- En av Storbritannias aller største ledere

Forsker om Thatcher: En kontroversiell figur

(VG Nett) - Dagens britiske samfunn er helt annerledes enn det ville vært uten Margaret Thatcher.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det sier Per Edgar Kokkvold, tidligere utenriksredaktør og mangeårig generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Mandag ettermiddag ble det kjent at Storbritannias første kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher (87) er død. Ifølge Sky News døde hun av et slag.

- Hennes død vil utløse en ny debatt om hennes betydning, tror den erfarne pressemannen.

Han mener Thatcher er en av Storbritannias to store ledere etter 2. verdenskrig, sammen med Clement Attlee (1945-51).

- Det som betegner store politiske ledere er at de også preger sin ettertid, ikke bare sin samtid.

BILDESPESIAL: Margaret Thatchers liv

Han beskriver Margaret Thatcher som en politiker som visste hva hun ville, og som preget samfunnet hun levde i gjennom to tiår. Hun førte Storbritannia kraftig til høyre, blant annet ved å privatisere mye av det som var statlig.

Kokkvold, som har fulgt britisk politikk tett som journalist, møtte selv Thatcher personlig da hun var nyvalgt partileder på 1970-tallet.

MØTTE «MAGGIE»: Per Edgar Kokkvold, tidligere utenriksreporter og mangeårig generalsekretær i Norsk Presseforbund. FOTO: Knut Erik Knudsen, VG


Ordinær

- Jeg fikk stilt henne et par spørsmål, det var et kort møte. Jeg husker at jeg med flere var ganske usikker på henne. Hun hadde vært en ganske ordinær statsråd, uten å ha vist hvilken gjennomføringskraft hun hadde. Dette var jo før hun ble statsminister.

VG-kommentar: Kjerringa mot strømmen

Kokkvold beskriver henne som en ganske brutal maktpolitiker som ikke ble levnet stor ære eller sjans da hun ble leder for det konservative partiet i 1975.

- Hun var ekstremt forhatt, også blant sine egne. Både for måten hun behandlet sine statsråder på, men også fordi hennes partifeller mente hun ikke sto for konservatismen, men istedet var en radikal høyrepopulist.

Selv om mange vil rose Margaret Thatcher internasjonalt, er det mange briter som ikke tåler henne, ifølge førsteamanuensis Gary Love.

Love mener mange i USA og andre land vil huske Thatcher som «Iron lady» som spilte en viktig rolle sammen med Reagan under den kalde krigen.

Tidligere president Ronald Reagan sammen med Margaret Thatcher i Washington i 1987. FOTO: AFP Foto:


Les kommentaren: Jernkvinnen

- Internasjonalt vil hun ha et mye bedre rykte enn i Storbritannia. Ingen kan benekte at hun var en imponerende statsminister som ville endre Storbritannia, men hun polariserte landet også. Mange hater henne i Storbritannia, men andre støtter ideene hennes, sier Love, som underviser i blant annet britisk politikk på NTNU.

- Hun var en veldig kontroversiell figur, og over tid polariserte hun sitt eget parti.

Jernkvinnen

Thatcher var Storbritannias første kvinnelige statsminister i perioden 1979-1990. Hun ble valgt til leder for det konservative partiet i Storbritannia i 1975. Under hennes ledelse vant partiet flertallet i det britiske Underhuset i tre valg på rad.

- Hun hadde mer innflytelse på moderne Storbritannia enn noen annen statsminister etter Attlee-regjeringen som var etter andre verdenskrig, mener Love.

Han mener Thatcher endret hele Storbritannia under sin regjeringstid. Hun var statsminister under Falklandskrigen mot Argentina, og ved å vinne krigen, fikk hun tilbake Storbritannias selvtillit, ifølge førsteamanuensisen.

- Ingen trodde man kunne vinne en krig som var så langt hjemmenfra, men hun klarte det. Det gjorde henne til en populær leder

Han mener «Jernkvinnen» også spilte en avgjørende rolle som brobygger mellom Reagan og Gorbatsjov under den kalde krigen.

Under hennes ledelse ble flere store statlige foretak privatisert, og forskeren tror noe av det viktigste Thatcher gjorde var å endre det konservative partiets idologi til økonomisk liberalisme, basert på monetarisme.

- På midten av 1970-tallet hadde Storbritannia et inflasjonsproblem og store økonomiske problemer. Hun ga opp «post war settlement», som var laget for at alle skulle ha en jobb slik at man igjen kunne finansiere velferdsstaten. Hun forkastet den ideen og ble ofte kritisert for ikke å bry seg nok om arbeidsløse. Men hun var en sterk antisosialist og ville legge mer vekt på individet og indvidets ansvar.

- Nesten brutal

Som person mener Love den tidligere statsministeren kunne være nesten brutal.

- Hennes ord og retorikk matchet ikke alltid det hun gjorde. Hun kjørte en hard linje og noen ganger var hun nesten brutal. Hun var berømt for å si hva hun mente aller først i kabinettet, for så å spørre de andre hva de trodde. Det var nesten som å spørre «er dere lojale mot meg nå, hvis ikke vil jeg huske det».

Han sier hun også fikk mye lojalitet og respekt.

- Men vi må ikke glemme at det var hennes eget parti som stoppet henne, som utfordret hennes lederskap i 1990. Hun ville fortsette å være leder i mange år, men hennes eget parti satte en stopper for det. Det sier også noe om hennes metoder i regjeringen, hun behandlet ikke alltid ministrene der med respekt.

Love sier Thatcher også er kjent for å tro på et klasseløst samfunn.

- Det konservative partiet var tradisjonelt et parti for middelklassen, men da hun tok over så kritiserte hun teorien om at Storbritannia var delt i klasser. Hun mente at hvis du jobbet hardt, så kunne du lykkes, sier Love.

De siste årene har Thatcher lidd av demens og dårlig helsetilstand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder