KORRUPSJON OG MAKTMISBRUK: Den tidligere så mektige kinesiske politikeren Bo Xilai er dømt for korrupsjon, bestikkelser og maktmisbruk. Foto: Reuters / NTB scanpix

Bo Xilai dømt til livstid for korrupsjon

Den kinesiske politikeren Bo Xilai er dømt til livstid i fengsel for korrupsjon, bestikkelser og maktmisbruk.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Retten i Jinan i det østlige Kina avviste alle punktene som Bo anførte i sitt forsvar, opplyser retten på sin mikroblogg.

Retten besluttet også å inndra alle Bos eiendeler.

I løpet av rettssaken avviste den tidligere partisjefen i Chongqing de fleste av anklagene som var reist mot ham, men han sa seg delvis skyldig i at penger fra et byggeprosjekt gikk inn på hans kones konto.

BAKGRUNN: Tidligere partitopp i Kina risikerer lang straff

Energisk forsvar

Toppledelsen ville åpenbart ikke ta belastningen av en dødsstraff, men Bos uventede energiske avvisning av tiltalen bidro heller ikke til en mildere dom. Det ventes at Bo anker dommen innen fristen om ti dager.

I løpet av rettssaken avviste den tidligere partisjefen i Chongqing de fleste av anklagene som var reist mot ham, men han sa seg delvis skyldig i at penger fra et byggeprosjekt gikk inn på hans kones konto.

Ifølge dommen tok Bo imot bestikkelser for 20,4 millioner yuan (nesten 20 millioner kroner).

Han la ikke fingrene imellom da han i retten avviste påstandene om korrupsjon eller at han forsøkte å dekke over drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood i november 2011.

Avslørte drap

Bos kone Gu Kailai ble i fjor dømt til betinget dødsstraff for drapet på Heywood, som var en venn av familien, og det var den saken som til slutt førte til Bos fall i den kanskje største politiske skandalen i nyere tid i Kina.

Saken kom for en dag da Bos nærmeste medarbeider, politisjef Wang Lijun, rømte til det amerikanske konsulatet i Chengdu og røpet detaljene om hvordan Bos kone hadde myrdet Heywood.

Før karrieren hans ble stanset, var Bo på full fart mot høydene i kommunistpartiet og lå an til å bli valgt inn i det mektige politbyrået.

Partiledelsen fryktet at Bo kunne gjøre comeback om han ikke fikk en streng straff, men Bo selv sies å være sikker på at hans navn en dag blir renvasket.

- Jeg skal vente rolig i fengsel, skrev han i et brev til familien forrige uke, ifølge South China Morning Post i Hongkong.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder