Passasjerfly styrtet i de franske alpene

Bild: De første omkomne funnet

I hovedsak tyskere rammet, samt 45 spanjoler

Skal ha sendt nødsignal

DPA: Ingenting som tyder på et terrorangrep

150 personer har mistet livet etter at et Airbus A320-fly, på vei fra Barcelona til Düsseldorf, styrtet i Provence i Sør-Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Blant personene om bord var 144 passasjerer, to piloter og et kabinpersonale på fire. De var på vei fra Barcelona til Düsseldorf med flyselskapet Germanwings, da det forsvant fra radaren i de franske alpene nær byen Barcelonette, melder den spanske avisen El País.

– Det vi vet i øyeblikket er at flyet sendte ut et nødsignal klokken 10.47, på et tidspunkt hvor flyet allerede befant seg i en svært foruroligende høyde på 5.000 fot, uttaler transportminister Alain Vidalies, ifølge Francesoir.fr.

Krasjstedet og vraket lokalisert. Ulykkesstedet ligger svært utilgjengelig til, og kan kun nås med helikopter eller til fots, melder en rekke medier.

– Det er dessverre ingen overlevende, konstaterer den franske presidenten François Hollande til Le Monde.

Rundt klokken 14.00 kom meldingen om at redningsmannskapene skal ha lokalisert de første dødsofrene, melder Bild.

Det er ingenting som tyder på et terrorangrep, sier tyske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået DPA.

- Sterk støy

Ifølge oversikten på Flightradar24 hadde flyet opprinnelig avgang klokken 09.35, men ble forsinket. Det tok ikke av før 10.01, og skulle lande i Tyskland klokken 11.55.

Foto: Grafikk:Tom Byermoen,VG

Mannskapet skal ha sendt et nødsignal klokken 10.47, altså 46 minutter ut i flyvningen. Den siste beskjeden fra pilotene til kontrolltårnet i Marseilles skal ha vært «mayday, mayday, mayday».

– Det var sterk støy, og så plutselig ingenting. Først trodde jeg det kom fra et jagerfly, sier et vitne til AJE News.

210 franske soldater og 240 brannmenn er sendt til stedet, i tillegg til ulike tekniske eksperter, ifølge Francesoir.fr. Eksperter fra den franske havarikommisjonen, er også på vei til ulykkesstedet, ifølge LeMonde.fr

INGEN STATUS: Ankomsttavlen på flyplassen i Düsseldorf viser ingen status på flight nummer 4U9525. Foto:,Ap

Tyskere og spanjoler

Majoriteten av passasjerene og de ansatte skal være tyske.

– I disse tunge timene går våre tanker til alle de som frykter at deres kjære er blant passasjerene eller besetningsmedlemmene, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Spanske myndigheter melder at 45 av passasjerene er spanjoler. Hollande opplyser at det trolig også var tyrkiske passasjerer om bord i ulykkesflyet

Ifølge Bild skal det være to barn blant ofrene, men dette er ubekreftet. Ifølge katalanske La Vanguardia skal det ha vært 20 tyske utvekslingsstundenter ombord i flyet. De gikk på skolen Giola de Llinars del Vallès i Barcelona

Studentene skal ha vært på vei hjem til Tyskland etter endt utvekslingsopphold

Ofrene vil bli fraktet til La Seyne-les-Alpes, hvor redningsmannskapene har opprettet sitt hovedkvarter. Ifølge CNN tømmes nå en ungdomsskole ved ulykkesstedet for å kunne ta imot ofrene fra ulykken.

Svart boks skal være funnet

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve er på vei til ulykkesstedet, ifølge president François Hollande.

– Ulykken har skjedd i et område som er ekstremt vanskelig tilgjengelig, sier Hollande.

De har likevel klart å sikre åstedet.

– Undersøkelsene er i gang, for å finne årsakene til denne tragedien, sier han.

Ifølge presidenten er en av de svarte boksene funnet. Boksen blir undersøkt så snart som mulig.

Das Bild melder at det lokale politiet for øyeblikket har 150 politifolk i arbeid. Talsmann for politiet, Digne-les-Bains Benoît Zeisser, bekrefter at det er svært vanskelig å nå frem til ulykkesstedet som ligger i fjellet.

Ifølge transportminister Alain Vidalies er det ikke mulig ta seg frem til ulykkesområdet med kjøretøy langs bakken.

– Men det kan være mulig med helikopter, sier han ifølge RTL.

RAMMET: Dette bildet fra 16. oktober 2014 viser en Airbus 320 som tilhører flyselskapet Germanwings. Det står parkert i forbindelse med pilotstreik på en flyplass i Düsseldorf, Tyskland. Foto:,Ap

Jakter årsak

Ifølge Bild sier statsminister i Frankrike, Manuel Valls, at de fremdeles ikke vet noe om årsaken til flystyrten.

Germanwings har kunngjort at det skal være en pressekonferanse klokken 15.

Christophe Naudin, en av de fremste ekspertene på flyulykker i Frankrike, sier til Le Parisien at dårlig vær trolig ikke var årsaken til ulykken.

Ifølge det franske meteorologiske instituttet skal det ha vært pent, rolig vær i området der flyet styrtet.

Lavprisselskap

Germanwings er et datterselskap av Lufthansa, som profilerer seg selv som et lavprisselskap. Selskapet flyr en rekke ruter til og fra tyske flyplasser, blant annet til Norge.

Ifølge Bild Zeitung var ulykkesflyet 25 år gammelt, og hadde sin første tur i november 1990. Den fløy med Lufthansa-logo frem til 2003.

Flyet er 37,5 meter langt og veier 40 tonn. Etter Boeing 737 er dette verdens mest solgte flytype, ifølge den tyske avisen.

Den forrige flystyrten som fant sted i Frankrike med et fly av sammen typen, A320, var i Frankrike 20. januar 1992, nær fjellet Sainte-Odile. Den gang var det 87 omkomne, ifølge franske yahho.fr.

Uavklart hvilke nasjonaliteter

Det er foreløpig ikke fullstendig bekreftet hvilke nasjonaliteter som var om bord.

– Det er for tidlig å svare på om det var nordmenn om bord. Vi må sjekke og eventuelt komme tilbake med mer informasjon, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Kristin Enstad.

Leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, Andreas Sundt, sier til VG at det er veldig sjeldent at så store fly er involvert i flyulykker i Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder