Samir (24) og Shrook (20) giftet seg i en flyktningleir

BEKAA-DALEN (VG) Hverdagen er en overbefolket teltleir med utsikt mot Syria, hvor alt handler om å overleve. Men denne kvelden er det fest.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Brudeparet sitter ved siden av hverandre på en liten scene, hånd i hånd for første gang.

Musikken dunker ut arabiske rytmer og flere hundre mennesker står skulder mot skulder i den tradisjonelle bryllupsdansen. De som ikke danser, klapper og roper. Så smeller det høyt og folk skvetter til.

– Du vet, her er vi alle redde for bomber, sier en bryllupsgjest og trekker på skuldrene. Men denne gangen var det bare fyrverkeri, til ære for de syriske flyktningene Samir (24) og Shrook (20) som gifter seg i kveld.

13 dollar i måneden

Samir har akkurat hentet bruden fra en flyktningleir noen kilometer fra Syria-grensen – fulgt av et slep med feirende slekt og venner.

De snakker om hvor deilig det er å ha noe å feire, noe å være glade for. Til tross for at livet i teltleiren Housein Meraar handler om å skrape sammen penger til mat, medisiner og teltplass. Til tross for at UNHCR-sjekkene på 13 dollar til mat, ikke har kommet som lovet denne måneden.

Over tusen mennesker bor i teltene her, alle kommer fra Raqqa i Syria. Byen som først havnet midt i kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørerne, og siden ble hovedsete for terrororganisasjonen IS.

De vil gjerne fortelle om sorgen og savnet, om byen de har mistet til ekstremister og at de ikke engang har råd til å drømme om Europa. Men akkurat i dag vil de sette sorgen på vent – det er bryllup.

Les også: Søstrene flyktet fra IS-hovedstaden

Vil glemme for én dag

Den stolte faren serverer kaffe i teltet som har vært hans hjem i tre år. Vi vinkes inn i rommet der brudeparet skal ende kvelden. Veggene er kledd i lilla sateng, og tykke tepper dekker gulvet rundt dobbeltsengen. Hadde det ikke vært for lydene fra utsiden kunne du tro at de satt på et hotellrom i Beirut.

SPENT I SOLSTEKEN: Det er over 30 varmegrader og høy luftfuktighet. Kameratene forsøker å skygge for solen slik at den dresskledde brudgommen ikke skal svette for mye før bryllupet er i gang. Foto: Espen Rasmussen , VG

– Vi prøver å få dem til å glemme at det er et telt. I dag skal vi ikke tenke på at vi er flyktninger, i dag skal vi bare glede oss over starten på en ny familie, sier Mahmoud Nazal (55).

Han løfter på satengtrekkene og viser den blå presenningen under.

– Men i morgen er dette et telt igjen. Da er hverdagen tilbake, og vi er fortsatt i et fremmed land avhengig av andre menneskers nåde.

Over en million syrere

Libanon har tatt imot over 1,1 millioner syriske flyktninger siden krigen i nabolandet begynte. Hver fjerde innbygger i det lille landet er en flyktning og to av tre lever i «absolutt fattigdom», ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

SLIK BOR DE MIDLERTIDIG: Tusener på tusener av telt fyller Bekaa-dalen øst i Libanon mot grensen til Syria. Flere hundre tusen mennesker bor i leirene som ikke har status som flyktningleirer av den libanesiske regjeringen, men midlertidige teltbosetninger. Foto: Espen Rasmussen , VG

De strenge kleskodene i den gamle hjembyen Raqqa, står i skarp kontrast til kvinnene som er klare for bryllupsfest. Med kraftig sminke, høye hæler og fargerike hijaber. Her danser menn og kvinner arm i arm og vrikker på skuldre og hofter, til musikk så høy at det svir i trommehinnene.

Bakgrunn: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Den vordende ektemannen Samir Nazal venter på at bruden skal bli ferdig hos frisøren. Familien har fått hjelp av naboer og slekt for å få råd til festen – det skal ikke stå på noe i dag. Et stort fat med kylling, ris og grønnsakssuppe bæres inn. En bryllupssanger fyller plassen og brudgommen selv har leid åpen kabriolet som han kjører mellom UNHCR-teltene.

BRYLLUPSFØLGET: Over 20 biler har tatt turen til Shrooks teltleir for å hente henne med til sitt nye liv. Hun blir eskortert inn i en kabriolet som de har leid inn for den store dagen. Foto: Espen Rasmussen , VG

Hjelp fra venner og familie

Mahmoud Nazal har vært nervøs, det har gått rykter om at voldelige og berusede inntrengere har angrepet bryllup i flyktningleirene den siste tiden. Han teller over, igjen. Har de nok mat? Nok drikke? Er musikken virkelig høy nok?

– Vi har egentlig ikke råd, men det syriske folk hjelper hverandre. Vi tror på at en tjeneste i dag, vil gi deg en tjeneste tilbake i morgen, sier faren om hvordan han finansierer festen med hjelp fra venner, naboer og familie.

NATTDANS: Teltleiren Housein Meraar huser over flere tusen innbyggere fra Raqqa, de fleste deltar på festen – endelig er det noe å glede seg over! Foto: Espen Rasmussen , VG

Samir selv håper bare at fremtiden vil ta ham med tilbake til et fritt Raqqa.

– Jeg tror Shrook vil bli en god person å dele livet med. Jeg drømmer bare om en familie, en jobb og et eget hus. Helst i et fredelig Syria, men jeg vet ikke. Gud bestemmer, Insh’Allah! Jeg håper i hvert fall vi vil være lykkelige i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder