KREMLIN: USA mistenker at hackerne som blandet seg inn i den amerikanske presidentvalgkampen var russiske, og justisdepartementet skal nå ha identifisert seks russiske regjeringsmedlemmer de mener var innblandet. Foto: Ivan Sekretarev AP

Seks russiske regjeringsmedlemmer mistenkt for cyber-angrep

Seks russiske regjeringsmedlemmer skal ha vært innblandet i cyber-angrep på det demokratiske partiet i 2016, melder Wall Street Journal.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det amerikanske justisdepartentet har identifisert minst seks medlemmer av den russiske regjeringen, som skal ha vært involvert i å hacke datamaskinene til det Demokratiske partiets nasjonale komité (DNC), melder Wall Street Journal.

Ifølge kilder nær etterforskningen, som avisen har snakket med, ble maskinene hacket av russerne, og etter dette ble sensitiv informasjon offentliggjort under den amerikanske presidentvalgkampen i 2016.

Les mer om mistankene fra valgkampperioden: Slik skal russerne ha forsøkt å påvirke valget med hacking.

Etter cyber-angrep på DNCs datamaskiner ble tusenvis av eposter, så vel som annen informasjon, lekket. Mye av dette ble offentliggjort av WikiLeaks.

Amerikanske påtalemyndigheter skal ha samlet nok beviser til å opprette en sak mot de russiske regjeringsmedlemmene neste år, sier kilder nær etterforskningen til avisen.

Husker du? Trump til Russland: – Finn Clintons e-poster

Separat etterforskning

Amerikanske påtalemyndigheter har etterforsket hackingen av DNCs datamaskiner separat fra spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av mulig russisk innblanding i valget, skriver Wall Street Journal.

Mueller etterforsker om det har vært en sammensvergelse mellom Trumps presidentkampanje og Russland. Dette nekter Trump for.

Denne uken har de første siktelsene i Muellers etterforskning blitt fremlagt.

Siktelsen mot Paul Manafort: Trumps tidligere valgkampsjef settes i husarrest.

Russland-etterforskningen: Trumps største problem.

Mistenkte russisk innblanding

Det hvite hus har tidligere mistenkt at det er er de russiske etterretningsbyråene GRU og FSB som har stått bak de omfattende cyber-angrepene mot USA.

Dersom saken mot de seks russiske regjeringsmedlemmene blir opprettet, kan bildet av hva som lå bak de målrettede cyber-angrepene bli klarere.

NEKTER: Russlands President Vladimir Putin har tidligere nektet for all form for russisk innblanding i det amerikanske valget. Foto: Sergei Chirikov AP

NSA overleverte i januar en hemmeligstemplet rapport om Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. Der omtalte de Russland som en stor cyberkatør, som de mener utgjør en stor trussel mot USAs myndigheter, militære og diplomati.

Clinton-kampanjen: Sammenlignet hackingen med Watergate-skandalen.

I rapporten fra januar hevdet de at Russland sto bak cyber-angrepene på det demokratiske partiet før presidentvalget, en konklusjon også flere firmaer som arbeider med cybersikkerhet har støttet opp om.

USA innførte i desember, under daværende president Obama, sanksjoner mot Russland etter cyber-angrepene, noe Trump var kritisk til. Han har tidligere avvist anklagene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget, og har beskyldt etterretningstjenestene for å ha en politisk agenda.

Tar hevn for hackerangrepene: USA utviser 35 russiske diplomater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder