameron advarte mot en allianse mellom «et parti som vil bruke, låne og skatte mer, med et parti som vil bruke, låne og skatte enda mer». Han fortsatte:

– Det er kanskje en himmelsk allianse for dem, men en helvetes allianse for britisk økonomi.

Sturgeon har også fått høre det fra Daily Mail, som støtter De konservative. De har kalt henne «Storbritannias farligste kvinne» på sin forside. Hun har også blitt kalt Lady Macbeth i høye hæler, en Godzilla og en liten frøken med større baller enn sine motstandere, skriver Guardian.

FÅR HØRE DET: SNP-leder Nicola Sturgeon, her på valgkamp i en fornøyelsespark i Motherwell. Foto:Fredrik Solstad,VG

Sturgeon har imidlertid også slått tilbake med sine angrep, som da hun høvlet over Ed Miliband fordi han avviste hennes forslag om å gjøre en avtale med SNP for å holde De konservative fra makten.

– Milibands trekk er like ekstraordinært som det er klønete. At han heller vil la David Cameron gå tilbake til statsministerboligen enn å jobbe med SNP er en katastrofe for Labour, sa hun for bare få dager siden, ifølge The Herald.

PS. Også på Twitter langer partiene ut mot hverandre. Her er et utvalg tweets fra Labour og Conservatives' pressekontorer - og dette er bare fra i dag:

Labour:

Conservatives:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder