Henrettelse utsatt i Louisiana

I den amerikanske delstaten Louisiana er en henrettelse utsatt. Mange delstater sliter med å skaffe legemidlene de trenger for å henrette fanger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I Ohio ble de samme to legemidlene som Louisiana planlegger å bruke, testet ut under en henrettelse der den dømte endte opp med å gispe etter luft og ha krampetrekninger i hele ti minutter.

Christopher Sepulvado skulle egentlig henrettes onsdag med den samme kombinasjonen av midazolamog hydromorfon. Men nå har en føderal dommer utsatt fullbyrdelsen av dommen med minst 90 dager.

- Utsettelsen vil gi ekstra tid til å undersøke utestående spørsmål knyttet til henrettelsen, heter det i en uttalelse fra fengselsvesenet i Louisiana.

LES OGSÅ: Skal henrettes med uprøvd giftkombinasjon

Sepulvado ble dømt til døden i 1993 for drapet på sin seks år gamle stesønn.

Mangler legemidler

Flere delstater i USA leter etter alternative medikamenter til bruk ved henrettelser etter at flere av de store internasjonale legemiddelprodusentene har sluttet å framstille eller selge slike legemidler av etiske grunner.

Produsenten av det mye brukte legemiddelet pentobarbital, danske Lundbeck, selger ikke lenger middelet til fengsler.

Siden 1982 har giftsprøyte vært den foretrukne metoden for å henrette innsatte i de 32 delstatene som praktiserer dødsstraff i USA. At det nå er blitt vanskelig å få tak i legemidlene skaper store problemer for mange delstater.

Elektrisk stol

I Virginia vedtok nylig delstatsforsamlingen en lov som åpner for bruk av den elektriske stol i tilfeller der giftsprøyte ikke kan brukes. Loven ligger nå til godkjenning i delstatssenatet.

Virginia er en av åtte stater som allerede gir den dødsdømte muligheten til å velge den elektriske stol. I januar i fjor valgte drapsmannen Roberg Gleason den metoden. Han ble med det den første som ble satt i den elektriske stol siden 2010.

Den tidligere fengselsdirektøren Ron McAndrew i Florida husker med gru bruken av den elektriske stol fra en mislykket henrettelse i 1997.

- Det kom masse røyk og flammer fra under hjelmen. I de neste elleve minuttene var rommet fylt med røyk. Vi brant av toppen av hodet hans. Det var den verste lukten jeg har kjent noen gang i mitt liv, forteller McAndrew.

Arkebusering

Justisministeren i delstaten Missouri har foreslått å gjenoppta bruken av gasskammer. Den henrettelsesmetoden er lovlig i Missouri, Wyoming og Arizona, men har ikke vært brukt i USA siden 1999.

Republikanerne Rick Brattin i Missouri og Bruce Burns i Wyoming har på sin side forslått å gjeninnføre henrettelse ved skyting, såkalt arkebusering.

- Mange vil nok se for seg 1850-tallet og folk som stilles opp på rekke for å skytes, men i virkeligheten lider mennesker i enhver type død. Dette er ikke noe mindre humant enn giftsprøyte, sa Brattin i januar.

- Hvis vi starter å bruke disse gamle metodene i vanlige henrettelser vil vi få mange grufulle historier, sier Richard Dieter, som leder organisasjonen Death Penalty Information Center.

USA har henrettet flere enn 1300 innsatte siden dødsstraff ble gjeninnført på 1970-tallet. Omtrent 1200 avhenrettelsene er utført med giftsprøyte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder