Døde av hjerteinfarkt etter skandalehenrettelse

Advokat: Ekstremt vanskelig å se på

Amnesty: Grusomt

Den dødsdømte fangen Clayton Lockett vred seg på benken og bet tennene sammen da noe gikk galt under henrettelsen med en ny dødscocktail i natt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En lege erklærte at Lockett var bevisstløs ti minutter etter at han hadde fått injisert det første av tre medikamenter i McAlester i Oklahoma i USA. Tre minutter senere begynte han imidlertid å puste tungt, vri seg på benken, bite tennene sammen og forsøkte å løfte hodet fra puten. Etter om lag tre minutter løftet en lege lakenet som dekket til Locket for å sjekke injeksjonen. Etter dette ble persiennene senket foran vinduet til dødskammeret slik at de som fulgte med ikke kunne se hva som foregikk.

HENRETTET: Clayton Lockett. Foto: AP

- Det var ekstremt vanskelig å se på, sier Locketts advokat David Autry til nyhetsbyrået AP.

Fengselsdirektør Robert Patton sier han utsatte henrettelsen i 20 minutter etter problemene med den første injeksjonen.

«Noe er galt»

Vitner sier til New York Times at fangen skal ha sagt «noe er galt» etter at han ble erklært bevisstløs. Ifølge avisen grep legen som var tilstede inn og oppdaget at medikamentet ikke lenger gikk inn i årene til Locket.

Locket døde av hjerteinfarkt om lag 40 minutter etter at henrettelsen startet.

- Vi tror at en åre revnet og at medikamentene dermed ikke fungerte som de skulle, sier Jerry Massie, talsmann for fengselsvesenet i Oklahoma.

Nye dødsblandinger

Det er det siste året blitt stadig vanskeligere å skaffe medikamentene som blandes til dødssprøyte-cocktailen som tar livet av dødsdømte amerikanere. Stoffene skal roe ned fangen, lamme pusteorganene og stanse hjertet.

Europeiske medisinprodusenter ønsker ikke lenger å bli knyttet til henrettelser. Derfor har Oklahoma og andre stater tydd til andre leverandører og satt sammen en ny dødelig blanding.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International mener henrettelsesmetodene som blir brukt er grusomme.

- Siden europeiske produsentene trakk seg ut, har det vært to rapporterte tilfeller hvor dødsdømte fanger tydelig har blitt plaget før de døde. I den amerikanske grunnloven står det at ingen dødsstraff skal være uvanlig eller grusom. Og flere organisasjonen som er motstandere av dødsstraff bruker nå dette som argumenter for å få bort denne type straff, sier han til VG.

Advokater som representerer dødsdømte fanger frykter de nye døds-coctailene kan føre til unødvendig smerte.

- I kveld, i et klima preget av hemmelighet og politisk posisjonering, skal Oklahoma drepe to dødsdømte fanger med en ny eksperimentell medikamentblanding, inkludert et lammende middel, noe som gjør det umulig å vite om henrettelsene vil være i tråd med grunnlovens forbud mot unødvendig lidelse, sa Warners advokat Madeline Cohen i en uttalelse før henrettelsen.

DØDSDØMT: Charles Warner. Foto: AP

Det kommer ikke klart frem hva injeksjonene inneholder, og myndighetene ønsker heller ikke å gi noe informasjon om de nye døds-cocktailene.

- Fordi hemmeligholdet rundt de dødelige injeksjonene ikke har blitt skikkelig fulgt opp av domstolene, vil Clayton Lockett og Charles Warner bli henrettet uten grunnleggende informasjon om den eksperimentelle kombinasjonen av legemidler som benyttes, la hun til.

Myndighetene slo tilbake:

- La oss få det helt kart: Lockett og Warners advokater har gjennom kranlingen i retten ikke nektet for at de begikk disse fryktelige handlingene og fortjener lovens strengeste straff, sa statsadvokat Scott Pruitt.

Grusomme forbrytelser

Lockett er dømt for å skyte 19 år gamle Stephanie Neiman med en avsagd hagle og vært vitne til at to medsammensvorne begravde henne levende i 1999 etter at Neiman og en venn ankom et hus som mennene plyndret.

Warner skulle etter planen henrettes to timer senere i samme rom og på samme benk. 46-åringen er dømt for voldtekt og drap på romkameratens 11 måneder gamle datter i 1997. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Utsatt etter rettskamp

Fangen Charles Warner skulle etter planen henrettes to timer senere, men denne henrettelsen er er nå utsatt i 14 dager.

- Jeg har bedt fengselsvesenet gjøre en full gjennomgang av Oklahomas prosedyrer for henrettelser for å fastslå hva som skjedde under henrettelsen av Lockett, sier guvernør Mary Fallin.

De to fangene skulle etter planen henrettes i mars, men dette ble utsatt fordi lavere rettsinstanser etter et søksmål slo fast at staten måtte gi fangene mer informasjon om hva dødssprøyten skulle inneholde og hvem som var leverandøren. Oklahomas Høyesterett opphevet utsettelsen forrige uke. De slo fast at fangene har fått tilstrekkelig informasjon.

Det var første gang siden 1937 at to menn skulle henrettes på samme dag i Oklahoma, selv om det har skjedd i andre stater etter at dødsstraffen ble gjeninført i USA i 1976. Den forrige dobbelthenrettelsen var i Texas i 2000.

Siste måltid ble for dyrt

Lockett fikk avslag på sitt ønske om et måltid som blant annet bestod av en stek, reker, en stor bakt potet, rømme og en pekannøtt-pai fordi prisen på måltidet overgikk grensen på 15 dollar. Han avslo et tilbud om annen mat.

Kilder: AP / Reuters / NBC / New York Times

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder