NYE SPOR: En ekspertgruppe tror vraket av MH370 befinner seg flere hundre kilometer sørøst for stedet der man tidligere har søkt. Her er letemannskaper avbildet i april under søket etter det savnede flyet. Foto: AFP/NTB Scanpix

NYE SPOR: En ekspertgruppe tror vraket av MH370 befinner seg flere hundre kilometer sørøst for stedet der man tidligere har søkt. Her er letemannskaper avbildet i april under søket etter det savnede flyet. Foto: AFP/NTB Scanpix Foto: ,

Tror de vet hvor mysterieflyet styrtet

Lyden fra «svarte bokser» var trolig teknisk feil

En uavhengig ekspertgruppe hevder at de vet hvor vraket av
MH370 befinner seg: Flere hundre kilometer sørøst for stedet der leteaksjonen har pågått de siste månedene.

  • Rune Thomas Ege
  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ekspertgruppen har gått gjennom ulike scenarier, og er klare i sine konklusjoner: Fem uavhengige datamodeller plasserer flyet i en tett klynge av steder i det sørlige Indiahavet, skriver CNN.

- Vi mener at søket etter MH370 bør fokuseres til dette området, sier gruppen i en pressemelding.

Det har nå gått over hundre dager siden Malaysia Airlines-flyet forsvant på turen mellom Kuala Lumpur og Beijing. Siden har flyet – og de 239 om bord – vært sporløst forsvunnet.

Verdenshistoriens største og mest omfattende leteaksjon har dekket enorme havområder. Og i april fanget mannskapene opp det de trodde var signaler fra flyets svarte bokser.

Men for et par uker siden kom sjokkbeskjeden: Lydene stammet trolig fra feil på utstyret letemannskapene brukte.

- Jeg mener at myndighetene har konsentrert søket om de korrekte områdene. Men de ble lurt ut av kurs da de fanget opp det de trodde var «ping» fra de svarte boksene, sier Mike Exner i ekspertgruppen til CNN.

Ekspertgruppen håper at de kan hjelpe letemannskapene tilbake på sporet.

- Det er en rekke usikre faktorer og noen små uenigheter om tolkningene av data. Men våre beste estimater tilsier at flyet befinner seg i nærheten av 36.02 sør 88.57 øst, skriver gruppen i pressemeldingen.

Samtidig jobber ulike ekspertgrupper tilknyttet myndighetene i Australia med å regne ut hvilke områder som skal fokuseres på når søket etter det forsvunne Boeing 777-flyet tas opp igjen.

Artikkelen fortsetter under kartet

Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

De mange ubesvarte spørsmål som har preget mysterieflyets sporløse forsvinning er allerede en planlagt film. Hvorfor piloten sa «All right, good night» som en av de siste livstegn som kom fra flyet, hvorfor det endret rute, om de gikk tom for drivstoff og hva som skjedde med de svarte boksene.

Siden flyet forsvant rundt 8 mars og til midten av april hadde en rekke nasjoner bidratt til leteaksjonen. Malaysia, Australia og Kina var blant de nasjonene som hadde bidratt mest, og prislappen på leteaksjonen ble anslått til 599 millioner kroner.

Slektningene til de 239 personene som var om bord på opplevde uker i uvisshet om hva som hadde skjedd med deres kjære. Den24. mars kom sjokkbeskjeden fra Malaysias statsminister Najib Razak: - Flyet har styrtet og ingen har overlevd.

Beskjeden ble møtt av sjokkerte pårørende og mer enn 200 rasende mennesker møtte opp utenfor den malaysiske ambassaden i Beijing den 25 mars for å demonstrere.

- Min sønn, min sønn, få tilbake sønnen min, ropte Wen Wancheng (63) gråtende utenfor ambassadebygningen.

Senere har de pårørende fortalt at de mistenker at viktig informasjon er blitt skjult, og utlovet en dusør på 30 millioner kroner for de som kan bidra til at flymysteriet blir løst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder