STOPPET PROTEST: En opposisjonell aktivist blir arrestert av aserbajdsjansk politi etter en demonstrasjon i Baku fredag 25. mai. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / NTB scanpix

Amnesty: - Myndighetene i Aserbajdsjan er arrogante

(VG Nett) Mens Europas øyne er rettet mot Melodi Grand Prix, blir opposisjonelle arrestert i gatene i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Denne uken har flere titalls personer blitt arrestert etter demonstrasjoner mot det svært autorative regimet i landet.

Ofte før de demonstrerende har rukket å samle seg, har politiet gått brutalt til verks foran kameralinsene til utenlandske fotografer.

- Myndighetene har utviklet en slags maktarroganse. De føler stadig mer rett til å tråkke på menneskers rettigheter, sier Kristina Høyer, kommunikasjonsrådgiver i norske Amnesty International, til VG Nett.

Les alt om Melodi Grand Prix på VG Netts samlesider

Lørdag kveld står norskiraneren Tooji Keshtkar (24) på scenen i Baku, i en sending som sees av mer enn 120 million mennesker.

- Ble slått i ansiktet

Fredag ble minst 60 opposisjonelle arrestert etter en demonstrasjon på havnepromenaden, skriver NRK.

Høyer har nettopp kommet tilbake til Norge etter å ha vært i det sentralasiatiske landet denne uken med flere representanter fra internasjonale Amnesty.

- Jeg overvar en demonstrasjon på torsdag. Det er en sped opposisjon i landet. De prøver å bruke muligheten nå til å demonstrere, sier Høyer.

Demonstrantene som ble arrestert på torsdag utenfor den statlige TV- stasjonen Ictimai, ble tatt hånd om av politiet og ført inn i busser som kjørte vekk med dem, forteller hun.

- Folk blir slått i ansiktet med knyttnever og voldelig dyttet inn i busser og politibiler. De kvalte demonstrasjonen før de fikk samlet seg. En skulle tro myndighetene holdt seg for gode til det denne uken. De er vel trygge på at det ikke kommer represalier fra den europeiske kringkastingsunionen og europeiske statsledere, sier Høyer.

Kritikken fra Høyer samstemmer med hva den engelske akademikeren Timothy Stanley skriver i en kommentar på CNN.

- Mens deltakerne varmer opp stemmene sine, bankes demokratiforkjemperne i gatene i Baku, skriver Stanley.

VGTV: Toojis generalprøve: Her går det galt på scenen

- Flere hundre ble arrestert

I 2011 var det flere demonstrasjoner inspirert av den arabiske våren.

- Minst 15 ble fengslet og flere hundre ble anholdt, opplyser Høyer.

Den sittende presidenten i landet, Ilham Aliyev, overtok makten i 2003. Seks år senere innførte han en regel som fjernet begrensningen på hvor lenge presidenten kunne sitte ved makten.
Presidentens kone, Mehriban Aliyeva, leder organisasjonskomiteen i Eurovision og hun får nå skarp kritikk.

- Makt og penger er samlet på få hender. Det er et sterkt sentralstyrt oligarki som har forbudt offentlige samlinger fordi det angivelig forstyrrer kommersielle interesser, sier Høyer.

Aserbajdsjans oljeproduksjon er på om lag 1,1 million fat om dagen og er den 22. største oljeprodusenten i verden. Til sammenligning ligger Norges oljeproduksjon på omtrent 2 millioner fat om dagen.

Oljeinntektene til Aserbajdsjan har ennå ikke kommet hele befolkningen til gode. Ifølge Verdensbanken lever 15,8 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

- Du ser rikdommen når du går i gatene. Selvtilliten til aserbajdsjanske myndigheter har økt i takt med oljeinntektene.

NUPI-forsker Heidi Kjærnet har tidligere sagt til VG Nett at det er liten tvil om at landet har store utfordringer.

- De har jo tjent enorme summer på olje de siste årene, men dessverre så fordeles den rikdommen stort sett blant en liten del av befolkningen. Det store flertallet har det fortsatt forferdelig vanskelig, sier Kjærnet - som også har skrevet bok om landets mange internt fordrevne flyktinger.

Saken fortsetter under bildet

PÅGREPET: En mann blir ført bort av politiet etter en demonstrasjon onsdag 23. mai. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / NTB scanpix

- Forverret situasjon

Hvis myndighetene finner ut av at du har vært med på å arrangere en demonstrasjon, kan du få flere år i fengsler, sier Høyer.

De har dokumentert at 17 personer nå sitter fengslet som samvittighetsfanger i aserbajdsjanske fengsler.

- Det var en demonstrasjon for demokratisk frihet og løslatelse av politiske fanger. Dette er det mest ordentlige politiet jeg har sett politiet oppføre seg mot demonstranter her i Baku. Hvis dere i den internasjonale pressen ikke hadde vært her nå, ville vi ha sett helt andre scener her, sier menneskerettighetsaktivisten Fuad Hasanov, leder for den ikke-statlige organisasjonen Democracy Monitor til NRK.

Arrestasjonene blir ikke belyst i aserbajdsjanske medier, opplyser Amnesty.

- Mediene er en historie for seg selv. På TV er alt myndighetsvennlig. Mer eller mindre alt er statskontrollert. Oppsummert kan man si at menneskerettighetssituasjonen har blitt forverret de siste 8 til 10 årene, sier Høyer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder