Svenske Joakim (30) sluppet løs fra fangenskap i Syria: - Vil tilbake

Frilansjournalisten tatt til fange av syriske sikkerhetsvakter

- Cellen var full av møkk og blod

– Jeg er sliten i hodet og i kroppen, sier frilansjournalist Joakim Medin. Han opplevde marerittet da han skulle rapportere fra Syria. I går kveld ble han løslatt fra syrisk fangenskap.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var tidligere denne uken en rekke medier, inkludert VG, meldte at en journalist var «antatt savnet» i Syria etter å ha jobbet i områder som ligger like ved grensen mellom Tyrkia og Syria.

Nå er det klart at det var den svenske frilansjournalisten Joakim Medin (30) som var blitt tatt til fange. Etter å ha sittet en uke i fangenskap i Syria ble Medin løslatt lørdag kveld, samme kveld ga han sitt første intervju til den svenske avisen Expressen.

Han legger ikke skjul på at han er preget, og opplyser at han har sittet en uke i isoleringscelle.

– Jeg har det bra. Jeg er sliten i hodet og kroppen. Men det er ok, sier han.

I et skype-intervju med Aftonbladet forteller Medin at han ble tatt til fange i al-Qamishli den 15. februar.

– Jeg var ute med tolken min, på vei fra et sted til et annet. Vi passerte en veisperring som den syriske regjeringen voktet. Der ble vi tatt og satt i fengsel, sier han.

Tøff tid

For tiden befinner seg i al-Qamishli. Til Aftonbladet forteller han at han først ble holdt fanget i Kamishley, etter tre dager ble han og tolket fløyet til Damaskus hvor de satt fengslet resten av tiden.

– Det var mange tanker som gikk gjennom hodet. Jeg visste ikke om jeg skulle være en uke eller forsvinne i flere år. Om, eller når, jeg skulle få se venner og familie igjen. Om de ville tro på min forklaring om hvorfor jeg var her for å jobbe. Slik setter i gang en del mekanismer i hodet som gjør at det er lett å spore av til slutt.

Ble syk

Mens han var i fangenskap fokuserte Medin på å holde roen. Først ett par minutter før han skulle løslates fikk han selv beskjeden om at han snart var fri. Det første han gjorde var å ringe familien hjemme i Sverige.

– Jeg ble behandlet ganske godt, de fleste var ikke aggressive og behandlet meg ok. Men forholdene var kjempedårlige, jeg var isolert en hel uke. Enten var cellen kjempekald eller kjempevarm. Jeg fikk heller ikke kontakte noen, hverken familie eller myndigheter, fortsetter Medin i skype-intervjuet.

Han opplyser at den ene cellen han satt i var to ganger to meter, mens den andre var to ganger en meter. Videre beskriver han cellene som veldig skitne, blant annet skal det ikke ha vært toalett tilgjengelig for fangene

– Det var en bitte liten celle. I begynnelsen var vi i en under jorden. Den var full av møkk og blod, og det var en kald celle. Jeg frøs og ble forkjølet, sier han til Expressen.

Medin forteller at han planlegger å reise tilbake til Syria.

– Jeg har vært her flere ganger nå for å rapportere og synes det er viktig å fortsette med det. Når det er så få som allerede reiser hit så må man fortsette å gjøre det, synes jeg, sier han til Aftonbladet.

Uvisshet

Hjemme i Sverige reagerte venner og familie på at ingen hadde hørt fra den svenske frilansjournalisten på flere dager. Han skulle ifølge Expressen ha fløyet hjem til Sverige fra Tyrkia i begynnelsen av denne uken.

Lørdag ble det altså klart at han var blitt pågrepet av Syrisk sikkerhetspoliti, trolig ved en feil.

Samme kveld Shiyar Ali i Det demokratiske unionspartiet (PYD) sier til nyhetsbyrået TT at svensken er løslatt. PYD er den syriske grenen av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

– Våre kontakter kan bekrefte at han er tatt. Akkurat hva som har skjedd, er fortsatt uklart, men det skal ha skjedd ved en politipost, sier organisasjonens leder Jonathan Lundqvist i en uttalelse, skriver Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder