VÆRT DER FØR: Som statsminister besøkte Stoltenberg Det hvite hus. Dette bildet er tatt i oktober 2011. FOTO: THOMAS NILSSON/VG Foto: ,

I dag får Obama besøk av Stoltenberg

WASHINGTON D.C. (VG) Sist han var i USA skal ikke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ha blitt invitert til Det hvite hus, men i ettermiddag gjester han Barack Obamas kontor.

Artikkelen er over fire år gammel

Dermed er det klart for det aller første besøket for Stoltenberg i Det hvite hus som generalsekretær i forsvarsalliansen NATO.

Da generalsekretæren i slutten av mars var på reise i Washington D.C. uten å møte USAs president, skapte det reaksjoner og overskrifter i mediene.

Den anerkjente kommentatoren Josh Rogin i Bloomberg View viste til to kilder på at Stoltenbergs kontor skal ha bedt om møte med presidenten lang tid i forveien, men at de aldri fikk svar.

Selv viste NATO til at generalsekretærens reise ikke var et formelt bilateralt besøk

VG MENER:Dårlige nyheter for Europa

Sikkerhetsspørsmål

Men nå – to måneder senere – er det endelig klart for en visitt. I ettermiddag skal generalsekretæren og presidenten ha et møte på Det ovale kontor for å diskutere transatlantiske sikkerhetsspørsmål.

Det er bare en drøy måned siden Stoltenberg fortalte at han reagerer på at Russland stadig oftere henviser til sine atomvåpen - i tillegg til at de også øver hyppigere med fly, ubåter og missiler som kan bære atomvåpen.

På sin side har USA gjentatte ganger sagt at de står hundre prosent bak NATOs kollektive forsvar i møtet med et mer aggressivt Russland.

Samtidig har Russland pekt ut NATO som den største trusselen mot landet sitt.

KOMMENTAR:Hva hvis russerne kommer?

VG er til stede i Det hvite hus i forbindelse med møtet, der det er ventet at Obama og Stoltenberg vil komme med uttalelser etterpå.

Besøker militærbaser

Generalsekretæren skal være i USA hele denne uken. Først i hovedstaden Washington D.C., hvor han også blant annet skal møte utenriksminister John Kerry, sikkerhetsrådgiver Susan Rice og viseforsvarsminister Robert Work.

Mot slutten av uken setter Stoltenberg kursen sørover til delstatene Georgia og Florida hvor han skal besøke flere militærbaser.

I prosessen med å velge ny NATO-leder ble det kjent at Obama jobbet for Stoltenberg. Nordmannen har vært NATOs generalsekretær siden 1. oktober i fjor.

LES OGSÅ:Derfor er Nato-Jens hektet på «House of Cards»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder